Arkiv

SLC - Dsc 2016
Snabbare väg till Novia lockar vid Axxell Brusaby

En studiestig som möjliggör en smidig övergång till fortsatta studier vid yrkeshögskolan Novia har blivit ett attraktivt alternativ för studerande vid yrkesinstitutet Axxell Brusaby i Kimito.

SLC - Img 20210104 110802
Brusaby samarbetar med mjölkföretag

I fråga om djurskötarutbildningen för produktionsdjur vid Brusaby samarbetar naturbruksenheten sedan några år tillbaka med företaget Maitohuhta, en stor mjölkproducent i Bjärnå.

SLC - Img 2936
Novia ser framåt med traditionella utbildningar

Yrkeshögskolan Novia i Raseborg kan inom utbildningsprogrammet i bioekonomi erbjuda utbildningar i såväl lantbruk och skogsbruk.

SLC - Lf  Utbildningstema  Forsoksgarden Foto Hu Linda Tammisto
Att studera djur och natur ger framtida jobb

Den pågående coronapandemin och förändringar som syns i vårt klimat i form av avvikande väder ökar vårt intresse för miljö och natur. Vid Helsingfors universitet satsar man på utbildning för en hållbar framtid.

Gemensam ansökan och kontinuerlig ansökan

Varje vår ordnas gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning och gemensam ansökan till högskolor. Vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning pågår under tiden 22.2-22.3.2022. Gemensam ansökan till högskolor pågår under tiden 16-30.3.2022.

Ledaren: Ryssland fortsätter att provocera – hur ska det hela sluta?

Hur påverkar det här oss bönder här i Finland då? Det korta svaret är mycket, noterar Staffan Pehrman.

SLC - Ishockey
Ishockey

Ledarsticket: Regeringen jobbar på att kompensera kostnadsökningen

Det är inte realistiskt att tro att ett stödpaket utgör mer än ett plåster på såret, ett förband som i bästa fall kan stoppa det akuta blodflödet, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Img 1438
Stor efterfrågan på arbetskraft inom naturbruk

Utbildningarna inom naturbruk är mångsidiga och i synnerhet de som har studerat lant- eller skogsbruk får jobb efter avlagd examen. Det säger Anders Grannas, utbildningschef för Naturbruk och kost vid Yrkesakademin i Vasa. Läs mer i fredagens Utbildningstema i LF!

SLC - Lpx 00146102
Naturinspirerad herbicid stoppar resistenta ogräs

Ett nytt ogräsmedel som baserar sig på naturliga växtprocesser utvecklas som bäst av det israeliska uppstartföretaget FortePhest. Projektet finansieras av den tyska kemikoncernen Basf och Orbia Venture.

Nya krav på PEFC-skogscertifiering ökar skogsägarens investeringar i naturvård

De reviderade kriterierna för skogsbruk för PEFC-skogscertifiering har offentliggjorts. Standardarbetsgruppen som företräder mer än 60 parter har ansvarat för att uppdatera kriterierna. De reviderade kraven tas i bruk inom skogsbruket hösten 2022.

SLC - 20220209 172118 1
Fortsatt behov av ökad oljeväxtodling i Finland

Inför odlingsåret 2022-2023 är efterfrågan på oljeväxter och spannmål av god kvalitet hög på den inhemska marknaden. På global nivå har krympande slutlager drivit upp spannmålspriser under det senaste åren. Samtidigt finns det flera aktuella riskfaktorer att beakta i fortsättning.