Protest
Uppslutningen var stor kring protesten mot att regeringen inte tagit med hjälp till det drabbade jordbruket i budgetpropositionen.
Jordbruk EU

Italiens bönder protesterar mot brist på katastrofhjälp

Tusentals bönder demonstrerade i tisdags utanför det italienska jordbruksministeriet i Rom. De protesterade mot att regeringen inte i budgetpropositionen ökat finansieringen till böndernas stödfond, som skjuter till pengar vid olika katastrofer.

Problemet finns över hela Italien, men är störst i södra Italien. Bland annat var det en katastrof för jordbruket på Sicilien när stora delar av ön drabbades av flodvågor på grund av kraftiga regn i höstas.

Men allra värst är situationen i Apulien på landets ”klack” i sydöstra delen. Där har den senaste veckans köld förstört stora delar av frukt- och grönsaksodlingarna, medan bönderna som odlar oliver för olja (en av regionens viktigaste ekonomiska aktiviteter) har haft ett katastrofår med enbart en tredjedel av produktionen, både på grund av vädret och Xylella (en bakterie som förstör träden) som infekterat närmare 800.000 hektar odlingar och orsakat skador för 1,2 miljarder euro.

Flera bönder har varit tvungna att sälja sina gårdar, men har inte kunnat bli av med skulderna för investeringarna. Därför vill jordbruksorganisationen Coldiretti, som organiserat demonstrationen, att regeringen går in med extra stöd för att hjälpa skuldtyngda bönder som inte har pengar för att sköta gårdarna.

Jordbruksministern Gian Marco Centinaio träffade en delegation av de drabbade bönderna, och lovade att göra sitt bästa för att övertyga sina kollegor i regeringen om att jordbruket är i extremt behov av extra resurser.

Det italienska jordbruket drabbades förra året av skador för över 1,5 miljarder euro i på grund av exceptionellt väder. Förra året betalades 28 miljoner ut från stödfonden till jordbruket för skador som uppkommit 2017, men i år anser jordbruksorganisationerna att det behövs betydligt mer, trots att regeringen alltså inte avsatt något än så länge.