Europaparlamentet röstar om att öka kolsänkan – samtidigt sjunker Finlands målsättning

Ett nytt sätt att räkna ut hur kolsänkan ska fördelas mellan medlemsländerna leder till att kraven på Finland minskar. Ville Niinistö (Gröna) ser nu ekonomiska möjligheter för jordbrukare.

En tuff vinter är över – nu odlas det för fullt i växthusen igen

De flesta växthusproducenter har fått igång verksamheten efter att ha hållit paus under vintern på grund av för höga elpriser. Tomatodlaren Patrik Sigg ser framemot en positiv odlingssäsong.

Raseborgs nya skogsbruksingenjör ser fram emot att ge sig in i skogsdebatten: ”Jag har stora stövlar att fylla”

Raseborgs nya skogsbruksingenjör Mats Wikström ser fram emot att delta i den stundvis heta diskussionen kring skogsbruket. På det sättet vill han se till att det inte fattas några förhastade beslut om stadens skogar.

Miljö eller industri – kommunerna och städerna försöker hitta mellanting för skogen

Samtidigt som debatten kring skogen blir allt hetare ju närmare riksdagsvalet vi kommer pågår arbete runtom i kommunerna med att ta fram nya skogsvårdsplaner för att uppfylla EU:s mål.

200 döda kor hittades i en ladugård i Pedersöre

För en vecka sedan, den 7 februari, fick polisen kännedom om att fler än 200 nötkreatur hittats döda i en ladugård i Pedersöre.

Esbo vill både växa och bevara naturen – invånare orolig: "Jag litar inte på det Esbo gör"

Esbo siktar på att ha 170 000 nya invånare år 2060. Samtidigt förbinder staden sig till att bevara naturliga områden där djur och växter kan trivas. Hur ska det här gå ihop?

Ovillkorligt fängelse för fårslakten i Malax: Man slaktade över 2000 djur på olagligt vis

Österbottens tingsrätt har utfärdat en dom där nio bestraffas. En man får två års ovillkorligt fängelse för att ha slaktat får genom att skära upp strupen på obedövade djur.

Vegebullar får inte heta vegetariska köttbullar

När företaget Pouttu med tillverkning i Mellersta Österbotten lanserade sina nya vegetariska produkter 2019 fick det Livsmedelsverket att reagera. Nu har saken avgjorts i Högsta förvaltningsdomstolen.

Regeringens matprogram ser ut att falla – jord- och skogsbruksminister Kurvinen vill inte säga hur många gram kött folk ska äta

Finländarna borde med hänsyn till klimatet äta mindre kött. Men hur rekommendationen ska formuleras har blivit en knivig fråga för regeringspartierna.

Christian Nyholm i Ingå slutar odla ekologiskt – minskad lönsamhet och mer ogräs bakom beslutet

Just nu funderar många jordbrukare på framtiden och om de vill satsa på ekologisk odling. Christian Nyholm i Täkter i Ingå övergick till ekologisk odling för fem år sedan. Nu kommer han att börja odla konventionellt igen.

Odlare bekräftar oro för att grönsaker prisdumpas i sommar – elpriserna rubbar balans mellan sommar- och vinterproduktion

De höga elpriserna riskerar kasta en lång skugga över växthusnäringen i Närpes, säger odlaren Joakim Strand. Branschen mår bäst om produktionen hålls jämn året runt, men nu rubbas den balansen.

Nya bekymmer kan vänta växthusodlarna i Närpes – risk för stor överproduktion i sommar

I Närpes har flera växthusodlare fortfarande lapp på luckan på grund av de höga elpriserna, men samtidigt försöker företagarna rikta blicken mot sommaren. Dessvärre kan nya problem vara på väg.