SLC - Ospm9
ÖSP:s fullmäktige vill ha utredning om juridiska tjänster

I höstas tvingades SLC säga upp sin jurist på grund av ekonomiska orsaker. Frågan aktualiserades på ÖSP:s fullmäktigemöte i måndags i samband med en motion. Fullmäktige vill ha en utredning av hur en eventuell dylik tjänst kunde finansieras i framtiden.

SLC - Ospm6
Långgård: Positivt med stigande spannmålspriser – men det höjer också kostnader

Det är positivt att spannmålspriserna är de högsta på två år. Men det ökar i sin tur kostnaderna för husdjurssektorn som bör få ut ett högre pris från marknaden, sa ordförande Tomas Långgård när han öppnade ÖSP:s fullmäktigemöte.

SLC - Christer Jagerskiold
Planering och samarbete ger goda förutsättningar för generationsväxling

Det lönar sig att börja planera för en generationsväxling i god tid och diskutera både praktiska och känslomässiga frågor med alla som berörs. SLC och förbunden bjöd på två webbinarier kring ämnet som kan ses i efterskott av SLC-medlemmar på slc.fi/generationsvaxling.

Bondesnack-medlemsträffar i Nyland 25.3 och 30.3

SLC Nyland ordnar i slutet av mars två medlemskvällar digitalt via Teams. Alla medlemmar är välkomna med för att få information om aktuella frågor och diskutera bönder emellan!

SLC - Dsc 4665
”Gedigen forskning viktigare än storstilade politiska mål”

Det finns goda förutsättningar och stor potential för bioekonomiska projekt i Svenskfinland. Samtidigt saknas det inte heller utmaningar, framför allt rörelser och politiker som flaggar för förbud och deloptimeringar, framhöll SLC-basen Mats Nylund på ett bioenergiforum för hela Svenskfinland.

SLC - Aktuellt Sjundea090321
Sjundeå inledde nyländska vårmötesrundan

SLC Nylands lokalavdelningars vårmötesrunda på distans inleddes med Sjundeå landsbygdsförenings möte på tisdagkväll.

Läge för mer oljeväxter?

SLC Nylands spannmålsutskott betonar vikten av inhemsk oljeväxtproduktion och hoppas på större odlingsarealer nu då priset gått upp.

SLC - Fanggroda 01
Mellangrödornas samhällseffekt motiverar bidrag för odlingen

För jordbrukaren finns det både för- och nackdelar med att odla mellangrödor, medan effekterna för samhället endast är positiva. Det kan motivera att samhället betalar ett bidrag för odlingen, säger docent och universitetslektor Göran Bergkvist, som förespråkar odling av mellangrödor som ett sätt att utnyttja markens potential till fullo.

SLC - Socker1
Sockerbetsodlare fick viktig vägkost på virtuellt seminarium

Intresset ökar kontinuerligt, men det behövs fortsättningsvis fler sockerbetsodlare i Finland. De som har intresse bör snart beställa utsäde inför kommande odlingssäsong. Det konstaterades på ett virtuellt seminarium som ordnades av ÖSP.

Anmäl dig till generationsväxlingskursen senast 7.3

Producentförbunden ÖSP, SLC Nyland, SLC Åboland och ÅPF genomför i samarbete med centralförbundet SLC en gemensam tvådelad, virtuell generationsväxlingskurs. Anmäl dig till kursen senast den 7 mars.

SLC - Ekonu Logo
Ekotankesmedjan blir tredelad webbserie

Det blir ett nytt koncept för den traditionella Ekotankesmedjan – i år ordnas den som en tredelad webbserie i mars via Microsoft Teams.

Nyländska lokalavdelningsmöten hålls på distans

SLC Nylands lokalavdelningars årsmöten hålls i år på grund av den rådande coronapandemin i huvudsak på distans. Mötena ordnas som så kallade hybridmöten med en fysisk mötesplats, men med en stark rekommendation om att delta på distans via Teams.