Virkesproduktionen och skogsbruket är viktigt eller mycket viktigt för största delen av skogsägarna men naturen, rekreation och landskap är värden som kommer tätt efter. Det visar en studie som Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT har gjort för Skogscentralen. Många skogsägare har flera viktiga värden och mål för skogen.
Arkiv

En effektiv fläktdriven halmblåsare är en speciell finess på en nylanserad modell av den tysktillverkade foderblandarvagnen BvL. Hittills har tre exemplar sålts i Finland, säger Pauli Virkkula på Rovaniemföretaget Vade.

Göran Gjäls har varit aktiv i den markägargrupp som förhandlat fram avtal med Fortum som nu har inlett byggandet av 21 vindturbiner i Kalax, Närpes. Han är nöjd över att arbetet äntligen börjat. Förhandlingarna har pågått i många år och markägarna kan vara nöjda med det avtal som förhandlats fram, säger han.

I höstas godkändes Mässträsk-Norrback skogsväg i Sideby som momsskyldigt av skatteförvaltningen. Det är det första väglaget i Finland som lyckats med den bedriften. Ordförande Tomas Teir ska nu försöka få några andra väglag att också bli momsskyldiga. Men han förväntar sig motstånd från skatteförvaltningen.

Thomas Sundqvist, distriktschef i Metsäs Vasa och Seinäjoki distrikt, berättar att Metsä arbetar på högvarv för att hinna tillgodose Metsäliittos medlemmar och avtalskunder efter stormen. Väntetiderna för virkesaffärer är nu mycket långa nu, säger han.

Den finländska växthusproduktionen har halverat sitt kolavtryck med till och med 56 procent mellan åren 2004 och 2017 visar Naturresursinstitutets färska forskning. Under samma tid har andelen olja som används minskat med till och med 85 procent. Den finländska tomatens kolavtryck har tidigare per producerat kilo beräknats uppgå till fem koldioxidekvivalent. Nu sänker Naturresursinstitutets senaste forskning kolavtrycket till en helt annan nivå. Den finländska växthustomatens kolavtryck 2017 var 2,6, gurkans 2,0 och salladens 2,7 kilo koldioxidekvivalent per producerat kilo (kgCO2-ekv/kg).

Miljödirektör Liisa Pietola på MTK hör till de sakkunniga som hördes i samband med regeringsförhandlingarna. Hon talade om skogens och åkerns förmåga att binda kol inför den av Sanna Marin (SDP) ledda arbetsgruppen för ett koldioxidneutralt Finland som tryggar den biologiska mångfalden.

Under den kommande tillväxtsäsongen planteras nästan 180 miljoner trädplantor i de finländska skogarna. Bara några procent av plantorna importeras. De inhemska plantorna är anpassade till våra väderförhållanden och har ett litet kolavtryck.

Svåra skogsbränder har blivit vanligare i EU under de varma somrarna. Kommissionen vill förbättra beredskapen mot bränder och andra naturkatastrofer genom att samordna en gemensam flotta av släckningsflygplan och helikoptrar.
Skogsråden för verksamhetsperioden 2019-2023 har valts i Nyland. Skogsrådet har 14 medlemmar som representerar skogsbranschens aktörer, den offentliga förvaltningen och intressentgrupper.
En helhetsrevidering av inlösningslagstiftningen är på sin plats anser SLC i sitt utlåtande om justitieministeriets betänkande om nya ersättningsgrunder i inlösningslagen. Den nuvarande lagen trädde i kraft 1978 och samhällets funktioner har förändrats på många grundläggande sätt under de dryga 40 år som gått sedan dess.