Arkiv

SLC - Foto 130924 01 Ag Getreide Entladung Frachtschiff Generated
Matpriserna sköt i höjden med 11 procent under 2019

FAO:s globala matprisindex har stigit med 11,3 procent sedan januari 2019. Enligt FN:s jordbruks- och matorganisation steg indexet i januari 2020 för den fjärde månaden i följd. På månadsbasis steg prisindexet med 0,7 procent från december 2019.

SLC - Markpris
Livlig handel med åker och skog

I fjol gjordes 674 åkerköp på mer än 2 hektar. Detta är 20 procent mer än år 2018. Flest köp gjordes i Södra Österbotten, totalt 126, enligt uppgifter från Lantmäteriverket.

SLC - Lpx 167916
Dragkamp om växtskyddet splittrar EU-kommissionen

Inom EU-kommissionen råder oenighet om reglerna för jordbrukets framtida växtskydd. Generaldirektoratet för hälsa kräver en halvering av mängden verksamma substanser fram till 2030, medan andra kommissionsinstanser bromsar.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt lista över aktuella evenemang och mässor. NYTT: Aktuellt i Österbotten.

SLC - Dsc 2766
Första österbottniska hållbarhetsveckan arrangeras i september

Österbotten får sin första hållbarhetsvecka 21-27 september. Ambitionen är att skapa grogrund för vidare utveckling av regionalt hållbarhetsarbete genom presentationer av aktörer, nätverksbyggen och konstruktiva diskussioner.

SLC - 20200210 111823
Ekoutskott: Överväg att ingå odlingskontrakt

Med tanke på osäkerheten på marknaden kan det löna sig att ingå odlingskontrakt till rimligt pris för att säkra avkastningen, påpekar SLC Nylands utskott för ekologisk produktion.

SLC - Biofach Food From Finland Photo Hanna Kaisa Erkkila
Stort finländskt inslag på ekomässan i Nürnberg

BioFach i Nürnberg är världens största mötesplats för den ekologiska matproduktionen. På mässan diskuteras de senaste trenderna inom den internationella ekobranschen. Det finländska inslaget är starkt på årets mässa.

SLC Nylands specialutskott och representanter 2020

SLC - Dsc 2770
Caraway Finland bromsar kumminodlingen på grund av global överproduktion

Fjolåret var en lyckad säsong inom den finländska kumminodlingen. Men priserna är lägre på grund av överutbud på världsmarknaden. I år går Caraway Finland in för att minska insåningsarealerna betydligt för att justera obalansen.

SLC - Hkscan Ncn
Det går bättre för HK Scan

Trots att livsmedelskoncernen HKScans resultat stannade på 2,2 miljoner minus, har det förbättrats med drygt 44 miljoner euro jämfört med senaste år.

SLC - 49164310326 Ee2Fe6F298 O
Tyska bönder i kläm mellan energibolag och klimataktivister

Tyska klimataktivister gick nyligen in på fabriksområdet kring det indirekt Fortum-ägda kolkraftverket Datteln 4 för att protestera mot anläggningen. På kuppen lyckades aktivisterna trampa ned en närbelägen åker. Det var inte första gången.

Första ASF-fallet i norra Grekland

Grekland har rapporterat sitt första fall av afrikansk svinpest. Den smittade grisen påträffades i en liten avelsgård i Serres. Regionen befinner sig i norra Grekland nära gränsen till Bulgarien och norra Makedonien, uppger Reuters.