Arkiv

Ersättningar för torkan kan sökas i januari

Livsmedelsverket betalar tilläggsstöd till gårdar som drabbats av produktionsförluster till följd av de exceptionella väderleksförhållandena under växtperioden 2018. Stödformerna är tilläggsbetalning till nordligt hektarstöd och tillfälligt särskilt nationellt stöd.

Regeringen gav förslag om statsborgen för likviditetslån

Regeringen överlämnade torsdag eftermiddag ett lagförslag till riksdagen om statsborgen för likviditetslån till gårdarna som beviljas av bankerna. I samband med regeringens budgetförhandlingar beslutades att propositionen om statsborgen ska lämnas till riksdagen i mitten av januari 2019.

SLC - Protest
Italiens bönder protesterar mot brist på katastrofhjälp

Tusentals bönder demonstrerade i tisdags utanför det italienska jordbruksministeriet i Rom. De protesterade mot att regeringen inte i budgetpropositionen ökat finansieringen till böndernas stödfond, som skjuter till pengar vid olika katastrofer.

SLC - Brexit
Brexit utan avtal kan bli kaotisk för bönderna

Risken för en hård Brexit ökar dag för dag. Enligt uppgift ska det brittiska parlamentet redan nästa tisdag rösta om brexitavtalet med EU. Utan ett avtal väntar kaos för de brittiska bönderna, varnar producentorganisationen NFU.

SLC - Storm1
Generatorn blev kalkonernas räddning under elavbrottet

Stormen på nyårsdagen bidrog till omfattande elavbrott och stormskador i Vasaregionen. En av de som drabbades av både vindfall och elavbrott var kalkonproducenten Daniel Helenelund i Solf. Strömmen var borta i femtio timmar och det gjorde att generatorn fick gå på högvarv.

SLC - Sjoskog1Webb
Stor uppslutning på Niclas Sjöskogs kampanjstart inför riksdagsvalet

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog inledde officiellt sin valkampanj i måndags som kandidat för SFP i riksdagsvalet i vår. Det skedde för fulla hus i Purmo skola i Pedersöre. Uppslutningen överträffade förväntningarna så pass mycket att det blev att ordna fler kaffekoppar i all hast. – En mycket trevlig överraskning, säger Niclas Sjöskog. Han vill prioritera landsbygdsnäringarna och möjligheterna att leva ett bra liv på landsbygden samt klimatet och välmående i arbetet.

SLC - Siuntio A Series 2517 253 131489 1
Valtra uppdaterar A-serien

​För 2019 uppdaterar Valtra den klassiska A-serien i storleksklassen 70-130 hästkrafter. A-serien tillverkas nu på tre olika slags chassi och med två olika slags växellådsalternativ, HiTech4 eller powershift. Powershift-växellådan och pekterminalen SmartTouch är båda nyheter för A-seriens del.

ÅPF vill slippa avgift för virkeslastningen

Ålands Producentförbund vill att landskapsregeringen efter de omfattande stormskadorna i åländska skogar beviljar ett generellt undantag från kravet på trafikanordningsplaner (TA-plan) för lastning och lossning av virke från vägar där landskapet är väghållare. Undantaget bör enligt ÅPF gälla både själva kravet på TA-plan samt kostnaden för planen inklusive de skyltar som krävs för arrangemanget.

SLC - Skogsbaeck Jsg
Växters tillgång på kväve minskar när klimatet blir varmare

I takt med den globala uppvärmningen och de ökande halterna av koldioxid i atmosfären tycks tillgången på kväve försämras för marklevande växter i naturen. Det visar en stor internationell studie som nyligen publicerades i Nature Ecology & Evolution. Detta kan påverka skogens förmåga att ta upp koldioxid från atmosfären och eventuellt också minska tillgången på näring för de växtätande varelser som lever där.

Novia får donation av Snellman

Snellman donerar 10 000 euro till Yrkeshögskolan Novias naturbruksutbildningar.

Ledare: Utmaningar för HKScan

HKScan gör en grym förlust för andra året i rad och nu har bolaget bytt styrelseordförande och verkställande direktör. Största ägaren, LSO, har beskyllts för maktspel men tillbakavisar å det bestämdaste kritiken. Frågan är om koncernen skulle behöva nytt ägarinflytande. Då blir följdfrågan naturligtvis, vem det i så fall skulle vara, om någon.

SLC - Saaristo
Saaristo skippade toppjobb för att bli jordbrukare på heltid

Efter att ha innehaft flera tunga poster gjorde Stefan Saaristo en överraskande vändning för ett år sedan. Han valde bort ett välbetalt chefsjobb för att bli spannmåls- och sockerbetsproducent på heltid hemma i Övermalax.