Arabiska investerare har köpt en 200.000 hektar stor farm i västra Australien. Den statliga myndigheten för utlandsinvesteringar gav senaste vecka grönt ljus för transaktionen.
Arkiv

Läckerheter till påskbordet.

Avverkningsmängder, fastighetsskatt på skogsmark, kolbindning och klimatkompensation för skogsägare diskuterades när SLC:s skogsvalsdebatt med riksdagsvalskandidater för sex olika partier från Vasa valkrets gick av stapeln vid Yrkesakademin i Vasa på måndagen.

Hur ställer ni er till att avverka mer i våra skogar? Det frågar SLC:s skogsombudsman Anders Portin av riksdagskandidaterna, som deltar i skogsvaldebatten på Söderkulla gård efter SLC Nylands vårmöte förra veckan. Anders Portin är debattens moderator.
Jord- och skogsbruksministeriet letar nu efter djuruppfödare som kan ta över uppfödningen av genbanksbokap i den norra delen av landet, närmare bestämt Kajanaland, Lappland och norra Österbotten.
En majoritet i EU-parlamentets jordbruksutskott efterlyser mer pengar för jordbrukets krisreserv. Samtidigt ska jordbrukarna avlastas med finansieringen.
Som så ofta förr pekar WWF åter på matproduktionen som en av de tre stora orsakerna till vår överkonsumtion tillsammans med trafik och energi. På producenthåll har vi alltid haft svårt med den ekvationen. Hur kan det vara negativt att producera mat, så länge människor svälter? frågar sig chefredaktör Micke Godtfredsen i en kommentar.

Hur ska det gå för självförsörjningen med bland annat svinkött i framtiden? Den frågan bekymrar SLC:s slaktdjurutskott som möttes nyligen i Helsingfors.

Tidigare erbjöd Faba endast en form av dikontroll. Men numera har servicerepertoaren utökats till tre olika kontroller.

På slakteriet och styckeriet Meatgard i Västankvarn börjar rutinerna småningom sitta som de ska.

Köttkvalitet är en vetenskap för sig, men ändå finns det enligt Anders H Karlsson, professor i köttvetenskap, ingen universell och allmänt fastslagen beskrivning av vad kött egentligen är.

Att förse livsmedel med djurvälfärdsmärkning medför såväl större kvalitetskrav inom matproduktionen som förbättrad information för konsumenter. Det betonar Jarkko Niemi från Naturresursinstitutet Luke i Seinäjoki.