Åkrar som mår bra ger bättre skördar och är snällare mot klimatet

En välmående åker ger större skördar, är bättre för klimatet och sannolikt också för jordbrukarens plånbok.

Att jobba med såg motsvarar rejäl padelträning – experiment tog reda på hur mycket motion man får av att röja i skogen

Femton testdeltagare var med i Skogscentralens projekt. Alla hade valt ut var sin motionsform som de jämförde skogsröjningen med.

Reko fyller 10 år – har påverkat både handel och konsumtion enligt grundaren

Den sjätte juni 2013 ordnades första Reko-ringen i Jakobstad. Sedan dess har producenter fortsatt sälja utan mellanhänder och i dag finns cirka 800 Reko-ringar i 20 länder.

De oroar sig för åkrarna – vill se mer utredningar innan beslut om Vasa hamnväg tas

Beakta invallningsområdena när ni planerar hamnvägen. Den uppmaningen skickar berörda i Tölby-Vikby området. Den tajta tidtabellen får också kritik.

Dagens bybor är inga rester som blev över när övriga flyttade – de som stannar uppskattar det som landsbygden ger

Forskare har det senaste året undersökt fem byar i Österbotten och sett på varför folk stannar på landsbygden. Det visade sig att dagens bybor är folk som har alla valmöjligheter men aktivt väljer landsbygden.

Personalen vid Novia i Ekenäs mår dåligt – utbildningsledning får hård kritik för bristande ledarskap och kass kommunikation

Personalen vid Novias institution bioekonomi i Ekenäs klagar på bristande ledarskap och dålig kommunikation. Siffror över sjukfrånvaro för hela Novia visar att personalen mår sämre.

Mjölkproducenterna Sonja och Andreas ser ljuset trots svårigheterna: “Vi jobbar ihop och stödjer varann”

Varierande arbetsdagar, att få jobba med djur och doften av vårbruk. Det är det bästa med att vara jordbrukare, säger mjölkbönderna Andreas Johansson och Sonja Ek-Johansson i Pargas. Men det är inte alltid lätt att driva en gård.

Patrik Siggs växthus var mörkt i vintras: ”Det var nog ett av de tyngsta besluten jag har fattat”

Den här veckan har växthusodlarna i Närpes planterat alla plantor och nu är produktionen av tomater, gurkor och paprikor i full gång.

Snart kommer sådden igång på allvar i Österbotten – ännu lite för blött i marken för att harva

I de södra delarna av landet har vårsådden inletts, men i Österbotten har man fått vänta lite längre än de senaste åren med att så. Conny Ekholm hoppas ha sådden igång kring mors dag.

Fingrid gör inga nya anslutningsavtal på västkusten fram till 2027 – mer vindkraft än vad stamnätet klarar av

Fingrid bygger som bäst ut stamnätet. Men innan de investeringarna är färdiga kommer man inte att ansluta nya kraftverk, som inte redan har ett avtal med bolaget, till stamnätet.

Här är listan på regeringsförhandlarna – se alla namn och deras uppdrag

Över 200 politiker förhandlar om regeringsprogrammet. Också frågan om vem som får sitta i den nya regeringen behandlas i regeringsförhandlingarna. Här är listan på dem som deltar i förhandlingarna.

Lappträskbonde har speciallov för att skrämma bort vitkindade gäss – tycker fri jakt är det enda vettiga

Vitkindade gäss orsakar årligen skördeskador för flera miljoner euro för finländska jordbrukare. Fågeln är fridlyst och får störas bara med specialtillstånd.