Jordbruk Globalt Marknad

Spekulanter börjar handla
med vatten på börsen

Vatten är på väg att bli en knapp resurs och en eftertraktad vara ute i världen. Därför har det faktiskt blivit möjligt att spekulera i det framtida priset på vatten, i likhet med motsvarande börshandel med olja, guld, vete eller soja.

På Chicago Mercantile Exchange (CME) går det bra att handla med alla tänkbara råvaror som spannmål, socker, trä, aluminium, för att bara ta några exempel. Numera finns också vattenfuturer med på listan.

Det rör sig med andra ord om terminskontrakt, som i börsjargongen brukar benämnas futurer. Köparen och säljaren förpliktar sig att sälja eller köpa en bestämd vara, i detta fall vatten, till ett visst pris vid en bestämd tidpunkt.

I Kalifornien är vatten en särskilt värdefull resurs. Priset på vatten har fördubblats under bara ett år. Vattenkontrakten på CME-börsen sluts för ett kvartal i taget och omfattar en ”acre-foot”, som är den officiella enheten för vattenvolymer i USA.

En acre-foot motsvarar ungefär grovt cirka 1,4 miljoner liter vatten. Enligt CME kan terminskontrakten gynna USA:s farmare, som måste bevattna sina odlingar med stora vattenmängder.

Priset på vatten kan variera kraftigt i heta och torra delstater som Kalifornien. Långa värmeböljor och häftiga skogsbränder pressar upp priset på vatten rejält under en viss tidsperiod. Farmare kan senare med litet tur få ett bra pris för sina vattenkontrakt.

På motsvarande sätt kan också städernas vattenverk och övriga vattenberoende institutioner dra nytta av terminshandeln. Men vattenkontrakten har också ifrågasatts av etiska skäl eftersom handeln givetvis också har förlorare.

FN varnar för allvarliga följder

Inom FN har experter varnat för allvarliga följder för konsumenter av vatten. Kritikerna kräver att etiska principer borde förhindra att en viktig och livsnödvändig vara som vatten blir objekt för spekulation.

Mer än 2,2 miljarder människor saknar enligt FN tillgång till rent dricksvatten. Organisationen befarar både direkta och indirekta negativa konsekvenser om vatten blir ett objekt för ren spekulation.

Vatten är en resurs som inte får hanteras som råvara i likhet med guld, olja eller andra liknande spekulationsobjekt. Rent vatten är en mänsklig rättighet, varnar FN:s specialrapportör Pedro Arrojo-Agudo, som ser kritiskt på terminshandel med vatten.

Kritikerna ser paralleller till spekulation med livsmedel som ofta har utlöst kriser. Mellan åren 2008 och 2010 pressade hedgefonder upp kakaopriset. Spekulanter har också utlöst prishöjningar på vete och soja.

Läs också: USA-farmare lider av svår vattenbrist