En stor del av Finlands yta behöver ”återställas” enligt EU-förslag – Sverige sade nej

Sveriges riksdag fällde förslaget. Men i Finland verkar det inte finnas en politisk enighet om lagen som kan göra det obligatoriskt att restaurera olika typer av ekosystem.

En stor del av Finlands yta behöver ”återställas” enligt EU-förslag – Sverige sade nej

Sveriges riksdag fällde förslaget. Men i Finland verkar det inte finnas en politisk enighet om lagen som kan göra det obligatoriskt att restaurera olika typer av ekosystem.

Riksdagen sade ja till stamvårdande vargjakt – dessutom får jägare börja äta vitkindad gås

Riksdagen sade på fredagen ja till skyddsjakt på varg i hela landet. I bakgrunden finns ett medborgarinitiativ som ändå inte godkändes som sådant.

Någon skar sönder 40 höbalar i Paipis i helgen: ”Att förstöra andras mat på det här sättet”

Under helgen råkade Christian Jensen och Katarina Lindqvist ut för sabotage på två av sina åkrar i Paipis i norra Sibbo. Någon skar upp plasten på ungefär 40 höbalar.

Europa suktar efter finsk potatis – exporten kan öka med en fjärdedel trots att en del av den finska potatisskörden drunknat i åkern

I mellersta Europa har torkan förstört en tredjedel av potatisskörden. Därför efterfrågas finsk potatis redan nu, även om exporten vanligtvis inleds i mars.

Nu väntas den ekonomiska krisen slå mot skogsbolagen – skogsägarna räddas av importstoppet på ryskt virke

Efterfrågan på virke dyker, förutspår Pellervos ekonomiska forskningsinstitut. Också efterfrågan på cellulosa och kartong minskar, men Finland har en trumf på hand i den hårdnande konkurrensen.

Från tomma lådor till fullt lager – potatislyckan vände för odlaren John Lidman

Från potatisbrist till potatislycka. Efter förra årets katastrofala år för potatisodlaren John Lidman fylls nu lagren med stora potatisar. – Det är roligt att få berätta också om då det går bra.

Är det mera lönsamt att odla ekologiskt när gödselpriserna är skyhöga?

Jordbruket är en av de näringar som får kämpa med höga kostnadsökningar på alla möjliga plan. Ett ämne som ofta nämns är konstgödsel. Konstgödsel behövs först och främst för att tillföra kväve till marken som odlas.

Ingen lycka med att fälla vargen i Björkö: "Den jobbar endast i mörker den där"

Idag torsdag är sista dagen som fårfarmarna i Björkö får jaga vargen som river deras får. - Jag står i vassen och lurar som bäst, säger Jonas Nord, som inte haft tid med något annat än att spana efter vargen.

Lite sämre äppelskörd i Åboland i år – "Vi gör ett helt okej resultat, men det blir inget toppår"

Årets äppelskörd i Åboland ser ut att bli lite sämre än fjolårets. Situationen är ändå betydligt bättre än på andra håll i Finland.

Pälsodlarna lägger ner eller minskar antalet djur – men de är inte redo att ge upp

Saga Furs septemberauktion var ingen framgångssaga. Men hur illa det gick råder det oenighet om. Blårävsskinen såldes i förra veckan till medelpris och lönsamhetskrisen är ett faktum.

Dyrt att hålla grönsaker i lager – kålen kan skickas till Tyskland

Frilandsodlare funderar på att exportera till Tyskland istället för att lagra kål och morötter i Finland. De stigande elpriserna kan göra det för dyrt att kyla ner lagren.