Jordbruk Globalt Marknad

Fonterra skriver historisk förlust

Den nyazeeländska mejerikoncernen rapporterar sin första förlust genom tiderna för verksamhetsåret 2017/2018. Till misären bidrar ett tidigare skadestånd till den franska mejerikoncernen Danone. Producenterna är sura på företagsledningen.

Under strecket noterar Fonterra en nettoförlust före skatt till ett belopp av 196 miljoner nyazeeländska dollar, motsvarande ungefär 112,5 miljoner euro. Det är den första förlusten i mejeriandelslagets 18-åriga historia.

Fonterra är Nya Zeelands största företag. Fastän omsättningen under året ökade med sex procent, minskade resultatet efter skatt med 22 procent till omräknat 507,5 miljoner euro. Den levererade mjölkmängden från bönderna minskade något.

Enligt koncernledningen har företagets intäkter ökat långsammare än beräknat. Högre räntor och skatter har höjt utgifterna och prognoserna har varit för optimistiska. Felaktiga kalkyler för smörpriset tynger kostnaderna och förskottet på mjölk sattes för högt.

Fonterra måste dessutom betala den franska mejerikoncernen Danone ett saftigt skadestånd på 130,5 miljoner euro för en allvarlig fadäs 2013. Fonterra hade levererat misstänkt förorenade mjölkprodukter med en bakterie som kan förorsaka botulism.

Koncernen sände ut en försenad varning, vilket ledde till omfattande och dyra aktioner för att dra bort de förorenade produkterna från marknaden. Senare skulle det visa sig att produkterna inte var belastade.

Danone drog Fonterra inför rätta och den nyazeeländska koncernen måste betala kännbara skadestånd som nu tynger balansen. En nedskrivning av koncernens investering i kinesiska Beingmate belastar dessutom bokslutet med 247 miljoner euro.

Producentorganisationen Federated Farmers har gått ut med häftig kritik med anledning av det otillfredsställande resultatet. Så går det inte vidare. Fonterra måste snabbt bli bättre och tjäna pengar för sina ägare, inskärper producenterna.

Fonterras ledning lovar nu bot och bättring. Koncernchefen Miles Hurrell medger att Fonterra inte har hållit löftet till sina producenter och andelsägare. Nu ska varje del av organisationen ses över så att Fonterra igen blir effektivare och mer transparent.