Odlingen av grönsaker i växthus har med åren blivit allt mer klimatsmart. På 20 år har koldioxidavtrycket minskat med åtminstone 50 procent, men torven är en svår nöt att knäcka för branschen.
Nu höjer både handeln och köttföräldlingsindustrin producentpriserna. Bonden Ola Sandberg i Pedersöre säger att det höjda priset inte räcker till för att täcka de skenande kostnaderna. Han är rädd att många bönder lägger ner djurproduktionen i höst.
Ab Snellman Oy har höjt sina producentpriser med drygt 25 procent det senaste året för att trygga jordbrukets överlevnad. Den här gången var också handeln med på noterna. Vi rev överenskomna priser och förhandlade om, säger vd Roland Snellman.
Den hårda vintern tog hårt på höstsäden och den heta sommaren satte sina spår i vårsädskörden.
På Furubacka i Snappertuna bor Elina och Janne Cederberg. Tillsammans driver paret Vyrdegård och föder upp grönbeteskyckling.
Bär som beskrivs som inhemska vid torgståndet har inte hela sitt ursprung i Finland. Majoriteten av de inhemska jordgubbarna i Finland odlas med plantor som importeras från utlandet.
Forskare och bönder prisar baljväxterna som nyttoväxt i växelbruk för att minska på kväveberoendet. Ändå används enbart två procent av Finlands odlingsyta till baljväxter. Vad är problemet?
Raseborgs stads skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson premieras för sitt arbete inom skogsvård.
Stigande matpriser är vid det här laget ett bekant fenomen för de flesta konsumenter. Ökande inflation och Rysslands krig mot Ukraina leder till att många som går och handlar fått vänja sig vid att slutsumman på kvittot i matbutiken inte är som förr.
Priserna på livsmedel har påverkats på många sätt på grund av den nuvarande världssituationen. Trots det ser Ingåjordbrukaren Kalle Åberg hoppfullt på sommarens jordgubbs- och spannmålsförsäljning.
Alexandra Wasström är uppvuxen på en spannmålsgård med hästuppfödning i Snappertuna och har kört traktor sedan hon var femton. Därför var det ganska självklart för henne att utbilda sig inom lantbruket.
Mari Lindström tog över sin pappas gård i Kyrkslätt 2015. Idag har hon ensam hand om gården med över hundra djur. Trots långa arbetsdagar, ansvaret över djuren och höjda priser ångrar hon inte beslutet att flytta tillbaka till gården.