Arkiv

SLC - Vonderleyen Commission 2024 P062957 205760
Von der Leyen hoppas på återval

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anses ha goda chanser att få fortsätta på sin post. De viktigaste ländernas stats- och regeringschefer har ställt sig bakom ett återval, uppger den tyska nyhetsbyrån dpa.

Något färre försummelser vid djurskyddsinspektioner

Försummelserna har minskat något på de inspekterade produktionsdjursgårdarna. Det framgår av Livsmedelsverkets senaste rapport om djurskyddstillsynen. Vid de urvalsbaserade djurskyddsinspektionerna som utfördes ifjol avslöjades förfaranden som stred mot bestämmelserna vid 26 procent av gårdarna, det vill säga något mindre än året innan (29 %).

SLC - 240619 Fjls5
Nordiska ministrarna enades om samarbete för livsmedelsförsörjning och skog

Ministrarna för jord- och skogsbruk, fiske, vattenbruk och livsmedel i de nordiska länderna och de självstyrande områdena har undertecknat den så kallade Karlstadsdeklarationen om samarbete för att främja beredskap och robusthet inom livsmedelsförsörjning och skog, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 3Ac6Ac3D Ee7C 4E65 9Cf3 A9048712D1Cf
Ungern vill backa upp en agrarvänlig EU-politik

Den första juli tar Ungern hand om det roterande ordförandeskapet i EU. Under de sex närmaste månaderna vill Ungerns premiärminister Viktor Orbán förvandla EU till en ny europeisk storhet på världskartan.

Besvara webbenkät om landsbygdens och skärgårdens livskraft

Hur ser samhället ut ur landsbygdens och skärgårdens perspektiv? Vilken slags information måste stärkandet av livskraften på landsbygden och i skärgårdsområdena ta hänsyn till nationellt? Synpunkter behövs nu för att en bred lägesbild av landsbygds- och skärgårdsområdena ska kunna skapas, uppger Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressutskick.

Tidtabellen för utbetalning av jordbrukarstöd har publicerats

Livsmedelsverket har publicerat en målinriktad tidtabell för utbetalningen av jordbrukarstöd hösten 2024. Utbetalningstidpunkterna presenteras på månadsnivå. Jordbrukarstöden betalas ut enligt samma tidtabell som 2023.

FHS ordnar fältträff på demo-odlingarna i Brusaby 2.7

På fältträffen får man ta del av demonstrationsodlingarna med fånggrödor, höstvete och sockerbetor samt diskutera marknadsläge, växtskydd, gödsling, markstruktur och annat aktuellt under odlingssäsongen.

Handelsträdgårdsförbundets innovationstävling 2024

Handelsträdgårdsförbundet söker nya produkter, produktionsmetoder, tjänster eller idéer som kan förbättra den finländska växthusproduktionen och dess lönsamhet. Det totala värdet av prissumman är 10.000 euro.

SLC - Dsc00942
Bonde med toppklass på mjölken

Ända sedan förra årtusendet har Göran Söderlund, 60, levererat mjölk av enbart högsta E-klass till Ålandsmejeriet som ligger bara några kilometer från hans gård i Jomalaby. I fjol fick han nämligen Ålands Centralandelslags diplom för 25 år med extraklass mjölk.

SLC - Gonzales
Kemikoncern vill främja regenerativt jordbruk

Den tyska Bayer-koncernen bedriver forskning och utvecklar nya växtskyddsmedel för ett regenerativt jordbruk. Därför är det viktigt att användarna inom praktiskt jordbruk parallellt anpassar sig till förändringarna.

Ledaren: Om växtförädlingen i EU hamnar på efterkälken är det ett reellt hot mot jordbruket i unionen

Det belgiska EU-ordförandeskapet har försökt nå en kompromiss om den gröna gentekniken nu i vår, hittills ändå utan framgång. En rad kritiska medlemsländer vägrar att gå med på en kompromiss. Om en kompromiss inte nås riskerar EU att så att säga stå kvar på stranden när resten av världen vidareutvecklar växtförädlingen med genredigeringens hjälp, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Nu behövs en kunnig och flitig livsmedelsmarknadsombudsman

Hela livsmedelskedjan förtjänar en livsmedelsmarknadsombudsman som tar de olika aktörernas problem på allvar och gör någonting åt dem, påpekar Staffan Pehrman.