Tema
SLC - Fmge Val
Kandidatnomineringen till höstens fullmäktigeval i Svf Österbotten och Södra Skogsreviret pågår

I början av november är det fullmäktigeval i skogsvårdsföreningarna på fastlandet. Landsbygdens Folk slog en signal till Svf Österbotten och Södra Skogsreviret.

SLC - Godsling2 Aug24 Ct
Intresset för vitaliseringsgödsling är på uppgång

Intresset för vitaliseringsgödsling ser ut att öka i Österbotten. En orsak till det kan vara att det nya stödsystemet Metka beviljar ett högre stöd jämfört med tidigare Kemera. Uppfyller objektet villkoren är stödsumman 270 euro per hektar.

SLC - Kommentaren Linden Webben
Kommentaren: Den stora fördelen med att lämna sparträdsgrupper redan vid första gallringen

Finlands skogslag, rekommendationer och anvisningar som gäller skogsbruket fäster stor vikt på att trygga naturvärden. Att lämna kvar grupper av sparträd är en form av naturhänsyn som fungerar.

SLC - Plantering 4 A Webben
Plantera ny skog – skogsarbetarens bästa råd

Se till att plantan placeras i bra jord och får ordentligt fäste. Kontrollera att antalet plantor blir rätt. Klä dig enligt väderleken. Det är några råd som skogsarbetaren Jan Korin ger till skogsägare som själva tar sig an uppgiften att plantera ny skog.

SLC - Alandskt Skogsskydd 1 A Webben
Bussös ”stenrösa” kan få skyddspengar

En gammal skog på Bussö i Vårdö med en stenrösa eller djävulsåker som de också kallas finns bland årets totalt 34 ansökningar om frivilligt åländskt biotopskydd. Det handlar om en skog där det inte skett några avverkningar sen 1940-talet, berättar Sören Karlsson som lämnat in ansökan.

SLC - Lundprojekt 6 Webben
Lundprojektet ångar på – terrängarbetena har inletts

Lundprojektet syftar till att kartlägga Finlands lundar. Projektet leds av Tapio i samarbete med Naturresursinstitutet Luke och andra aktörer inom branschen. I juli inleddes terrängarbeten som syftar till att identifiera lundarna och värdera terrängarbetet då det egentliga projektet tar fart 2025.

SLC - Lundprojekt 1 B Webben
I jakt på lundar: ”I sista hand handlar det om att hitta mull i marken”

På gräsrotsnivå handlar lundprojektet om att bege sig ut i skogen och utforska var lundarna finns och hur de ser ut. Identifieringen sker enligt ett klassificeringssystem där näringsnivå och arter står i fokus. Men även för sakkunniga som Otso Puusti och Piia Launiainen sker terrängarbetet under ständig dialog för att värdera det de observerar ovan och under jord. Läs mer i fredagens Tema Skogsägarna!

SLC - 09 Yleiskuva
Ärternas och åkerbönornas tröskmognad kan säkerställas med slåtter

Naturresursinstitutet har undersökt tvåstegsskörd som metod att försnabba och säkerställa tröskmognaden av ärt och åkerböna.

SLC - Mattsson3
Höstsäden blir allt viktigare i Korpo: ”Ibland känns spannmålsodlandet som ett spelberoende”

I skärgården är spannmålsodlandet utmanande. Mikael Mattsson satsar allt mera på höstsäd, men i år är det vårsäden som överraskar positivt.

SLC - Tork1 Aug24 Ct
X-seriens nya torkar är energieffektiva och lätta att använda

Konceptet i Antti-Teollisuus nya torkar i X-serien är beprövat, men de fem nya modellerna i olika storlekar fungerar enligt en modern och utvecklad teknik, som baseras på att torkningen sker med undertryck.

SLC - Spannmal1
Inhemska spannmålspriset klart under börspriset

Skördesäsongen närmar sig. Rikard Korkman ger i sin kolumn en översikt av marknadssituationen inför skördesäsongen 2024.

SLC - Sp3 Aug24 Ct
Odlare i Österbotten vill se ett slut på regnen

Det ser ännu riktigt bra ut för en god spannmålsskörd i Österbotten, men för att det ska bli så krävs nu uppehåll och sol.