Ekonomi- och skatteutbildning för unga jordbrukare 13.1

Projektet Boosti Uusimaa-Nyland ordnar ekonomi- och skatteutbildning för landsbygdens unga på plattformen Teams 13.1.

SLC - Unga Stenroos2
Sören Stenroos tar över som ordförande för SLC:s ungdomsutskott

SLC:s ungdomsutskott jobbar aktivt för att förbättra läget för unga producenter, både på nationell och internationell nivå. Samtidigt förbereder sig utskottet för ordförandebyte vid årsskiftet när Sören Stenroos från ÖSP tar över efter Joel Rappe från SLC Nyland.

SLC - Ungosp1
Hur ska fler unga aktiveras inom ÖSP?

För alla organisationer är rekryteringen av unga en utmaning. Frågan hur man ska nå alla saknar ett svar. En vilja att vara delaktig och en möjlighet att påverka var det som fick Josefin Norrback att engagera sig som ung inom ÖSP.

SLC - Julhalsning1
Nu är ungdomsklubbarnas julhälsningar upphängda

Inför varje jul hänger ÖSP:s ungdomsklubbar upp julhälsningar. Två stycken har lags upp på Svenska Österbottens unga producenters – Norran – område.

SLC - Julhalsning3
SLC Nylands unga bönder önskar god jul

Unga bönder har satt upp julskyltar längs med vägarna i Nyland. Vi vill genom julhälsningen sprida glädje och rikta ett stort tack till alla finländare för att de väljer inhemsk mat idag och i framtiden.

SLC - Framtidsodlarna Holmqvist Eriksson
Framtidsodlarna, del 10: Samarbete mellan gårdarna skapar lönsamhet

Cirka 30 procent av den lök vi finländare äter är producerad på Åland. En av faktorerna bakom den åländska dominansen på marknaden är, utöver goda odlingsförhållanden, samarbetet mellan gårdarna. Lökodlarna Johan Holmqvist och Jon Eriksson delar på det mesta i produktionen. Det tionde avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna handlar om delningsekonomi i jordbruket.

FFD fick kvalitetscertifikat

Food and Forest Development Finland FFD har tilldelats det trestjärniga Recognised for Excellence-certifikatet utsett av European Foundation for Quality Management EFQM. Priset delades ut av Laatukeskus på den internationella kvalitetsdagen 12.11.

SLC - Mats Nylund 2020 1
Ordförandes julhälsning: Mat på bordet varje dag

Det krävs tre grundstenar för att bygga ett fungerande samhälle. Mat på bordet varje dag, pålitliga myndigheter och möjligheter till en jämlik utbildning för alla. Det brukar sägas att revolutionen aldrig är längre borta än tio dagar om maten tar slut, skriver SLC-ordförande Mats Nylund.

SLC - Ffd2020
Snabbt omtänk inom FFD:s projekt har gett tusentals tillgång till mat

Utvecklingsorganisationen Food and Forest Development Finland (FFD) har i år fått ändra sina projektplaner för att bekämpa hungersnöden som förvärrats av coronapandemin. Nu kan du själv stöda verksamheten genom att ge en immateriell julklapp åt dina nära och kära.

SLC - Zambeef Workers Working On Compost Manure Made From Waste Captured From Various Processing Processess 2
Zambia satsar på tilläggsvärde från återvinning

En vettig hantering av avfall är inte bara nödvändig för miljön, utan kan också ge sysselsättning och generera vinst, skriver Friday Phiri i sin rapport från Zambia, där cirkulär ekonomi börjar vinna fotfäste liksom i andra afrikanska länder.

SLC - Sohlberg 1
Nytt branschavtal gör betodlingen allt intressantare

Sockerbetsodlingen har fått ett nytt branschavtal. Avtalet innebär att odlarna nu kan teckna 1- eller 3-åriga avtal. Man hoppas att det nya avtalet ska öka intresset hos odlarna och bidra till nya samarbetsmodeller. Framför allt krävs intresserade odlare på de befintliga odlingsområdena.

Ny grupp för sockerbetsintresserade

Nu kan alla sockerbetsodlare och odlingsintresserade gå med i gruppen ”sockerbetsodling” på Facebook. Gruppen grundades för svenskspråkig informationsspridning och erfarenhetsutbyte på initiativ av odlarna i Svenskfinland.