Arkiv

I maj ska restaurangerna ange köttets ursprung

Europeiska kommissionen motsätter sig inte Finlands förslag om att restaurangerna ska upplysa gästerna om köttets ursprung. Med kravet vill man förbättra konsumenternas förutsättningar att göra medvetna och ansvarsfulla val på restaurangerna. Förordningen om köttets ursprung träder i kraft vid ingången av maj.

Handläggningen av Kemera-ansökningar och -anmälningar ska bli snabbare

Finlands skogscentral automatiserar handläggningen av Kemera-stödansökningar och anmälningar om verkställande liksom beslutsfattandet gällande det slutliga stödbeloppet. Ändringarna i lagen träder i kraft 16 januari.

Nya understödskriterier ska sporra jaktvårdsföreningar till aktiv verksamhet

Det statsunderstöd som årligen beviljas jaktvårdsföreningar fastställs i fortsättningen i huvudsak på basis av verksamhetens resultat, såsom antalet utbildningar och vilttriangelinventeringar. Det totala stödbeloppet hålls dock på samma nivå som tidigare.

Marknadsföringshandbok för matföretagare

Det landsomfattande koordineringsprojektet för närmat har gett ut en nätbaserad handbok med marknadsföringstips för företagare inom matbranschen.

Blödarfeber har konstaterats hos en tamkanin i Österbotten

En tamkanin i Österbotten som lämnats in till Livsmedelsverket för undersökning har konstaterats ha blödarfebern RHD (Rabbit Hemorragic Disease), som orsakas av caliciviruset.

Nytt hörande kring grundvattenområden i Västnyland

Fram till den 31 januari finns NTM-centralens ärende gällande klassificering och avgränsning av grundvattenområden i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå till påseende.

Finländska fiskprodukter fick exporttillstånd till Kina

I samband med jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallios och Livsmedelsverkets handelsfrämjande resa till Kina, har de kinesiska myndigheterna för första gången beviljat exporttillstånd för finländska fiskprodukter.

Valio får exportera modersmjölksersättning till Kina

För första gången har ett finländskt företag beviljats licens att börja exportera modersmjölksersättning till Kina.

SLC - Barriere Sanglier
Svinpesten har nått belgisk-franska gränsen

Antalet fall av afrikansk svinpest fortsätter att öka i Belgien. Smittade vildsvin har påträffats bara ett par kilometer från Belgiens gräns mot Frankrike. Den tidigare karantänzonen har därför utvidgats.

Arla säljer sin ostfabrik i Bayern

Mejerikoncernen Arla drar sig ur osttillverkningen i tyska Bayern.

Nya bestämmelser om djurläkemedel och foder som innehåller läkemedel

Europeiska unionen har sett över bestämmelserna om djurläkemedel och foder som innehåller läkemedel. De nyligen utkomna förordningarna om djurläkemedel och läkemedelsfoder träder i kraft den 28 januari 2019, men börjar tillämpas om tre år, det vill säga 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Island Icelandic Lamb1
Överproduktion av fårkött: Icelandic Lamb bygger upp ett starkt varumärke

På Island har man en överproduktion av fårkött och därför skapade man varumärket Icelandic Lamb berättar verksamhetsledaren Svavar Halldorson.