Landsbygdsnäringar Livet på landet

Nytt projekt ska öka jakten på vitsvanshjort

Novias projekt ”Välmående av vilt” sätter fokus på att utveckla nya modeller för jakt på vitsvanshjort och underlätta processerna med att få ut viltkött på marknaden.

– Vi vill öppna upp jakten också för sådana som inte är medlemmar i ett jaktlag eller en jaktförening. Man kan kalla det sålda jakter eller jaktturism. Initiativet kommer från Finlands viltcentral och finansieringen på drygt 400.000 euro utgörs av medel från EU och statliga bidrag för utveckling av landsbygden, berättar Marianne Fred, forskningsledare inom bioekonomi på Yrkeshögskolan Novia. Projektet pågår från januari i år till slutet av juli 2021.

Enligt nuvarande prognoser kommer vitsvanshjorten att fortsätta breda ut sig över landet och öka i täthet. Redan i dag kräver avskjutningen av vitsvanshjort stora insatser av jaktlag och -föreningar och den prognostiserade ökningen av stammen kräver därför nya verksamhetsmodeller.

– Jägarkåren blir allt äldre och återväxten ligger inte på en hållbar nivå, speciellt då licenserna på vitsvanshjort blir allt fler. Med nuvarande styrka mäktar man helt enkelt inte med avskjutningen av alla djur, konstaterar Fred. Därför uppstod tanken att öppna upp jakten också för dem som inte är medlemmar i en jaktförening eller ett jaktlag.

Allt sker i jaktlagets regi

 – Jaktturismen sker naturligtvis i jaktlagets regi. Jaktlaget har rätten att bjuda in gäster men är helt och hållet ansvarigt för de gäster som bjuds in. Gästerna måste naturligtvis ha behövlig skyttekunskap och giltigt jaktkort.

Marianne Fred tror att finns en hel del jägare som kan tänkas bli intresserade av det nya konceptet.

– Det är ett ganska stort åtagande att vara medlem i ett jaktlag. Det förutsätts att man ställer upp på talkoarbete, utfodring med mera. Det handlar alltså om mycket mer jobb än att bara åka iväg ett veckoslut och jaga. Via det aktuella projektet kan vi ge jaktmöjligheter till dem som kanske inte vill vara med i ett jaktlag, men som ändå är intresserade av jakt.

Jaktlagen kan på det här sättet få in medel genom att ta betalt för jakten och också erbjuda olika kringtjänster som till exempel stuguthyrning, måltidstjänster, bastu med mera.

Köttet går inte heller per automatik till jägarna.

– Kanske de får en bit - men resten ska ut på marknaden där det finns ett stort intresse att få köpa viltkött. Vi kommer att rikta oss främst till restauranger och förädlare.

Eftersom köttdebatten igen varit livlig, påminner Fred om att viltkött i Finland faktiskt innebär kött av frigående djur.

– Det är inte alltid fallet i Europa där det så kallade viltet ofta är inhägnat. I Finland är vår jägarkår kontrollerad och jakten är etisk, så viltkött är faktiskt ett väldigt etiskt köttalternativ.

Projektpersonal efterlyses

– Eftersom Novia är projektets huvudman söker vi nu projektpersonal och främst en projektledare. Det bör vara en person som kan hålla många trådar i sin hand, säger Fred. Projektvana är ett plus, likaså kunskap om jakt och viltvård eller om restaurangbranschen. Men någon nischkunskap kräver vi inte.

Förutom Novia är också Hanken Svenska Handelshögskolan i Helsingfors deltagare i projektet tillsammans med Brahea-centret vid Åbo universitet och Finlands Viltcentral.

– Hanken kommer att ta fram verksamhets- och ekonomiska modeller. De kommer säkert att se litet olika ut beroende på om de handlar om jaktlag eller föreningar, säger Fred.

Flera regioner i Finland deltar i satsningen. Förutom Nyland är också Egentliga Finland, Birkaland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Satakunta med.

­– För närvarande söker vi 10 jaktlag och 10 föreningar som kan delta i projektet som piloter. På området finns mellan 300 och 400 jaktlag och –föreningar, så vi tror nog att vi kommer att få en tillräcklig geografisk spridning.