Recept Dipp
Grönsaksdipp på äggplanta.
Livet på landet

Recept för skördefest i skördetid

Grönsaksdipp på äggplanta

1 äggplanta (aubergine)

1 vitlöksklyfta

Saften av en halv citron

0,5 dl olivolja

Salt, peppar

persilja/basilika

Skiva äggplantan i 0,5 cm tjocka skivor och bred ut på en smord form. Grädda i ugn 180 grader ca 15 minuter eller tills skivorna är mjuka. Mixa ihop äggplantan med de övriga ingredienserna och servera som dipp till färska grönsaker.

Recept Aggplanta
Gratinerad äggplanta.

Gratinerad äggplanta

1 äggplanta

2 bifftomater eller 3 vanliga

1 lök i tunna strimlor

100 gr ost

basilika

lite salt och peppar på äggplantskivorna

Skiva äggplantan i 0,5 cm tjocka skivor och bred ut på en smord form. Grädda i 180 grader i 10 minuter, ta ut och lägg på skivade tomater, lök och strö över den rivna osten. Grädda i ugn i ca 10 minuter till. Ta ut och strö över finhackad basilika och servera som tillbehör till kött eller fisk.

Recept Kyklingklubbor
Kycklingklubbor med paprikasås.

Kycklingklubbor med paprikasås

1,6 kg kycklingklubba naturell

1 dl vitt vin

1 dl vatten

2 msk kycklingbuljong eller 2 tärningar

1 lök

Sätt ugnen på 180 grader och smörj en stor form. Salta och peppra kycklingklubborna och häll över vitt vin, vatten, kycklingbuljong och en lök i klyftor och grädda i ugnen i ca 45 minuter tills klubborna är genomstekta. Sila spadet för såsen.

Sås

2-3 paprikor

1 chili

100 gr gröna bönor

3 msk kokosgrädde

2 msk gurkmeja eller curry

persilja

Stek de strimlade paprikorna, chilin och de ansade bönorna i olja och häll över spadet från kycklingklubborna. Blanda i kokosgrädde och gurkmeja och koka i 10 minuter.

10 skidor bondbönor

Ta ur bönorna ur skidorna och koka skilt i vatten i ca 7 minuter. Låt svalna och ta bort det yttre skalet på bönan. Lägg i bondbönor, kycklingklubbor och persilja i såsen, låt koka upp och servera.

Recept Lingonmuffins
Lingonäppelmuffins.

Lingonäppelmuffins

130 g rumsvarmt smör

2,5 dl socker

3 ägg

3,5 dl vetemjöl

2 tsk kardemumma

1,5 tsk bakpulver

2–3 äpplen rivna

3 dl lingon (färska eller frysta)

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och socker och smält smöret i mikron. Blanda ner rivna äpplen och 2 dl krossade lingon och smör. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver, rör försiktig ner i smeten. Portionera i muffinsformar och strö över resten av lingonen, grädda i ca 20 minuter eller tills smeten tagit fast. Testa med en tändsticka att de inte är degiga inuti.