El1
Aleksi Virtanen fäster den reparerade kabeln uppe i elstolpen. Den röda kabeln som hänger ner är hans livförsäkring som jordar ledningsnätet ifall det ”bakvägen” börjar matas elektricitet från något hushåll med privat elverk. Nere på marken Joni Mikkonen.
Skogsbruk

Västnyländska montörer
reparerar åländska ellinjer

I snöslask jobbade i tisdags elmontörer från västnyländska N3M Power Oy AB med att reparera stormskadade ellinjer i Eckerö på den åländska västkusten.

Enligt de rapporter företagets vd Nicklas Martin fått från sitt manskap på Åland är stormen Alfridas/Aapelis härjningar ”de absolut värsta och mest förödande” i Finland under hans 30 år i branschen.

Många av företagets ca 50 anställda kom till arbetet på Åland efter att först ha varit en sväng till Sydösterbotten för att röja upp bland stormskadorna där.

– Ålänningarna har tagit emot oss väldigt vänligt, kommenterar Robert Holmström som tillsammans med Joni Mikkonen och Aleksi Virtanen skulle reparera högspänningsledningen till Eckerö Skag.

Enligt kommentarer i åländska medier brukar elmontörerna få mest skäll när de arbetar med strömavbrott i Helsingforstrakten, men på Åland har de till och med bjudits på mat och kaffe.

Redan på färjan till Åland ordnade ålänningar som jobbar på färjan bättre hytter åt elmontörerna. 

De bor nu på hotell Arkipelag i Mariehamn och när de jobbar ute på landsbygden kan de äta på ett antal restauranger/caféer där antingen Ålands Elandelslag eller N3M har öppnat nota så att arbetarna ska få mat under dagen.

Chefen bjuder på kvällsmat

Räkningen för de över 70 hjälparbetarna från fastlandet och Sverige skickas i sinom tid till Ålands Elandelslag, men just nu är det ingen som funderar på kostnaderna.

Allt fokus är inriktad på att så snabbt som möjligt få elström till samtliga hushåll. I en nödsituation som det nu är fråga om räknar man inte heller på om det blir för många övertidstimmar.

– Det gäller ju att få igång samhällsnyttiga tjänster, säger Magnus Nordlund som är arbetsledare för de västnyländska elmontörerna.

Det är uppskattat att Magnus på kvällarna brukar åka runt med semlor och annat tilltugg till sina montörer i skogen.

Flera veckors arbete

På tisdagseftermiddagen visste Nordlund att det fortfarande fanns ungefär 150 skador på stamnätets högspänningsledningar och cirka 1.200 fel på lågspänningsledningar.

– I slutet av veckan borde felen på högspänningsledningarna vara reparerade, men det tar nog två-tre veckor att få alla lågspänningsledningar i skick, tippade Nordlund.

Men det hjälper inte alltid enbart med att få elledningarna fixade. Exempelvis Haga som är en större by i centrala Saltvik var ännu i tisdags utan ström vilket sades bero på att en transformator slagits ut efter elavbrottet.

Stålförstärkta elkablar men stolparna knäcks

Joni Mikkonen noterar att högspänningsledningarna på Åland i stor utsträckning består av Excel-kabel, som ofta går av när det faller träd över ledningarna.

– På fastlandet har man därför börjat använda Multiwiski-kablar som har en bärande vajer. Då är det i stället stolparna som brister medan kablarna håller och fortfarande leder ström.

Men också på Åland finns det nu många elstolpar som knäckts. Magnus Nordlund berättar att arbetslaget tog med sig alla elstolpar från företagets lager i Karis och Lojo, men de har redan tagit slut.

  Så en av våra underentreprenörer ska nu med stockbil hämta stolpar från fabriken Versowood i Finland och på onsdag kväll kommer lasten till Åland, berättade Nordlund i tisdags.

Läs också:

Förödande storm förstörde hans skog

Åland får hjälp med stormskadade skogar

Generatorn blev kalkonernas räddning under elavbrottet