Potatisodlare oroad över skörden – tio procent kan ha ruttnat bort

För många potatisodlare i Kristinestad har årets skörd sinkats av regnmängderna i augusti. Kaj Hemberg befarar att åtminstone tio procent har gått förlorat.

Skogen ska räcka till mycket – men det finns ingen gemensam syn på vad som är bra skogsvård

Hur ska vi sköta våra skogar? Ska vi räkna virkeskubik eller naturens mångfald eller går de att kombinera? WWF och skogsbruksutbildning är av olika åsikt.

Medioker spannmålsskörd förväntas i Åboland – torkan har gjort sitt

Regnet har lyst med sin frånvaro den här säsongen, men lokalt kan det finnas ljusglimtar vad gäller spannmålsskörden i regionen. På sikt är det inte bara regnmolnen som hopar sig på horisonten.

Höga gödselpriser och osäker marknad gör livet svårt för bönder: "Bristen på gödsel är riktigt förödande"

På tisdagen öppnades marknaden för inhemsk gödselhandel – bara för att stängas några timmar senare. Det ser dystert ut för jordbrukare som ännu inte har gödsel för nästa års skörd.

Vedförsäljare efterlyser solidaritet kunder emellan: "Det är som wc-pappershamstrandet under coronavåren!"

De förhöjda elpriserna och världslägets osäkerhet har fått många att hamstra ved. Nu är veden slut på många håll.

Jan Käcko bytte rävarna till solpaneler – pälsfarmen blev Purmo elpark på grund av kriget i Ukraina

I stället för 480 avelshonor har Jan Käcko i Pedersöre numera 132 solpaneler på sin farm. Hittills är det ett tak som är fyllt med solceller, men det ska bli ett till – ifall det hela håller ihop över vintern, skämtar han.

Vbl: Varg rev får i Korsholm igen – i sommar har mer än 30 får dött i attacker

Fårfarmare har 600 får på sommarbete på öar.

109 papperslösa jobbade på bondgård i Egentliga Finland – brottet kunde ha lett till fängelsestraff, men arbetsgivaren dömdes endast till dagsböter

Egentliga Finlands tingsrätt dömde arbetsgivaren till 100 dagsböter för att hen har haft papperslös arbetskraft på sin bondgård. Straffet blev böter på 600 euro.

S-gruppens starka resultat väcker kritiska frågor hos bönderna

S-gruppens resultat förbättrades med nästan hälften under det första halvåret om man jämför med motsvarande period i fjol. Samtidigt går lantbrukarna på minus på grund av gödselbrist och skenande kostnader.

Elpriserna oroar växthusodlare: "Kan förstöra allt vi byggt upp på 20 år"

Många finländare oroar sig för höga elpriser i vinter, inte minst växthusodlare vars energiförbrukning på vintern är skyhög. Nu står många odlare i valet och kvalet ifall de alls kan producera något under vintermånaderna.

Medelhavsvärme och uteblivna regn tär på skördarna – potatisodlare: "Utan bevattning hade potatisen vissnat för länge sen"

Konstbevattning har räddat potatisskörden i Skavarböle i Borgå den här torra sommaren. Överallt går det ändå inte att vattna och speciellt gräsbönder i Östnyland hoppas nu innerligt på regn för att få en sista skörd.

Rekordhöga energipriser spiller över frukostbordet – det nybakta brödet blir dyrare

Nybakt bröd och bakelser hör till finländarnas favoriter, men i höst får vi räkna med att punga ut mer för de färska delikatesserna då stigande kostnader trissar upp priserna.