Grönsaksdipp på äggplanta
1 äggplanta (aubergine)
1 vitlöksklyfta
Saften av en halv citron
0,5 dl olivolja
Salt, peppar
persilja/basilika
Skiva äggplantan i 0,5 cm tjocka skivor och bred ut på en smord form. Grädda i ugn 180 grader ca 15 minuter eller tills skivorna är mjuka. Mixa ihop äggplantan med de övriga ingredienserna och servera som dipp till färska grönsaker.
Gratinerad äggplanta
1 äggplanta
2 bifftomater eller 3 vanliga
1 lök i tunna strimlor
100 gr ost
basilika
lite salt och peppar på äggplantskivorna
Skiva äggplantan i 0,5 cm tjocka skivor och bred ut på en smord form. Grädda i 180 grader i 10 minuter, ta ut och lägg på skivade tomater, lök och strö över den rivna osten. Grädda i ugn i ca 10 minuter till. Ta ut och strö över finhackad basilika och servera som tillbehör till kött eller fisk.
Kycklingklubbor med paprikasås
1,6 kg kycklingklubba naturell
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk kycklingbuljong eller 2 tärningar
1 lök
Sätt ugnen på 180 grader och smörj en stor form. Salta och peppra kycklingklubborna och häll över vitt vin, vatten, kycklingbuljong och en lök i klyftor och grädda i ugnen i ca 45 minuter tills klubborna är genomstekta. Sila spadet för såsen.
Sås
2-3 paprikor
1 chili
100 gr gröna bönor
3 msk kokosgrädde
2 msk gurkmeja eller curry
persilja
Stek de strimlade paprikorna, chilin och de ansade bönorna i olja och häll över spadet från kycklingklubborna. Blanda i kokosgrädde och gurkmeja och koka i 10 minuter.
10 skidor bondbönor
Ta ur bönorna ur skidorna och koka skilt i vatten i ca 7 minuter. Låt svalna och ta bort det yttre skalet på bönan. Lägg i bondbönor, kycklingklubbor och persilja i såsen, låt koka upp och servera.
Lingonäppelmuffins
130 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
1,5 tsk bakpulver
2–3 äpplen rivna
3 dl lingon (färska eller frysta)
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och socker och smält smöret i mikron. Blanda ner rivna äpplen och 2 dl krossade lingon och smör. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver, rör försiktig ner i smeten. Portionera i muffinsformar och strö över resten av lingonen, grädda i ca 20 minuter eller tills smeten tagit fast. Testa med en tändsticka att de inte är degiga inuti.