Jordbruk Marknad

LSO tillbakavisar
maktspel i HKScan

UPPDATERAD 18.12. KL 18:25
Som huvudaktieägare spelar LSO inte maktspel men tar sitt ansvar för rehabiliteringen av HKScans ekonomi. Det här är rubriken på ett pressmeddelande som andelslaget LSO kom ut med i början av veckan.
– Den ekonomiska situationen för HKScan som är bland Finlands största livsmedelsföretag, har varit flitigt framme i medierna, konstaterar LSO i pressmeddelandet.

I bakgrunden till meddelandet finns av allt att döma omrockeringarna inom HKScans ledning. Så sent som förra veckans fredag meddelade ledamöterna Marko Onnela, Riitta Palomäki och Tuomas Salusjärvi att de lämnar sina uppdrag i styrelsen. Alla de här tre valdes så sent som 2017, Marko Onnela var dock styrelsesuppleant 2015–2016.

Nu består styrelsen av ordförande Reijo Kiskola samt Jari Mäkilä, Per Olof Nyman och Carl-Peter Thorwid.  De två sistnämnda representerar Lantmännen, medan Jari Mäkilä är ordförande för LSO:s förvaltningsråd.

Styrelsen har nu beslutat kalla till en extraordinarie bolagsstämma för att välja nya styrelsemedlemmar. 

Ganska nyligen, i slutet av november meddelade koncernen att styrelsens ordförande Mikko Nikula byttes ut mot den tidigare verkställande direktören för Arla Finland Reijo Kiskola. Samtidigt valdes den tidigare suppleanten Jari Mäkilä in i styrelsen som ordinarie. Samma dag blev det också offentligt att Jari Latvanen slutar som verkställande direktör för HKScan. Redan följande dag meddelade koncernen att kommersiella direktören för Yara Nordic Tero Hemmila utsetts till ny vd och tillträder sin tjänst i vår. I offentligheten har LSO pekats ut som orsaken till de här personbytena.

– Vi vill klargöra och komplettera LSO:s roll och motiv som huvudägare till HKScan, heter det nu i LSO:s pressmeddelande.

Andelslaget LSO är HKScans största aktieägare med två tredjedelars rösträtt och en tredjedels aktieinnehav.

I bakgrunden till LSO:s agerande finns helt säkert också HKScans allt svagare ekonomi. Under årets nio första månader gjorde koncernen en förlust på nästan 46 miljoner euro, och situationen ser inte ut att bli bättre nu under sista kvartalet. Efter de nio månaderna var skuldsättningsgraden dessutom uppe i närmare 90 procent mot lite över hälften vid motsvarande tid i fjol.

Man har pekat ut den nya fjäderfäenheten i Raumo som den största omedel orsaken till förlusten. Enligt HKScan har svårigheterna med uppkörningen där påverkat resultatet negativ med närmare 31 miljoner euro.

 

”Handlar inte om maktspel”

LSO betonar att HKScans framgång är viktig för såväl ägarna som 7.000 anställda i olika länder, kontraktsproducenter och andra samarbetsparter.

– Den största ägarens ansvar för företaget är emellertid ganska speciellt, eftersom förändring kräver tydliga beslut. Dessa beslut har nu tagits. Anledningen till de nu vidtagna och kommande åtgärderna är enbart och allena företagets ekonomiska situation och en vändning till en hälsosammare utveckling. Det handlar på inget sätt om maktspel. Att bära ett ägaransvar kräver alltid åtgärder om framtiden är oklar för det berörda företaget, heter det vidare i LSO:s pressmeddelande.

 Följer god förvaltningssed

 – Som finländsk samt även synlig och långsiktig ägare har vi förbundit oss att arbeta för att HKScans konkurrenskraft och resultat förbättras, låter texten i LSO:s pressmeddelande. Tillsammans med de andra ägarna vill vi försäkra att företagets bästa realiseras i alla situationer. Det är viktigt att bolaget, det vill säga HKScan, agerar på ett sätt, som situationens allvar förutsätter.

 – Som ägare följer vi strikt god förvaltningssed och vi använder vår rösträtt i enlighet med bolagsordningen, säger LSO vidare. Val till HKScans styrelse förrättas på bolagsstämman. Styrelsens uppgift är i sin tur att välja en verkställande direktör som verkställer de sakfrågor, styrelsen har utstakat. Varje aktieägare i HKScan kan vara säker på att vi följer dessa förvaltningsprinciper. Dessutom är andelslaget LSO alltid berett att lyssna också på mindre aktieägare i angelägenheter som berör bolagets framtid.  

”Inte konflikter mellan produktionsgrenarna”

 – Med sina 1.000 medlemmar är andelslaget LSO en samlad gemenskap, vars verksamhet utstakas i andelslagets regler, försäkrar man i pressmeddelandet. I LSO:s förvaltning är producenter av nöt-, fjäderfä- och griskött samt förmedlingsdjur demokratiskt representerade. Andelslagets ställningstaganden utformas av lagstadgade styrande organ och personer, inte av utomstående. Det finns inga konflikter mellan de olika produktionsgrenarna som skulle påverka besluten i andelslaget.

För andelslaget LSO är det viktigt att ägarvärdet stiger och ger avkastning på det investerade kapitalet, säger LSO.