De fyra största farmarorganisationerna i Storbritannien vill intensifiera samarbetet med EU:s bönder. Organisationerna efterlyser stärkta relationer med EU och vill samarbeta på områden som handeln, matstandarder, forskning och innovation.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

När SLC:s fullmäktige förra fredagen samlades till ordinarie höstmöte i Helsingfors väckte jordbrukets lönsamhetskris diskussion. Rekordlåga skördar i kombination med höga prisförhöjningar på så gott som alla produktionsinsatser har försatt många gårdar i en svår situation.

Företaget Royal DSM i Nederländerna har utvecklat en fodertillsats som kan reducera metanutsläppen från kor med en fjärdedel. Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA utgår från att tillsatsen fungerar och är trygg att använda.

Vädermönstret håller på att förändras på det norra halvklotet. Enligt klimatforskarna tenderar perioderna med extrem torka eller häftiga, ihållande regn att dröja kvar längre än tidigare. Detta kan bli en utmaning för jordbruket.

Över 30 specialodlare och andra jordbrukare ställde upp när Ålands Hushållningssällskap ordnade kurs om dikning och dränering med dräneringsplaneraren Marcus Gjäls från ProAgria lantbrukssällskapet i Österbotten.

Landskapsregeringen godkände i tisdags efter omröstning Ålands nya plan för jordbrukspolitiken fram till 2027 med en total stödfinansiering på 42,2 miljoner euro. Beslutet innebär bland annat att stödet för ekologisk vallodling halveras, men landskapsagronom Sölve Högman försvarar sänkningen med att de nya reglerna för ekologisk produktion är förankrade hos Ålands Producentförbunds ekologiska utskott.

Ryssland har börjat reglera exporten av kvävegödsel med kvoter. Sedan början av december gäller särskilda exportkvoter för utförseln i bestämda hamnar. Regeringen motiverar åtgärderna med behovet att i första hand trygga den inhemska försörjningen.
Det nya Blå globen-priset på 100.000 euro går till utvecklarna av produkterna Härkis och Pulled havre.
Cinia och Second Thought offentliggör ett elektroniskt spannmålspass i UPIDS-produktdatasystemet. Därigenom kan man på ett nytt sätt informera både odlaren och konsumenten om spannmålsproduktens resa. Odlaren drar nytta av att det elektroniska systemet effektiviserar och underlättar arbetet, och konsumenten får mer information än tidigare om produkten. Det eSpannmålspass som Cinia utvecklat tas först i bruk på gården Malmgård.
Det europeiska jordbruket får detta år dela på 686 miljoner euro i form av oanvända medel i EU:s krisreserv. Krisreserven har inte tagits i anspråk under detta år. Därmed kan pengarna återbetalas till medlemsländerna.

Jeggars gård i södra Kyrkslätt var för några år sedan en konventionell spannmålsgård. I dag producerar man ekologiskt lamm- och nötkött på gården. Under några år förändrade Hanna Westman och Rickard Backman i princip allting på Jeggars. Det senaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om mod att våga starta nytt och om vikten av en god planering.

FAO:s matprisindex fortsatte att stiga kännbart i november för den fjärde månaden i följd. Indexet nådde den högsta nivån sedan juni 2011. Den starka och ihållande efterfrågan på vete och mejeriprodukter fortsätter, fastställer organisationens experter.