P062929 515610
Kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis, som är ansvarig för handelsfrågor, är redo att resa till Sydamerika så fort en överenskommelse är inom räckhåll. FOTO: EU
Jordbruk EU

Dramatik kring Mercosur
– EU spolar Macron-blockad

Frankrikes president Emmanual Macron hävdar att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och sydamerikanska Mercosur är ett avslutat kapitel. EU-kommissionen dementerade detta prompt på tisdagen. Kommissionen vill förhandla vidare.

Informationen om förhandlingarna mellan EU och Mercosur har varit minst sagt förvirrande de senaste veckorna. Enligt EU-kommissionen ska avtalet ännu slutförhandlas med avseende på klimatfrågor och avskogning.

Kommissionen försäkrar att samtalen fortsätter. EU arbetar vidare för målet att nå en överenskommelse som respekterar våra målsättningar för hållbarhet och känslighet, särskilt inom frågor som berör jordbruket, sade en talesman för kommissionen.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och den sydamerikanska tullunionen har avbrutits, meddelade däremot president Macron på tisdag eftermiddag. Enligt Macron är det omöjligt att gå vidare med förhandlingarna.

Macron informerade EU-kommissionen om saken och tillade enligt Reuters att samtalen inte kan fortsätta under rådande förhållanden. Detta bekräftades omgående samma dag i Paris av Élysée-palatset.

Franska bönder har de senaste dagarna protesterat massivt mot den rådande jordbrukspolitiken och i synnerhet mot den planerade EU-importen av livsmedel från de sydamerikanska Mercosurländerna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.

De franska bönderna hävdar att Macron och EU ansvarar för den misär som landets jordbruk har hamnat in i. En rådgivare i Élysée-palatset hävdade i början av veckan att det inte var möjligt att nå en överenskommelse i dagens läge.

Kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis, som är ansvarig för handelsfrågor, var redo att resa till Sydamerika så fort en överenskommelse är inom räckhåll. Men så långt är man ännu inte, tillade han.

EU-kommissionen uppges förbereda ett beslut om den ekonomiska delen av avtalet separat från den politiska delen, en så kallad ”splitting”. Därmed kunde parterna kringgå det nödvändiga samtycket från alla EU:s medlemsländer.

Förhandlarna från både EU och Mercosur träffades föregående vecka under ett kort möte i Brasiliens huvudstad Brasilia. Enligt Reuters hade förhandlingarna präglats av ”begränsade framsteg”.