Arkiv

SLC - Afoder Webben
A-foder vill ha fler kontraktsodlare av proteingrödor

A-foder har stort behov av fler kontraktsodlare av proteingrödor som ärt och bondböna. Fördelarna med att gå in för kontraktsodling är många. När odlaren vet priset blir det lättare att göra en förhandskalkyl, säger Sören Stenroos, spannmålsuppköpare på A-foder. Läs mer om kontraktsodling för spannmål, oljeväxter, kummin, sockerbetor, kål och potatis i fredagens temanummer!

Marknadsöversikt: Skador på höstsådda grödor att vänta i delar av EU

Riklig nederbörd under perioden i kombination med köldknäppar har inneburit skador på höstsådda grödor främst i Danmark, norra Tyskland samt i Baltikum, konstateras i en rapport från expert- och kommittémötet för spannmål, oljeväxter, proteingrödor, ris, socker, olivolja inom EU.

FAO-matindexet fortsatte att falla

FAO:s globala prisindex för livsmedel fortsatte att falla i januari 2024. Enligt FN:s matorganisation steg sockerpriset under månaden, men i gengäld föll priserna på spannmål och kött.

Marknadsöversikt: Producenterna engagerar sig i Sveriges livsmedelsberedskap

Koncernen Lantmännen har engagerat sig i utredningen om Sveriges livsmedelsberedskap som offentliggjordes under förra veckan.

SLC - Sima Show 2022 Is Heading
John Deere nobbar teknikmässan SIMA

Den internationella franska utställningen för lantbruksteknik SIMA har inhiberats med kort varsel. Mässan skulle äga rum mellan 24 och 27 november 2024. Orsaken är talrika återbud bland utställarna. John Deere hör till de utställare som vill byta strategi.

SLC - Gensax Unnamed 7
EU-parlamentet lättar på reglerna för gensaxen

EU-parlamentet godkände på onsdagen nya regler som underlättar användningen av genförändrade grödor inom produktionen av livsmedel. Förändringen öppnar nya möjligheter att utveckla härdigare och mångsidigare grödor inom matproduktionen.

Grundutbildning för stödpersoner på landsbygden – ansök senast 26.2!

Nu är ansökningstiden igång till vårens tvåspråkiga grundutbildning av nya frivilliga stödpersoner inom ramen för Landsbygdens stödpersonsnätverk där även SLC medverkar.

SLC - Bd Fardplan 1 Kai Mykkanen
Biodiversitetsfärdplanen är ett digert paket som tar sikte på praktiska åtgärder

Bakom SLC:s och MTK:s biodiversitetsfärdplan ligger ett väl utfört forskningsarbete och med hjälp av olika scenarier, för såväl jordbruk som skogsbruk, tar färdplanen nu sikte på praktiska åtgärder som kan öka biodiversiteten i Finlands jordbrukslandskap och skogar.

SLC - P063012 540588
Von der Leyen stoppar SUR-lagen om växtskydd

Det ambitiösa EU-förslaget till skärpt växtskyddsförordning (SUR) har dragits tillbaka. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen informerade personligen om beslutet inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Utbetalningen av miljöavtal inleds 15.2

Livsmedelsverket börjar 15.2 betala ut ersättningar i enlighet med de miljöavtal som sökts år 2023. Ersättningar betalas ut på basis av avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap samt på basis av avtal om skötsel av våtmarker.

20.000 högstadieelever deltar i Skogsnöten – kolla in om din kommun deltar

Den riksomfattande tävlingen i skogsvetande ordnas samtidigt i över 300 skolor, rekordmånga svenskspråkiga skolor deltar onsdagen 7.2.

SLC - 53502593724 8D46Be23C2 O
EU-bönder blockerade parlamentet i Bryssel

Bönder från olika håll i Europa drog senaste vecka in till Bryssel med sina traktorer för att ventilera missnöje mot den europeiska jordbrukspolitiken. Det gick livat till framför EU-parlamentet där gator spärrades och barrikader antändes.