Baljväxterna i nyckelposition i klimatkampen: "För att bli kvitt fossilberoendet behöver vi mer baljväxter i jordbruket"

Forskare och bönder prisar baljväxterna som nyttoväxt i växelbruk för att minska på kväveberoendet. Ändå används enbart två procent av Finlands odlingsyta till baljväxter. Vad är problemet?

Raseborgs skogsvårdsingenjör får pris för arbete med skogsvård

Raseborgs stads skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson premieras för sitt arbete inom skogsvård.

Svenska Yles priskoll visar att ägg, mejeriprodukter och kött blivit dyrare: "Pensionärerna drabbas först"

Stigande matpriser är vid det här laget ett bekant fenomen för de flesta konsumenter. Ökande inflation och Rysslands krig mot Ukraina leder till att många som går och handlar fått vänja sig vid att slutsumman på kvittot i matbutiken inte är som förr.

Jordgubbsodlaren Kalle Åberg i Ingå tror att sommarens säsong blir bra: “Jag är ganska positiv för tillfället”

Priserna på livsmedel har påverkats på många sätt på grund av den nuvarande världssituationen. Trots det ser Ingåjordbrukaren Kalle Åberg hoppfullt på sommarens jordgubbs- och spannmålsförsäljning.

Nybakade agrologen Alexandra Wasström har fjärilar i magen: "Jag får lite panik när jag tänker på att jag ska börja jobba i höst"

Alexandra Wasström är uppvuxen på en spannmålsgård med hästuppfödning i Snappertuna och har kört traktor sedan hon var femton. Därför var det ganska självklart för henne att utbilda sig inom lantbruket.

Idrottstjejen Mari Lindström tog över pappas gård i Kyrkslätt: "Det här är världens bästa livsstil och världens bästa arbete"

Mari Lindström tog över sin pappas gård i Kyrkslätt 2015. Idag har hon ensam hand om gården med över hundra djur. Trots långa arbetsdagar, ansvaret över djuren och höjda priser ångrar hon inte beslutet att flytta tillbaka till gården.

Benita Karjalainen brinner för hundträning – driver nu eget företag med djurskötarexamen i bakfickan

Vid yrkesutbildaren Axxells naturvårdsenhet i Brusaby på Kimitoön kan de som brinner för djurens välmående utbilda sig till bland annat djurskötare.

Den biologiska mångfalden kan räddas – med ett annat tänk kan vi om tio år vara tillbaka på samma nivå som år 2000

En snabb övergång till en cirkulär ekonomi kan få den biologiska mångfalden att återhämta sig. Redan år 2035 kan vi nå samma nivå som år 2000, enligt en ny rapport av Sitra. Stora åtgärder behövs framförallt inom livsmedels- och jordbrukssektorn.

Årets spannmålssäsong livsviktig för lantbrukarna och den finländska självförsörjningen – slår skörden slint blir följderna ödesdigra

Aldrig tidigare har spannmålssäsongen troligtvis varit så här avgörande för det inhemska lantbrukets framtid som i år. Hur skörden blir får stora konsekvenser för gårdarna och den inhemska matproduktionen.

Jordbrukarna dukar under för kostnadsökningen: "Marknaden ska stå för lönsamheten"

De kraftiga kostnadsökningarna för livsmedelsproduktionen håller på att dra mattan undan lantbruket. Prisstegringarna syns inte i det som bönderna får betalt. Nu står hoppet till att handeln ska inse sitt ansvar och höja ersättningarna till producenterna.

Efter rekordavverkningarna: Nu orsakar skog och mark mera utsläpp än de binder

Utsläppen i Finland är på ungefär samma nivå som i fjol. Men kolsänkorna har minskat så skog och mark nu orsakar mer utsläpp än de lyckas binda.

Spannmålsombudsman: "Någon snabb lösning på den globala matkrisen finns inte" – också i Finland har vi ätit av våra lager

Många länder har varit beroende av den spannmålsexport som kommer från Svarta havet. Nu är åtminstone Ukrainas export via hamnarna helt avskuren och det finns ingen snabb lösning i sikte gällande exporten, säger Max Schulman från MTK.