Nhk9
NHK öppnade nyligen ett nytt center i Karleby där all service, personal och försäljning finns. Öppningen av den nya servicepunkten har gått relativt obemärkt förbi eftersom öppet hus för några veckor sedan sköts upp på grund av coronaviruset. Direkt det blir möjligt ska vi ordna en dag med öppet hus, säger försäljaren Mikael Pettersson.
Jordbruk Maskin & teknik Landsbygdsnäringar

NHK har öppnat
nytt center i Karleby

För några veckor sedan öppnade NHK ett nytt center i Karleby. I butiken finns maskin- och robotförsäljarna samt robotservice och delar samt förnödenheter. Det innebär att alla österbottniska gårdar nu har snabbare tillgång till service på eget modersmål, reservdelar och alla nödvändiga förnödenheter.

– Det känns bra att vi nu har en enhetlig servicepunkt i Karleby. Tidigare har vi varit utspridda och det blir på alla sätt bättre för våra kunder att vi nu är på samma plats, säger Mikael Pettersson, försäljare av mjölkningsrobotar för NHK i Karleby.

Öppningen av den nya servicepunkten har gått relativt obemärkt förbi eftersom öppet hus för några veckor sedan sköts upp på grund av coronaviruset.

– Direkt det blir möjligt så ska vi ordna en dag med öppet hus. Men nu väntar vårbruket och det är viktigt att skörda kvalitetsensilage för att få bra resultat också i produktionen så det blir troligen senare. Vi meddelar när det blir, säger Pettersson.

Vilka är fördelarna för mjölkgårdar med Lely-robot att NHK har öppnat en ny servicepunkt i Karleby? Enligt Petterson är en stor fördel att kunderna kan få en bredare service.

– Nu har vi maskinförsäljning och service på samma plats. Vi har också ändamålsenliga utrymmen och kan diskutera om mjölkningsroboten med våra kunder om ett sådant behov finns. Behövs serviceledaren så kan vi ta med honom i palavern, säger Pettersson.

Vill ha familjär kontakt

Pettersson betonar vikten av den kontakten till kunderna som han vill hålla familjär.

– Lely är ett familjeföretag, likaså NHK och mjölkproducenterna är också familjeföretag. Vi vill att tröskeln för att komma hit och diskutera ska vara låg och det är bara att komma in på kaffe och diskutera med oss. Därför är det också viktigt att vi alla är fysiskt på samma plats.

NHK erbjuder inte bara försäljning och service av mjölkrobotar, utan planerar hela anläggningar enligt det egna konceptet Robora.

– Vi erbjuder planering och har även tillgång till övervakande byggmästare. Så vi erbjuder fullständiga lösningar, säger Pettersson.

På Karlebys serviceområde som sträcker sig från Vörå till Kannus finns i dag cirka hundra mjölkningsrobotar av märket Lely. En orsak till det är just den goda servicen, tror Pettersson.

– NHK:s servicenätverk är mycket omfattande. I Karleby finns sex personer som jobbar med service och på landsnivå har vi 70. Vårt nätverk av servicepersonal kan också gå över områdesgränser om det behövs. Så kunderna kan vara trygga när det kommer till service, säger Pettersson.

Och fortsätter:

– Försäljningen sköter vi om i hela Svenskfinland så om någon i de sydliga delarna av Finland vill ha svenskspråkig betjäning sköter vi det från Karleby.

Viktigt med svensk service

Placeringen av den nya servicepunkten var självklar ur ett geografiskt perspektiv. I Ylivieska och Seinäjoki finns liknande servicepunkter och därför var Karleby perfekt.

– Vi är mitt emellan de områdena och placeringen är också rätt med tanke på den språkliga aspekten. Vi värnar om service på båda inhemska språken och i stort sett alla tolv personer i personalen kan svenska.

NHK har också vid sin nya servicepunkt försäljning av jordbruksmaskiner. Några av tillverkarna som NHK är återförsäljare av, är JBC, Pöttinger och Strautmann.

– Av NHK:s omsättning står maskinförsäljningen ungefär för hälften och mjölkningssidan för en lika stor del.

Trots utmanande tider anser Pettersson att det finns framtidstro inom jordbruket. I synnerhet när det gäller satsningen på automation inom mjölkproduktionen.

– Det finns en försiktighet, men en stark framtidstro. Här finns investerande producenter och en orsak till det tror jag är att mjölkavkastningen ökar i och med robotmjölkning. Det gör att intresset för mjölkningsrobotar ökar, säger han.

Nhk5
I NHK:s nya center i Karleby finns nu alla förnödenheter som mjölkproducenter med Lely-robot behöver.