Linginvagar A Webben
Lignosulfatbaserat bindemedel kan förbättra grusvägens yta, öka vägens livslängd och minska på menföresskador. FOTO: YIT
Skogsbruk Tema

Lignin kan ge
grusvägen ett längre liv

YIT har i höst inlett ett projekt, där man testar ett ligninbaserat bindemedel på grusvägar. Bindemedlet förstärker grusvägen och kan möjligen bli ett miljövänligare alternativ till asfalt.

Lignin är världens nästvanligaste biopolymer. Det förekommer i växters cellväggar och bidrar till exempel till virkets styrka genom att sammanbinda cellulosafibrerna. I papperstillverkningen försämrar ligninet papperskvaliteten och pappersbruken producerar därför stora mängder svartlut som biprodukt. Ligninet som utvinns från svartlutet kallas lignosulfat.

Lignosulfat används som tillsats bland annat i betong, oljeborrning, lim, hartser och djurfoder. Norsk forskning visar att en grusvägsyta som stabiliserats med lignosulfat får en ökad livslängd på upp till sju år.

YIT:s försök sker på två grusvägar i Heinävesi och Enonkoski.

– I metoden förstärks vägen som är i dåligt skick med lignosulfat, som fungerar som ett bindemedel och limmar ihop gruspartiklarna, berättar Olli-Pekka Kurki vid YIT i ett pressmeddelande.

Bindemedlet förbättrar vägytan och minskar på ytliga menföresskador. Vägen som behandlats med bindemedel kan skötas som en vanlig grusväg genom att hyvla den eller tillföra grus.

– Vi utför försöket i samarbetet med NTM-centralen och den fortsatta användningen beror på hur försöket utfaller.

YIT har också testat lignosulfat för dammbindning på grusvägar.

– Vid dammbindning är lignosulfat ett bra alternativ till klorider, antingen delvis eller helt, säger Kurki.