Arkiv

ÅTH tar plats i styrgrupp för landsbygdsutvecklingen

Landskapsregeringen har tillsatt en ny styrgrupp för att leda Ålands Landsbygdscentrum åren 2020-2021. Ålands Trädgårdshall har i stället för Ålandsmejeriet ÅCA fått en plats i gruppen och representeras av grönsaksodlaren Bo-Erik Sandell.

SLC - Bondetraff 1
Påståenden om lantbruket diskuterades i Pargas

Köttproduktionen och miljön i fokus när SLC-ordföranden gästade bondeträff i Pargas.

Ledaren: Färdplan för klimatneutralt Finland

Regeringen och regeringspartierna enades i början av den här veckan om en färdplan för ett klimatneutralt Finland senast 2035 jämte bilagan Färdplan för hållbar beskattning. Regeringen har en massa ambitioner i och för sig i en förnuftig och rätt riktning. De berör också jord- och skogsbruket. Även om det vid en första anblick inte är riktigt lätt att få grepp om vad som hänger ihop med vad så klarnar det så småningom att regeringen har försökt balansera utvecklingen så att de önskade åtgärderna verkställs stegvis och på ett kontrollerat sätt.

Ledarsticket: Påhopp på våra husdjursbönder

Det håller på att bli en nästan kronisk förhoppning att jordbruket ska få vara i fred i den offentliga debatten någon dag så man skulle få ägna sig åt en konstruktiv diskussion om hur näringen kan utvecklas. Så blev inte fallet den här veckan. I programmet Spotlight utsattes vår djurproduktion för ett grovt vinklat program med en propagandistisk agenda.

SLC - Klimat1
Regeringens färdplan omfattar också jord- och skogsbruket

Regeringens klimatprogram för markanvändningssektorn, dit jord- och skogsbruket hör, ska vara klar i december 2021. För markanvändningssektorn som för andra sektorer gäller att utsläppen bör minska för att vi ska kunna öka vår nettokolsänka.

SLC - P042269 707234
EU stryker undantagstillstånd för växtskyddsmedel

EU-kommissionen vill förhindra undantagstillstånd för förbjudna neonikotinoider, som ännu används i flera medlemsländer. Rumänien och Litauen beviljas inte ens i nödfall nya tillstånd för neonikotinoider, fastställer kommissionen och aviserar en skärpt linje.

Gårdsbrukets utvecklingsfond finansierar nya forsknings- och utvecklingsprojekt

Gårdsbrukets utvecklingsfond finansierar i år 18 nya nationella forsknings-, utvecklings- och utredningsprojekt inom jordbruk och livsmedelsekonomi. Projektens totalfinansiering uppgår till sammanlagt cirka 3,7 miljoner euro. Forskningsfinansieringen är en del av en större finansieringshelhet.

SLC - 993304C1D6Afea9E
Tysklands förbundskansler hutar åt handeln och livsmedelsindustrin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betraktar handelskedjornas ojusta affärsmetoder mot producenterna som ett allvarligt problem. Hon kallade på måndagen in parterna till diskussioner och krävde handeln på löften om förbättringar.

SLC - Vaghandboken
Handbok om enskilda vägar har utkommit

SLC ger ut väghandboken Förvaltning av enskilda vägar som hjälp för väglagens förtroendevalda och dem som är intresserade av frågor om enskilda vägar.

Banklandskapet ritas om också i Nyland

LF berättade för ett par månader sedan om förändringar i nätverket av bankkontor på den åboländska landsbygden. Nu sker det också förändringar i Nyland.

SLC - Dsc07604
Ålands Skogsvårdsförening: Stödbeloppen ”helt okej” efter Alfridas stormskador

Landskapsregeringen har nu slagit fast stödnivåerna för beskogningsåtgärder efter stormen Alfrida, som natten till den 2 januari i fjol beräknas ha förstört minst 1 miljon kubikmeter skog på Åland. Ålands Skogvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman är nöjd med beslutet, som ger skogsägarna 80 procent som stöd för köp av plantor och hälften av kostnaderna för markberedning och plantering.

Den gröna given kan åsidosätta CAP

Den gröna given ska bli EU:s främsta prioritet, lovar den nya kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Men klimatskyddet får inte köra över jordbrukspolitiken, varnar den tyska EU-politikern Norbert Lins.