Jordbruk EU

Strategisk EU-dialog
ska ena agrarsektorn

EU-kommissionen har startat en strategisk dialog som sammanföra centrala aktörer inom hela den jordbruksbaserade livsmedelskedjan. Idén lanseras av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Men initiativet möts med blandade känslor.

Den strategiska dialogen ska föra samman viktiga aktörer inom hela kedjan. Sådana aktörer är enligt kommissionen jordbrukare, andelslag, livsmedelsföretag och landsbygdssamhällen i största allmänhet.

Genom att kombinera olika perspektiv är tanken att främja nya lösningar och en gemensam vision för EU:s framtida jordbruks- och livsmedelssektor. Detta ska gynna hela kedjan inom produktionen av livsmedel.

Någon större entusiasm har von der Leyen ännu inte mött för sitt initiativ. EU:s bondeorganisation COPA tvivlar på den strategiska dialogen och möjligheterna att sätta ifrågavarande krafter i rörelse. Strategin är alltför luddig.

COPA befarar att dialogen blir ett tomt slag i luften. Jordbruks- och matsektorn behöver betydligt starkare ramar för att formatet ska fungera i praktiken. Projektet behöver också en ordentlig ram för kostnaderna.

Som en positiv nyhet betecknar COPA valet av ordförande. Dialogen ska ledas av den tyska professorn Peter Strohschneider, som har fungerat som uppskattad ledare för den tyska framtidskommissionen för jordbruket.

Läs också: Strukturella fel inom CAP stärker EU-böndernas missnöje