Img 20190704 Wa0000 Ao
Jordbruk SLC

Finländska matens dag firas 4.9

Varje dag är Finländska matens dag – men festdagen uppmärksammas lite extra den 4 september då alla finländare är inbjudna att fira.

Dagen är en hyllning till vår inhemska mat och alla livsmedelskedjans proffs bakom maten – från jord till bord – som ser till att vi kan njuta av vad vårt land har att erbjuda varje dag, oavsett årstid eller vindar i världen.

Finländska matens dag arrangeras av Ruokatieto, Föreningen Matinformation, som även står bakom Gott från Finland-ursprungsmärket. SLC och många andra aktörer inom livsmedelskedjan medverkar som samarbetspartner till ursprungsmärket och festdagen.

 Festdagen syns bland annat som tv-reklam, i mataffärerna och på sociala medier. På sociala medier kan alla som vill stöda inhemsk mat uppmärksamma dagen med taggarna #FinländskaMatensDag #GottFrånFinland och även #SuomalaisenRuoanPäivä #HyvääSuomesta.

På åkern, i ladugården och i växthuset

Vill du som jordbrukare och trädgårdsproducent uppmärksamma Finländska matens dag, så publicera gärna en egen hälsning med bild eller video på sociala medier med din egen hälsning från åkern, växthuset eller djurstallet.

Till exempel ”Hälsningar från kornåkern/ladugården/växthuset! Här firar vi Finländska matens dag varje dag".

Använd gärna kännetecknen #FinländskaMatensDag #GottFrånFinland #SuomalaisenRuoanPäivä #HyvääSuomesta. Tagga även gärna SLC på Instagram med @bondenbehovs och Föreningen Matinformation med @hyvaasuomesta.

Har du en egen Gott från Finland-flagga eller banderoll på din gård så placera den på en synlig plats vid åkern eller vid någon av gårdens byggnader för att visa att här börjar matens väg.

Märket Gott från Finland är symbolen för samarbetet inom den finländska livsmedelskedjan. Etiketten på förpackningen visar att livsmedlet är av finländskt ursprung: råvarorna och arbetet är inhemska, och både tillverkarna och produktionskedjan är kända.

 Idag får över 12.000 produkter av 350 olika tillverkare prydas med Gott från Finland-märket, och produktutbudet växer hela tiden.

 Mera information finns på SLC:s hemsida.