Arkiv

SLC - Groptest
I Kyrkslätt studerades markens struktur med hjälp av groptest

Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) och Veikkola vattendragsprojekt arrangerade 8.10 ett åkerkantsevenemang i Lappböle i Kyrkslätt och temat var förbättrandet av markens struktur samt växtskick. Som utbildare vid tillfället fungerade agronom, jordbrukaren Juuso Joona från Tyynelä gård i Joutseno.

HKScan går helt över till återvinningsbara förpackningar senast 2025

HKScan kommer göra sina förpackningar ännu mer hållbara: samtliga förpackningar skall vara återvinningsbara senast 2025.

SLC - Vildsvinehegn
Tyskland kan få EU-medel för sina vildsvinsstängsel

Tyskland bygger med fart långa stängsel längs sin östgräns med förhoppningen att stoppa invandringen av ASF-smittade vildsvin från Polen. Den tyska aktiviteten väcker förundran i Danmark, som har fått häftig kritik för sitt vildsvinsstängsel, särskilt från Tyskland.

EU:s ekoförordning flyttas fram till 2022

EU:s nya ekoförordning försenas med ett år. Det bekräftade EU:s jordbruksministrar på måndagen.

SLC - 121464684 3601422439896056 1200121984954661865 O
Vinnarna i FM i mathantverk känner sina råvaror

Förra veckan deltog 66 företag från hela Finland i FM i mathantverk 2020 i Nådendal.

Jordägarnas förbund efterlyser rättvisa för markägare

Jordägarnas förbund kräver rättvisa för markägarna då inlösningslagen förnyas.

Norrback: Välkommen debatt om jakt på den vitkindade gåsen

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) gläds över att medborgarinitiativet om den vitkindade gåsen behandlas i riksdagens plenum.

SLC - Arets1
Årets kock och årets servitör bjuder på recept

Årets kock Lauri Helenius och årets servitör Christian Angelov har komponerat recept av de ingredienser som SLC och MTK valt till deras priskorgar.

Bra åländsk äppelskörd men ändå inget rekord

Åland har igen fått en bra äppelskörd, men enligt Ålands Trädgårdshall ÅTH:s vd Tord Sarling blir den inte riktigt lika stor som i fjol när den steg till över 6.000 ton.

SLC - Dsc02949
Nya äppelodlare satsar på produktutveckling

För två år sedan sålde Conny Sahlin sin bilverkstad och nu hör han tillsammans med frun Grace till den nya generation som håller på att ta över Ålands professionella äppelodlingar. I år han han investerat 250.000 euro för att utveckla sitt företag Snäckö Frukt i Geta på norra Åland.

Elöverföringspriserna måste tyglas och det fort

I praktiken har alltså konsumenterna tvingats betala både för investeringarna i elnätet och för förändringen i Energimyndighetens övervakningsmodell. Alla som betalar en elräkning har insett att elöverföringen stigit rejält i pris och att själva elen rent av är förmånligare, i varje fall på landsbygden. Nu behövs politiska beslut för att tackla den här situationen. Ett elnät är någonting av ett naturligt monopol. Naturliga monopol kan vara verkliga pengamaskiner för den som innehar dem och riktigt dyra för den som är tvungen att förlita sig på dem. Det här har också de internationella riskkapitalbolagen insett och därför har de köpt in sig i de finländska elnäten där det varit möjligt.

Äntligen får vi en vårdreform – eller får vi?

​Regeringen presenterade i veckan en del justeringar i sin vårdreform. Nu talar vi om 21 välfärdsområden i stället för de lägre antal som förekommit tidigare.