Arkiv

Kollektivtrafiken på landsbygden i stora svårigheter – återhämtar den sig någonsin?

När kollektivtrafiken inte fungerar på ett tillfredställande sätt tyr sig allt fler till det enda färdmedlet som verkligen går att lita på här på landsbygden, nämligen bilen. Privatbilismens ökning syns i den senaste statistiken över hela landet. Från Traficoms statistik ser man att det till exempel finns 800 bilar per 1.000 människor i Norra Savolax och att det under det senaste året skett stora ökningar i antalet bilar per capita i landskapen i sydöstra och mellersta Finland.

Ledaren: Oatly och negativ marknadsföring

Hos alla företag finns det förstås en ständig strävan efter tillväxt, att knipa ytterligare några åtråvärda marknadsandelar. På den här punkten skiljer sig inte Oatly från någon annan. Samtidigt visar deras agerande tydligt på vad man jämför sig med, komjölken. Och är man en förhållandevis liten aktör inom ett visst segment eller område så lönar det sig att med alla tänkbara medel försöka särskilja sig gentemot det etablerade, att visa att man är ett reellt alternativ. Det här har vi sett från många olika sammanhang, bland annat partipolitiken. Att göra det med hjälp av negativ marknadsföring är ju ett sätt, men i det här fallet var det inte nödvändigt, långt ifrån.

SLC - Fval
ÖSP uppmanar jordbrukare att ställa upp i kommunalvalet

ÖSP hoppas att många medlemmar ställer sig till förfogande i vårens kommunalval. Att jordbrukare är med och fattar beslut är mycket viktigt, säger förbundets viceordförande Niclas Sjöskog, som i senaste val blev invald i Pedersöre kommunfullmäktige.

SLC - Farm1
Inget coronavirus på finska farmer

Inga fall av coronavirus på minkfarmer har ännu konstaterats på minkfarmer i Finland. Det gläder SÖP:s ordförande Kaj Wik. Däremot ifrågasätter han den utökade testningen som kommer att pågå fram till midsommar.

EU:s maskintillverkare vill avsluta USA-tvisten

De europeiska maskintillverkarnas intresseorganisation CEMA beklagar att handelstvisten med USA fortsätter. Enligt CEMA förhindrar tullar på bland annat traktorer den fria handeln och måste avvecklas så snabbt som möjligt.

SLC - 10139755685 B489Ee2E0F O
England förbereder en ny jordbrukspolitik efter brexit

Den brittiska regeringen ändrar radikalt sin jordbrukspolitik efter brexit. Farmarna ska få ersättning för skötsel av träd, ängar och våtmarker. I gengäld minskar djurhållningen. Kor och får ska bli mer sällsynta efter att EU-stöden har löpt ut.

CAP-reformen innebär inga stora förändringar för jordbruket i Finland

Trepartsförhandlingarna gällande EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) med stor betydelse för jord- och livsmedelsnäringens verksamhetsförutsättningar kan enligt dagens uppgifter slutföras under början av 2021. Reformen medför inga dramatiska förändringar för jordbruksmarknaden och jordbruksproduktionen i Finland. Detta framgår av Naturresursinstitutets (Luke) och Pellervo ekonomiska forskningsinstituts (PTT) färska forskningsrapport.

EU föredrar flexibilitet för nationella klimatmål

EU-kommissionen kommer snart att presentera nationella målsättningar för medlemsländernas strategiska klimat- och miljömål i den gröna given. Det stannar ändå vid rekommendationer, lovar agrarkommissionär Janusz Wojchiechowski.

SLC - 51286734 10157053478235802 130775294532386816 O
USA-dragkamp om nästa jordbruksminister

USA:s nästa president Joe Biden har redan nominerat flera namn för viktiga poster i den nya regeringen. Positionen som jordbruksminister är däremot ännu öppen. Nomineringen kan bli ett linjeval mellan urban matförsörjning och traditionell landsbygd.

Danmark stoppar burhönsägg

Danmarks nya jordbruks- och matminister Rasmus Prehn vill avveckla burhållning för värphöns. Enligt det danska matministeriet kommer avvecklingen att genomföras i samarbete med äggproducenterna och industrin.

SLC - P046000 651778
Kommissionens gröna giv sätter press på CAP-processen

Borde nästa CAP vara grön, grönare eller mindre grön? Meningarna i EU är delade, både för och emot. EU-kommissionens första viceordförande, den nederländska socialdemokraten Frans Timmermans, går i spetsen för den gröna vågen.

EU-institutionerna är ense om CAP-övergång

EU-parlamentet, kommissionen och rådet har nu officiellt om regelverket för en förlängning av de nuvarande CAP-reglerna för en tvåårig övergångsperiod. Paketet omfattar också ett stimulanspaket på åtta miljarder euro.