Arkiv

SLC - Island Vaxthus1
Turismen på Island växer så det knakar: Tomatodlaren tog sig an turistströmmarna

Under 2010-talet har den isländska turismen formligen exploderat. En av gårdarna som satsat på att fånga upp turistströmmarna är Knútur Eiriksons Fridheimar, som kan bland annat kan stoltsera med geotermisk tomatproduktion och islandshästar.

SLC - Glyfosat1 2Webb
Glyfosat binds fort i bearbetad jord och frigörs långsamt

Nivåerna av växtskyddsmedlet glyfosat och dess nedbrytbara substans aminometylen AMPA är som högst i den obearbetade ytjorden och minskar betydligt i de djupare jordlagren. Resterna i marken kan hämma utsädets grobarhet och starten på tillväxten hos växterna. Förhållandevis lite av glyfosatet och AMPA:n rör sig med ytvattnet eftersom de rätt så fort binds i jorden och sedan frigörs därifrån mycket långsamt. Det här slår ett forskarteam fast i en rapport som publicerades på torsdagen.

SLC - Betor
Välkommen på odlartillfälle för sockerbetsintresserade

SLC och Sucros bjuder på sockerbetor och hamburgare under ett kostnadsfritt odlartillfälle om sockerbetor. Kom med och kolla om sockerbetsodling kunde vara för dig!

SLC - Trump Whitehouse 46451130962 55540Da399 O
USA fick ny jordbrukslag men shutdown kan skapa kaos för bönderna

USA:s president Donald Trump har undertecknat den förnyade jordbrukslagen Farm Bill. Tyvärr orsakar nedstängningen av myndigheter, den så kallade shutdown, samtidigt stora problem för jordbruket.

SLC - Storm
Åländska politiker vädjar om hjälp och försiktighet

Ålands landskapsregering har tagit i kontakt med jord– och skogsbruksministeriet i Helsingfors för att be om hjälp med stormskadorna. Eventuellt kunde Lantmäteriverket hjälpa de åländska myndigheterna med flygfotografering för att kartlägga stormskadornas omfattning.

SLC - El1
Västnyländska montörer reparerar åländska ellinjer

I snöslask jobbade i tisdags elmontörer från västnyländska N3M Power Oy AB med att reparera stormskadade ellinjer i Eckerö på den åländska västkusten.

SLC - Alandstorm
Åland får hjälp med stormskadade skogar

Med den befintliga maskinparken klarar Åland inte av att ta hand om allt stormskadat virke efter nyårshelgens våldsamma storm med orkanvindar i byarna.

Nytt projekt ska öka jakten på vitsvanshjort

Novias projekt ”Välmående av vilt” sätter fokus på att utveckla nya modeller för jakt på vitsvanshjort och underlätta processerna med att få ut viltkött på marknaden.

SLC - Aland
Förödande storm förstörde hans skog

Skogsägaren Karl-Göran Holmroos i Saltvik Haga är en av många ålänningar som fick en stor del av sitt livsverk ödelagt av nyårshelgens förödande storm Alfrida. – Det kom nog en klump i halsen och en droppe i ögonvrån när jag efter stormnatten såg den totala förödelsen i stora delar av min skog, säger han.

ÅPF kräver ersättning för nya vattenskyddsområden

Ålands Producentförbunds mark- och miljöutskott anser det självklart att markägarna måste få ersättning ifall det blir begränsningar i deras rätt att utnyttja sina marker.

Svinpest kan spridas med flugor och myggor

Afrikansk svinpest kan spridas via flugor och myggor. Smittan kan överföras från vildsvin via infekterade insekter till tamgrisar som sväljer en smittobärande insekt, visar danska studier.

Flera nya fall av ASF i Belgien

Under julhelgen rapporterade Belgien tio nya fall av afrikansk svinpest inom den inre karantänszonen. Därmed har sammanlagt 237 fall av ASF bokförts i landet.