Valtra Dragarbild
Maskin & teknik

Bästa Valtran genom tiderna?

Med nya T4 har den finska traktortillverkaren åstadkommit något utöver det vanliga. Aldrig tidigare har det varit så bekvämt och enkelt att köra en Valtra, anser skribenten.

Traktorn finns i 40- eller 50 km/h-version och priset är det samma oavsett toppfart. Däremot kan man som kund välja om traktorn ska kunna köra i toppfarten med reducerat varvtal eller inte, en teknik som man bör välja då det sparar bränsle och minskar ljudvolymen, framför allt i transport.

LF provkör Valtra T234 Direct som har steglös transmission. Det finns även en större modell i nya T4-serien, 254, men den finns endast i versionen Versu, det vill säga med semipowershift i stället för steglös transmission.

Transmissionen är lättkörd men har elhydrauliskt manövrerade grupper. Det innebär att kommer man från transport och ut i fält och det börjar dra tungt, med exempelvis en plog, så måste man trycka på de orange knapparna i körspaken för att växla ner, annars överbelastas transmissionen. Det är samma princip som Fendt Vario med I resp II. Växellådan i T4 är Valtras egen konstruktion och har inget att göra med Vario, som också ingår i AGCO-koncernen.

Traktorn har fyrtio procent av vikten på framaxeln och kan belastas så den maximalt väger 13.500 kilogram. Det är en rejäl traktor som fungerar bra till transporter och tyngre fältarbete. Vårt test är transport och plöjning och det fungerar mycket bra.

Valtra 1
Det som gör nya Valtra T till den bästa Valtran genom tiderna: ett mycket bra armstöd med alla viktiga funktioner. En genomtänkt körspak och en helt fantastisk monitor som alla begriper utan utbildning.

Tre plus:

• Perfekt monitor
• Bra hydraulik
• Lättkörd

Tre minus:

• Dåligt insteg höger dörr
• Grupper i den steglösa transmissionen
• Motorhuven har sidoplåtar

Logisk terminal

Alla reglage sitter bekvämt placerade i höger armstöd och inställningarna i terminalen är enkla att förstå sig på. Terminalen heter Smart Touch och bygger på samma teknik som en iPhone, man drar med fingret och klickar på skärmen.

Det finns ingen risk att göra fel, det är bara att testa sig fram och allt är mycket logiskt uppbyggt. På så vis kommer även en ovan förare snabbt igång med arbetet, transmission och hydraulik arbetar som man önskar efter bara någon minuts funderande.

Hydraulsystemet är lastkännande och som tillval finns två pumpalternativ, 160 respektive 200 liter per minut. En annan fördel med traktorn är att det är separata oljesystem för hydraulik och transmission och därmed minskad risk att förorena transmissionsoljan via redskapen.

Vad gäller kraftuttag kan man som tillval erhålla ekonomi på såväl 540 som 1.000 rpm samt drivhjulsberoende kraftuttag.

Man sitter högt och har bra sikt åt alla håll. Hytten har en stor dörr till vänster och det är enkelt att ta sig in och ut ur hytten.

På höger sida är det en stor lucka och bakom den finns batteri, filter, verktygslåda och förvaringsfack. På bakskärmarna finns möjlighet att manövrera två yttre hydrauluttag, förutom kraftuttag och trepunkt.

Det var inte enkelt att finna negativa saker på traktorn. Att höger dörr har ett sämre insteg än vänster är vanligt på de flesta större traktorer och likaså blir inte hela motorn fri när huven lyfts upp. Det blir en plåt kvar nere på vardera sida som måste avlägsnas separat. För övrigt är det lätt att komma åt alla servicepunkter.

Traktorn är smidig att köra trots sin storlek. Hjulbasen är 2.995 millimeter och vändradien endast 5,25 meter. Traktorns längd är 5.800 millimeter.

Valtra T234 Direct med SmartTouch

Motor: Sexcylindrig AgcoPower på 7,4 liter och 184 kW (250 hk) maxeffekt och max vridmoment 930 Nm vid 1.500 rpm
Transmission: Steglös med kopplingsfri fram/back
Däck: 650/65R28 fram och 650/65R42 bak
Bränsletank: diesel 380 liter/AdBlue 70 liter
Lyftkapacitet: 9.500 kg
Max hydraulflöde: 115 l/min
Max hydraultryck: 200 bar
Yttre hydraulik: 4 dubbelverkande uttag
Vikt: 7.300 kg (utan vikter)
Vändradie: 5,25 m
Serviceintervall: motoroljebyte 600 timmar (19 liter), transmissionsoljebyte 2.400 timmar (74 liter), hydrauloljebyte 1.200 timmar (62 liter)
Kraftuttag: 540 och 1.000 rpm