Dsc05086
I det grova metallröret ovanför Peter Grundströms (till vänster) och Anders Mattssons huvud finns ett elektriskt filter som renar biopannans rökgaser. I den stora tanken i bakgrunden buffrar man hett vatten som tryggar Godbys och virkestorkens värmeförsörjning under flera dygn även om pannan är stoppad.
Skogsbruk

Nya biopannan värmer Godby
med barkrester från sågverket

Ålands Skogsindustrier Ab har satsat 3,5 miljoner euro på en ny biopanna som också utnyttjar bark och restprodukter som tidigare varit enbart problemavfall. Värmepannans kapacitet är 4 MW och dessutom kan man tack vare kondensering av rökgaserna utvinna ytterligare 1 megawatt värme.

– Rökgaserna behandlas av elektriska filter så ytterst lite förorenande partiklar sprids ut i luften, förklarar ÅSI:s vd Anders Mattsson.

Cirka en tredjedel av biopannans värme används i såganläggningens egna virkestorkar och resten levereras till Finströms kommun för fjärrvärmenätet i Godby, som är Ålands största tätort utanför Mariehamn.

ÅSI och kommunen har redan tecknat ett flerårigt avtal om värmeleveranser. Avtalet omfattar ett utgångspris med möjlighet till indexjusteringar.

Någon risk för kapacitetsbrist och att godbyborna ska behöva frysa finns det enligt Mattsson inte.

– Vi lagrar värme i en stor vattentank så pannan kan stå tre-fyra dygn utan att värmeleveransen stoppas. Och blir det riktigt kalla vintrar kan vi kapa eventuella toppar med hjälp av de gamla oljebrännarna som vi har kvar.

Dsc05107
Anders Mattsson vid biopannans ugn. Flisen matas in i ugnen genom röret uppe till vänster på bilden.

Perfekt erfarenhet som ny pannskötare

Biopannan och all kringutrustning har levererats av AKJ Energiteknik AB i Sverige. Åländska byggentreprenören Premont Ab har ansvarat för husbygget och markarbeten.

Som bränsle använder biopannan restmaterial som bark, hyggesrester (GROT) samt kasserat virke samt även lövved som enligt Mattsson mestadels kommer ”på köpet” vid avverkningar av timmer och massaved.

– Dessutom kan vi i nya pannan använda sådan bark som hamnat på marken redan innan stockarna kommit in i sågen och som tidigare inte alls kunde utnyttjas, förklarar driftsansvarige Peter Grundström.

Han har tidigare jobbat 40 år för Stora Enso i Sverige och de senaste 15 åren med en 15 MW:s biopanna i Ljusne, som ligger vid Bottenhavet ca 70 km norr om Gävle.

Peter och frun ville flytta till Åland för att komma närmare sin son och de två barnbarnen, så det passade som hand i handske när han i våras kontaktade Ålands Skogsindustrier och frågade efter jobb.

– Hans svenska behörighet dög inte i Finland, men han tentade i somras och klarade förstås provet, berättar Anders Mattsson.

Dsc05077
Specialskopan kan också riva sönder trädstumpar, flis och virkesrester till användbart bränsle. I högen till vänster är flisen redan uppblandad med sågspån.

Styrs via datorn

Den nya biopannan kördes igång i månadsskiftet juni-juli. Helt perfekt enligt Grundström och Mattsson eftersom sågen stod stilla i juli och det inte heller behövdes så mycket värme ut i fjärrvärmenätet.

– Fast jag jobbat länge med biopannor är styrsystemet ändå nytt, påpekar Peter Grundström.

Som driftsansvarig är det han som ser till att det finns användbart bränsle till pannan, som i övrigt styrs helt automatiskt via dator och med hjälp av tre andra anställda inom ÅSI för jourtjänstgöringen.

Med en frontlastare som har specialutrustad skopa finfördelas virkesresterna och blandas med sågspån innan det knuffas in under tak för att sedan forslas vidare av biopannans automatiska inmatningssystem.

– Biopannan har medfört mycket arbete för elektriker, konstaterar Anders Mattsson.