Svagt intresse för gips på åkrar i Västnyland – jordbrukare vill veta mera innan de bestämmer sig

En del jordbrukare i Västnyland är skeptiska till att sprida gips på åkrar. Det kan de göra gratis för att skydda vattendrag. Thomas Björklöf i Karis tycker däremot att jorden blivit bättre av behandlingen.

Marin: Regeringen försöker sänka restaureringsförordningens prislapp

Skogspolitiken ställdes mot klimatpolitiken under riksdagens frågestund.

Uppemot en femtedel av Finlands yta ska ”återställas” – prislapp på 19 miljarder, men jordbrukarnas inkomster minskar

Det blir ett massivt projekt. Naturesursinstitutets (Luke) utvärdering av EU-kommissionens lagförslag är klar. Uppemot 6 miljoner hektar finländska livsmiljöer ska restaureras till 2050.

Ekomjölkbönderna kämpar för gårdarnas överlevnad: ”Vi måste sluta stirra oss blinda på liter per ko och tänka hållbart”

Mjölkbönderna kämpar för att få ekonomin att gå runt, och alldeles speciellt utsatta är ekogårdarna. Bonden Sture Ede i Pedersöre tror ändå att trenden vänder, just nu gäller det att hålla ut.

"Ekogårdarna har hamnat i skruvstäd" – mjölkuppköpare tror att ekogårdar och vanliga gårdar blir allt mer lika framöver

Det finns en del ekogårdar som överväger att lägga av eller sälja sin ekomjölk som vanlig mjölk på grund av det tuffa lönsamhetsläget.

Det planerade stödet till jordbruket över hundra miljoner euro

Nyhetsbyrån STT rapporterar att regeringen planerar att stöda jordbruket med över hundra miljoner euro. Stödets storlek påverkas av energipriset.

Skogsägare: "Man tog för givet att skogsägarna ser till att kolsänkan bibehålls – skogsägarna borde ha fått betalt tidigare"

Innan jul kom nyheten om att Finlands kolsänka har kollapsat. Skogen fungerar som kolsänka så länge som den växer mer än den avverkas eller dör. År 2021 var ett stort avverkningsår.

Avverkning i statens forskningsskog i Lappträsk väcker diskussion igen – skogen är en sällsynt oas för skogsfåglar

Organisationer både på nationell och lokal nivå ifrågasätter varför staten måste avverka gammal skog i Lappträsk. De är oroade över hur ingreppen ska påverka naturen och önskar skydda en större del av skogen.

Växthusföretagare ser framför sig mörka hus i januari: ”År 2020 betalade vi cirka 55 000 euro i månaden för elen och i dag ligger vi på nästan 300 000”

Det är mörkt i många växthus då odlare tvingats sätta lapp på luckan för vintern. Växthusföretagaren Joakim Strand i Närpes försöker hålla igång odlingen, men han medger att klockan klämtar även för honom.

Saga Furs ställer in decemberauktionen – corona i Kina och kriget i Ukraina har minskat efterfrågan på skinn

Auktionshuset Saga Furs ordnar ingen pälsauktion i Vanda i december. Beslutet grundar sig på en bedömning av marknadsläget.

Regeringen lovar inga extrapengar till jordbruket: "Krisstöd är ingen långsiktig lösning"

Trots stigande matpriser kämpar bondgårdarna om sin överlevnad. Regeringen ger ännu inga löften om nya stödpaket till jordbruket.

Tvisten kring naturvårdslagen hotar nu också lantbruksstödet – SLC:s Mats Nylund: ”Oerhört ansvarslöst agerande”

Om Centern inte backar blir det inget stödpaket, säger regeringskälla till Ilta-Sanomat.