Arkiv

SLC - Papa Transgenica 2
Argentina introducerar PVY-resistent potatissort

En transgen potatissort som är resistens mot virussjukdomen PVY har introducerats på den argentinska marknaden. Den nya sorten Spunta Ticar är resultatet av 20 års forskning och utveckling.

SLC - Big Fat Seed
Sorterar spannmål med blåsning

Bland Agromekmässans intressanta nyheter inom spannmålshanteringen återfanns åtminstone Scansilos spannmålsrensare och sorterare Big Fat Seed. Den visades fram som tvåstjärnig nyhet på mässan och var även nominerad till Agromek Award.

SLC - Grain Sense
GrainSense tvåstjärnig nyhet

Tvåstjärnig nyhet på Agromek var även finländska GrainSense, som har varit aktuell inom spannmålsodlingen under senaste odlingssäsong och på de finländska mässorna under hösten. Henrik Rohde Nielsen från Geoteam visade fram GrainSense på Agromek.

SLC - Cross Cutter Disc
Vågformig tallrik ytbearbetar

En tvåstjärnig nyhet från Väderstad på Agromek var tallriken CrossCutter Disc som utvecklats för bearbetning alldeles i markens ytskikt, det vill säga ett par tre centimeter. Tallriken lämpar sig särskilt väl för markbearbetning av stubb efter oljeväxter och fånggrödor.

SLC - Yarakniv
Enkel men smart finess från Yara

En intressant finess på Agromek i Herning nyligen var Yara Danmarks kniv för att öppna storsäckar med gödsel, Big Bag kniven. Enkelt men genialt.

SLC - Gea Celltalsmatare
Mjölkens celltal registreras med sensor

Inom mjölkproduktionen visade GEA Farm Technologies Mullerup upp Dairymilk M6850 som trestjärnig nyhet. Det är en celltalsmätare som registrerar cellhalten på varje körtel under mjölkningen. Mätaren var nominerad för Agromek Award.

SLC - Baby Feeder
Automatisk utfodring av smågrisar

Aco Funki visade foderautomaten för smågrisar Babyfeeder som tvåstjärnig nyhet på Agromek. Den förser de minsta grisarna med färskt blött foder.

SLC - Gates Hydraulslang
Lätt hydraulslang i ett enda lager

Tryck var i fokus på Agromek, bland annat med den tvåstjärniga nyheten från Hydra Grene, Gates hydraulslang MXT. – Slangen har tillverkats i ett enda lager, men den har stor hållbarhet och elasticitet, säger Poul Rose vid Hydra Grene i Danmark.

SLC - Agromek18 Logo M Sektorlogoer Groen
Drygt 40.000 besökare på Agromek

Lite på 40.000 personer besökte Agromek under de fyra dagar mässan varade. Enligt modell från liknande mässor i Europa ordnade Agromek för första gången i Danmark även en ”liveverkstad” där elever från de äldsta årskurserna i grundskolan besökte mässan. I verkstaden fick eleverna uppleva hur det är att jobba som mekaniker med jordbruksmaskiner. Avsikten är givetvis att rekrytera intresserade till branschen. Både de danska branschföreningarna och facket stod bakom initiativet.

SLC - Nyarslofte
Nyårslöfte

SLC - Break Mix
Nyheter från Väderstad också på Agromek

Med på Agromek var även Väderstad med spetsen BreakMix för kultivatorer, som i övrigt fick silvermedalj på lantbruksmaskinmässan i Helsingfors.

SLC - Michelin
Michelins banbrytare fördelar vikten och höjer dragkraften

​En av de större och antagligen banbrytande nyheterna med tanke på framtidens jordbruk var Michelins trestjärniga nyhet EvoBib, som i övrigt vann guldmedalj på Simamässan 2017 liksom också konkurrenten Trelleborg som utvecklat en egen liknande lösning. – I marken blir däcket samtidigt bredare, vilket ger en större viktfördelning. Men därtill kommer det skilda mönstret med klossar i däckets kant i arbete, vilket underlättar dragkraften, förklarar Jacob Alsing Axen vid Michelin i Norden.