SLC - P049740 703720
EU-parlamentet vägrar att ratificera brexitavtalet

EU-parlamentet har igen skjutit upp ratificeringen av brexitavtalet. Orsaken är de häftiga spänningar som har uppstått sedan britterna ensidigt förlängde övergångsperioden för handeln mellan Storbritannien och Nordirland.

SLC - Lpx 174355
USA-farmare ser fram emot rekordstort stimulanspaket

USA-senaten och representanthuset har givit grönt ljus för ett brett upplagt konjunkturprogram till ett värde av 1,9 biljoner dollar (1,6 biljoner euro). USA:s farmare kommer att ha stor nytta av paketet, anser jordbruksminister Tom Vilsack.

SLC - Bohal Tall
Skogssällskapet finansierar projekt om skogens håligheter

Kan hål i skogen vara ett sätt att mäta biologisk mångfald i skogen? Det ska forskare vid Östra Finlands Universitet titta närmare på i ett projekt som Skogssällskapet finansierar.

SLC - Img 6245
Delta i enkät om pollinerare

Som bäst pågår forskning vid Helsingfors universitet om jordbrukarnas kunskaper om och attityder till pollinerare. Som en del av projektet genomförs som bäst en enkät om pollinerare som riktar sig till aktiva jordbrukare.

Älgstammen har minskat med drygt 10 procent

Enligt Naturresursinstitutets uppskattning av storleken på älgstammen var stammen efter jakten hösten 2020 ungefär 82.100 älgar. Jämfört med året innan var stammen 10,6 procent mindre.

SLC - P050509 742715
EU-producenter efterlyser töväder mellan EU och USA

USA och EU har enats om att skjuta upp tullbråket kring Airbus och Boeing med fyra månader för att skapa arbetsro i förhandlingarna. Copa och Cogeca uppmanar båda sidorna att utnyttja tillfället på bästa möjliga sätt med målet att nå en varaktig dialog.

I fjol såldes rekordmycket ekologiska livsmedel

Försäljningen av ekologiska livsmedel fortsatte öka och översteg i fjol för första gången 400 miljoner euro. Mest ökade försäljningen av mjöl och grönsaker.

Förhöjningarna till produktionsstödet för mjölk börjar betalas ut 15.3

Livsmedelsverket betalar förhöjningarna enligt de slutliga stödnivåerna för produktionsstödet för mjölk 2020 till mjölkgårdarna från och med 15.3.

SLC - Dsc 4665
”Gedigen forskning viktigare än storstilade politiska mål”

Det finns goda förutsättningar och stor potential för bioekonomiska projekt i Svenskfinland. Samtidigt saknas det inte heller utmaningar, framför allt rörelser och politiker som flaggar för förbud och deloptimeringar, framhöll SLC-basen Mats Nylund på ett bioenergiforum för hela Svenskfinland.

Uppdateringen av nationella bioekonomistrategin snart klar

Arbetet med att uppdatera bioekonomistrategin går framåt, uppger Jord- och skogsbruksministeriet. Samråden med de svenskspråkiga aktörerna i Nyland, Österbotten, Egentliga Finland och Nyland är nu också avslutade.

Jordbrukarna kan anlita rådgivare för plan för djurens välbefinnande

Djurgårdarna kan nu förmånligt beställa en välfärdsplan för produktionsdjur, eftersom välfärdsplanerna har lagts till som en del av systemet för jordbruksrådgivning i landsbygdsprogrammet (Neuvo 2020) uppger Livsmedelsverket.

SLC - Tankkausasema Vuorenmaa 4710
Valios mjölkbil tankar biogas gjord på kogödsel

Finlands första mjölkbil som går på biogas från kogödsel har tagits i bruk i Haapavesi, meddelar Valio. Mjölkbilen har tankats med biogas från Vuorenmaa mjölkgård.