Jan Käcko bytte rävarna till solpaneler – pälsfarmen blev Purmo elpark på grund av kriget i Ukraina

I stället för 480 avelshonor har Jan Käcko i Pedersöre numera 132 solpaneler på sin farm. Hittills är det ett tak som är fyllt med solceller, men det ska bli ett till – ifall det hela håller ihop över vintern, skämtar han.

Vbl: Varg rev får i Korsholm igen – i sommar har mer än 30 får dött i attacker

Fårfarmare har 600 får på sommarbete på öar.

109 papperslösa jobbade på bondgård i Egentliga Finland – brottet kunde ha lett till fängelsestraff, men arbetsgivaren dömdes endast till dagsböter

Egentliga Finlands tingsrätt dömde arbetsgivaren till 100 dagsböter för att hen har haft papperslös arbetskraft på sin bondgård. Straffet blev böter på 600 euro.

S-gruppens starka resultat väcker kritiska frågor hos bönderna

S-gruppens resultat förbättrades med nästan hälften under det första halvåret om man jämför med motsvarande period i fjol. Samtidigt går lantbrukarna på minus på grund av gödselbrist och skenande kostnader.

Elpriserna oroar växthusodlare: "Kan förstöra allt vi byggt upp på 20 år"

Många finländare oroar sig för höga elpriser i vinter, inte minst växthusodlare vars energiförbrukning på vintern är skyhög. Nu står många odlare i valet och kvalet ifall de alls kan producera något under vintermånaderna.

Medelhavsvärme och uteblivna regn tär på skördarna – potatisodlare: "Utan bevattning hade potatisen vissnat för länge sen"

Konstbevattning har räddat potatisskörden i Skavarböle i Borgå den här torra sommaren. Överallt går det ändå inte att vattna och speciellt gräsbönder i Östnyland hoppas nu innerligt på regn för att få en sista skörd.

Rekordhöga energipriser spiller över frukostbordet – det nybakta brödet blir dyrare

Nybakt bröd och bakelser hör till finländarnas favoriter, men i höst får vi räkna med att punga ut mer för de färska delikatesserna då stigande kostnader trissar upp priserna.

Finländare älskar sitt rågbröd – men för jordbrukaren är råg knappt lönsamt

För jordbrukarna har det varit ett turbulent år med produktionspriser som stigit mångfalt. Den här veckan, den 19 augusti, kommer årets skördeprognos sammanställd av Naturresursinstitutet.

Rågen är en del av den finländska identiteten – Annika Luther skrev en bok om rågens historia

Annika Luther som tidigare skrivit romaner valde den här gången att fördjupa sig i kulturhistoria. Hon säger att hon inspirerades av Patrik Svenssons "Ålevangeliet" och tänkte att kan man skriva om ålar så varför inte om råg?

Bönder och forskare samarbetar för att förbättra åkermarken – det kan avgöra jordbrukets framtid

Hur ska jordbrukets utsläpp minskas? Med nya odlingsmetoder kunde bönderna få betalt för att deras åkrar binder kol.

Honungsskörden blir god tack vare sommarens gynnsamma väder – biodlare: "Skörden verkar bli åtminstone dubbelt så stor som i fjol"

En sval och långsam början på sommaren och många varma dagar efter midsommar gynnade biodlarna i sommar. Skörden ser ut att bli bra i hela landet.

Boundbirs’n hämtar lande till stan och visar varför bonden behövs: "Kriget i Ukraina har tagit fram att vi behöver egen mat, vi behöver ett eget jordbruk"

Boundbirs’n hämtar lande till stan och visar varför bonden behövs: "Kriget i Ukraina har tagit fram att vi behöver egen mat, vi behöver ett eget jordbruk"