Trump Whitehouse 46451130962 55540Da399 O
USA:s president Donald Trump har undertecknat den nya jordbrukslagen men i gengäld hotas landets farmare av inställda stödbetalningar. FOTO: White House
Globalt

USA fick ny jordbrukslag men shutdown kan skapa kaos för bönderna

En god nyhet för USA:s farmare är att president Donald Trump har undertecknat den förnyade jordbrukslagen Farm Bill. Den dåliga nyheten är nedstängningen av myndigheter, den så kallade shutdown, som ställer till problem för jordbruket.

Överenskommelsen mellan republikanerna och demokraterna har pågått flera månader men nu är lagen på plats. Enligt Vita Huset är de amerikanska jordbrukarnas planeringssäkerhet tryggad för de följande åren.

Enligt siffror från kongressen kommer utgifterna i Farm Bill att uppgå till 867 miljarder dollar (760 miljarder euro) för åren 2018 till 2027. Det är en minskning med 90 miljarder dollar (80 miljarder euro) jämfört med den gamla lagen.

Utgifterna för det kontroversiella livsmedelsprogrammet kommer att sänkas med 93 miljarder dollar (81 miljarder euro) men i stället höjs anslagen för ”Commodity Programs”, diverse stödprogram för jordbruket.

Budgetgrälet dämpar glädjen

Den nya jordbrukslagen utvidgar i viss mån kriterierna för stödutbetalningar till gårdarna. Hittills har endast familjemedlemmar som aktivt deltar i produktionen beaktats vid utbetalningarna. Nu har kretsen för familjeanhöriga vidgats.

Målet är att göra jordbruksarbetet attraktivare för unga människor. Miljöprogrammet följer i stort sett samma principer som tidigare medan utgifterna för exportstöd ska stiga. Skyddsnätet för mjölkproduktionen ska likaså förbättras.

Kongressen har bland annat enats om att fördubbla stödet till forskning och utbildning inom den ekologiska sektorn. I samband med den nya Farm Bill har Trump också gått med på att legalisera industriell hampa som jordbruksprodukt.

Den förnyade Farm Bill överskuggas åtminstone för tillfället av nedstängningen av flera myndigheter som är viktiga för jordbruket. Orsaken till ”shutdown” är som känt det stora grälet om statsbudgeten.

”President Trump kräver fem miljarder dollar för sin mur längs gränsen mot Mexiko. Det vill demokraterna inte gå med på. Därför har stora delar av statsapparaten stängts medan en del av tjänstemännen arbetar vidare utan lön.

Shutdown drabbar också jordbruket. En del av USDA:s byråer har stängts eller arbetar med nedsatt personal. Stängningen har blockerat utbetalningarna av diverse stöd och lån som Trump tidigare har lovat sina farmare som kompensation för handelskrigen.

Handelskrig oroar farmarna

Tidpunkten är ömtålig för USA:s bönder som den senaste tiden har kämpat med stigande tullar och sjunkande priser för exportgrödor. USDA har också avbrutit behandlingen av kreditansökningar.

Det politiska trycket mot Trump har ökat från jordbrukets sida. Majoriteten av landets farmare är republikaner och i princip lojala med sin president. Nu hotar en del bönder med att inte stöda Trump inför nästa val om handelskrigen fortsätter.

Den partiella stängningen av USDA påverkar också utgivningen av viktiga rapporter och prognoser för jordbruksmarknaderna. Bland annat hotas utgivningen av den månatliga Wasde-rapporten med efterfrågeprognoser för internationella jordbruksprodukter.