Jordbruk EU

Franska bönder deltar i
protester mot regeringen

De franska jordbrukarna har i veckan dragit ut i protester mot regeringen. Enligt producentorganisationen FNSEA är bönderna trötta på att ständigt förnedras. Avvecklingen av glyfosat gör tillvaron extra svår.

Bönderna har inte officiellt anslutit sig till de gula västarna men de deltar i demonstrationer på olika platser vid olika tidpunkter. Demonstrationerna riktas mot regeringens glyfosatpolitik och de allmänna anklagelserna mot jordbrukarkåren.

Enligt FNSEA har producenterna fått nog av ”agri-bashing” i samhället, ett fenomen där jordbruket ständigt måste agera syndabock för de mest varierande missförhållanden. Det vill man inte längre acceptera.

Särskilt stor irritation väcker regeringens initiativ att förbjuda glyfosat före andra EU-länder. Den franska regeringen planerar en avveckling av glyfosat inom jordbruket före slutet av 2020.

Producentorganisationerna ondgör sig över att deras medlemmar hamnar i en snedvriden konkurrenssituation gentemot producenter i andra länder. Dessutom har tillståndsprocessen för glyfosatpreparat redan försvårats i Frankrike.

Regeringen försöker redan nu att minska insatsen av glyfosat i jordbruket genom nya bestämmelser. Den statliga myndigheten Anses för säkerhet inom livsmedel, miljö och arbete, har redan börjat med avvecklingen.

För varje användningsområde genomför experterna noggranna utvärderingar för att finna lämpliga alternativ till glyfosat. Om det undersökta substitutet uppfyller kriterierna, kommer tillståndet för glyfosat inte längre att förnyas för den aktuella användningen.

Redan nästa år minskar antalet tillåtna glyfosatprodukter markant i Frankrike, uppger Anses. Denna vecka löper tillstånden ut för 132 glyfosatprodukter. Regeringen förbjuder dessutom icke-yrkesmässig användning av glyfosat från årsskiftet.