Slcunga
Glada österbottniska ungdomar på Skördfest. Från vänster Martin Lindqvist, Matilda Lindqvist och Martin Enell från Purmo, Anders Enlund från Esse, reseledaren Annika Öhberg från SLC i Helsingfors samt Anton Broända från Nedervetil.
Jordbruk SLC Landsbygdsnäringar

SLC-ungdomarna berömmer Öppna Gårdar

Deltagarna från norra Österbotten var mest långväga när SLC-ungdomarna besökte Skördefesten på Åland som det tredje steget i SLC:s utbildningsprogram för medlemmar under 40 år.

– Skördefestens hela koncept är fint. Bra med de Öppna Gårdarna där man släpper in folk så att de får en närmare inblick i hur det fungerar inom primärnäringarna, tyckte Anton Broända och Martin Enell.

LF träffade de nordösterbottniska ungdomarna vid Himmyra gårds stora och moderna hästanläggning med stort ridhus och många boxar för gårdens egna och även inackorderade hästar.

Tidigare på dagen hade de bland annat besökt mjölkgården Haga Kungsgård, som med över 300 mjölkande kor drivs av de unga företagarna Kristoffer Lundberg och Jenny Sundqvist.

– Fint ställe, tyckte ungdomarna om kungsgården, där den gamla genuina mangårdsbyggnaden samsas med stora nybyggda ladugårdar.

Stor uppdelning inom Österbotten

Enligt ungdomarna skulle det inte vara helt omöjligt att genomföra något liknande i Österbotten.

– Det är en utmaning men man måste bara sätta igång om man vill få något gjort!

Samtidigt påpekar de att förutsättningarna i avlånga och mycket uppdelade Österbotten naturligtvis är helt annorlunda än på det avgränsade havsomflutna Åland.

– Kuddorna finns längst upp i norr, rävfarmerna i Nykarleby, svingårdarna i Malax, tomaterna i Närpes och potatisen i Kristinestad längst i söder och avståndet är över 200 kilometer.

Sista utbildningen öppen för alla unga

Reseledaren Annika Öhberg som är SLC:s ungdomsombudsman berättar att besöket på Åland var tredje steget i utbildningen för SLC Unga.

Den första etappen med Kompetens som tema hölls i Åbo, den andra som handlade om Marknaden skedde i Vasa, besöket på åländska Skördefesten kretsade kring social frågor och den fjärde etappen med Politik som tema hålls söndagen den 25 november i Esbo i anslutning till SLC:s kongress.

Till den fjärde etappen är alla SLC-ungdomar välkomna. De regionala förbunden ordnar resorna. Totalt 15 ungdomar har deltagit i den pågående ungdomsutbildningen, men alla har förstås inte haft möjlighet att vara med varje gång.

Resan till Åland hade elva deltagare. Förutom rundturer till Öppna Gårdar fick ungdomarna också information av Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson, Ålands landsbygdsutvecklare Lena Brenner, Ålands hushållningssällskaps vd Simon Karlsson samt konsulten Patricia Wiklund som berättade om Ålands livsmedelsstrategi som ÅPF tagit fram.