Pälsdjuruppfödarna vill andas framtidstro: “Mer optimism nu än för ett år sedan”

De österbottniska pälsproducenterna säljer ännu skinn med förlust, men en ökad efterfrågan på både räv och mink ger tilltro till en ljusning för branschen.

EU-kommissionen: Torka hotar Europa i vår

I värsta fall blir sommaren 2023 lika förödande som fjolårets.

En skyddad skog i planen är en skyddad skog – Raseborg säger tvärt nej till markägare som vill gallra och plantera nytt i sin skog

I Raseborg har staden och en privat markägare olika åsikter om vad som får göras på ett skyddat skogsområde. Det är delgeneralplanen som i sista hand avgör.

Många riksdagsvalskandidater tycker att gipsbehandling kunde användas mer – en del tycker ändå att jordbrukaren själv ska få välja metod

Majoriteten av riksdagsvalskandidaterna i Egentliga Finland stöder ett förslag att göra gipsbehandlingar obligatoriska på lämpliga åkrar, för att hindra övergödningen av Skärgårdshavet. Det framkommer i Yles valkompass.

Priset på mat förväntas stiga ytterligare i år – återgången till ”det gamla normala” går långsamt

Livsmedel förväntas bli minst fem procent dyrare i år. Priserna följer inte samma logik som till exempel börsel, och utgifterna är en plåga både för grönsaksodlaren och grönsaksätaren.

Europaparlamentet röstar om att öka kolsänkan – samtidigt sjunker Finlands målsättning

Ett nytt sätt att räkna ut hur kolsänkan ska fördelas mellan medlemsländerna leder till att kraven på Finland minskar. Ville Niinistö (Gröna) ser nu ekonomiska möjligheter för jordbrukare.

En tuff vinter är över – nu odlas det för fullt i växthusen igen

De flesta växthusproducenter har fått igång verksamheten efter att ha hållit paus under vintern på grund av för höga elpriser. Tomatodlaren Patrik Sigg ser framemot en positiv odlingssäsong.

Raseborgs nya skogsbruksingenjör ser fram emot att ge sig in i skogsdebatten: ”Jag har stora stövlar att fylla”

Raseborgs nya skogsbruksingenjör Mats Wikström ser fram emot att delta i den stundvis heta diskussionen kring skogsbruket. På det sättet vill han se till att det inte fattas några förhastade beslut om stadens skogar.

Miljö eller industri – kommunerna och städerna försöker hitta mellanting för skogen

Samtidigt som debatten kring skogen blir allt hetare ju närmare riksdagsvalet vi kommer pågår arbete runtom i kommunerna med att ta fram nya skogsvårdsplaner för att uppfylla EU:s mål.

200 döda kor hittades i en ladugård i Pedersöre

För en vecka sedan, den 7 februari, fick polisen kännedom om att fler än 200 nötkreatur hittats döda i en ladugård i Pedersöre.

Esbo vill både växa och bevara naturen – invånare orolig: "Jag litar inte på det Esbo gör"

Esbo siktar på att ha 170 000 nya invånare år 2060. Samtidigt förbinder staden sig till att bevara naturliga områden där djur och växter kan trivas. Hur ska det här gå ihop?

Ovillkorligt fängelse för fårslakten i Malax: Man slaktade över 2000 djur på olagligt vis

Österbottens tingsrätt har utfärdat en dom där nio bestraffas. En man får två års ovillkorligt fängelse för att ha slaktat får genom att skära upp strupen på obedövade djur.