“Vi har fått hitta reservtorkar som går på brännolja, det känns som att gå tillbaka till 90-talet” – jordbrukare från Borgå om hur kriget i Ukraina påverkar jobbet

En jordbrukare från Borgå berättar att han in i det sista väntar med att bestämma vad han ska så. På nationell nivå hoppas man krisen leder till att bonden får mera lön för sitt jobb.

Ny biogasstation i Vörå: "Vi tror på framtiden"

Till våren ska en ny tankstation för biogas stå klar i Vörå. Till en början kommer gasen från Jeppo men i framtidsplanerna finns egen produktion.

Potatisodlaren kommer till botten på potatislagret innan sommaren är här: "Jag har högst hälften av det jag borde ha"

Potatisodlaren John Lidman är oroad. I potatislaget finns bara hälften så mycket potatis som det borde så här års. Lidman är en av många potatisodlare som fick fjolårsskörden förstörd på grund av det ogynnsamma vädret.

SLC-ordförande: "Vi kommer att ha mat på bordet" – försörjningsberedskapen tryggar tillgången på livsmedel vid kriser och störningar

Europas kornbod är under attack och livsmedelspriserna kommer att stiga. Redan nu har spannmålsfuturerna rusat i höjden. – Men i Finland behöver vi inte vara rädda för att maten ska ta slut, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Isen under snötäcket oroar jordbrukare – höstsådden tar stryk och grödor kvävs

Den omväxlande vintern med snö och is, töväder och köldgrader, kan bli förödande för de växter som såddes på hösten. Risken för isbränna är stor, men grödorna kan räddas av en snabb vår.

Svårt att komma åt mekanismer bakom ocker säger expert: "Ibland får man känslan att vi har lagstiftningen i skick, men den fungerar inte"

Något som vi kallar korruption är kanske kultur eller norm någon annanstans. Bland annat därför är det ingen lätt sak att helt utrota risken för ocker, säger Kristel Nybondas, vd för Landsbygdens Arbetsgivareförbund.

Snellman hämtar anställdas närmaste familjer från Ukraina: "Det känns självklart att försöka hjälpa"

Just nu väntar ett par, tre bussar någonstans vid den polska gränsen mot Ukraina. De ska föra hem ukrainska arbetares fruar och barn till Finland, bara familjerna lyckas ta sig över gränsen.

Jordbrukare på Kimitoön vill hjälpa ukrainare – erbjuder husrum till före detta anställda och deras familjer

Jordbrukaren Anders Abrahamsson på Kimitoön öppnar upp sitt hem och erbjuder hjälp till sina ukrainska anställda och före detta anställda med familj.

Jordbrukare i Ingå erbjuder husrum till ukrainare som jobbat på gården: "Jag vill hjälpa dem så gott jag kan"

Flyth gård i Ingå har genom åren sysselsatt många ukrainska säsongsarbetare. Nu överväger jordbrukaren Karl Åberg ett mellanår med jordgubbsskörden, om ukrainarna inte kan komma till Finland.

Ukrainakrisen skapar oro bland finländska jordbrukare: "Det blir ingen produktion om vi inte har folk"

En stor del av säsongsarbetarna som kommer till Finland är från Ukraina. Hur det blir med den arbetskraften i år är osäkert på grund av läget i Ukraina.

"Kriget flyttade in i kafferummet" – svinfarmare värnar om ukrainska anställda

Lönsamheten i branschen är usel men om det blir permitteringar kanske man skickar hem någon till ett krig. Sådana saker går svinfarmaren Johan Backlund i Jeppo i Nykarleby och funderar på nuförtiden.

Aska får skogen att växa

Träden växer och barren blir längre när skogen gödslas med aska. Nu utreds vilka mängder, kvaliteter och potential askan från de österbottniska värmekraftverken har.