CAP-reformen, budgeten och bioekonomins möjligheter var de viktigaste diskussionsämnena då EU:s jordbruksministrar denna vecka möttes i Bryssel. Samtalen fördes på en allmän nivå där ramarna spelade en viktigare roll än detaljerna.
Agrarkommissionär Phil Hogan uppmanade länderna att avancera möjligast snabbt med EU-parlamentet som förebild. CAP-reformen behandlas redan i mars i parlamentets jordbruksutskott. Redan en månad senare följer omröstningen i plenum.
Enligt Hogan borde medlemsländerna sikta på en gemensam position redan på våren, under Rumäniens ordförandeskap. Under ministermötet föredrog delegationerna i alla fall att hålla diskussionen på ett allmänt plan.
Rumänien tar vid
Det österrikiska ordförandeskapet har redan skrivit in några ändringar i kommissionens förslag. Österrikarna ställde förhoppningen att Rumänien ska följa upp deras jobb. Denna uppfattning delades också av medlemsländerna.
Finlands delegation under ledning av jordbruksminister Jari Leppä lovordade Österrike för ett gott arbete. Han hoppades att Rumänien fortsätter i samma spår. Finland och flera andra delegationer betonade än en gång vikten av en tillräcklig CAP-finansiering.
Medlemsländerna behöver valfrihet för att uppfylla villkoren. Detta gäller särskilt i miljöfrågor. De naturliga förhållandena och jordbrukets beskaffenhet varierar mellan länderna. Flexibilitet och valfrihet är viktiga för att nå målen, betonade Leppä.
De omstridda förgröningsåtgärderna har inget större stöd längre bland ministrarna. Majoriteten är ense med Hogan om att de nya styrmedlen ska stimulera till mer ansvar. Samtidigt gäller det att passa upp så att jordbrukspolitiken inte blir krångligare.
De flesta EU-länder förutsätter att den kommande reformen kombineras med en robust långtidsbudget fram till 2027. Gröna tjänster i en ny omgivning måste belönas med tillräckliga medel, påminde Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger.
En tydlig majoritet av medlemsländerna avvisar nedskärningar i jordbruksbudgeten. De österuropeiska länderna är för sin del inte beredda att avstå från sina krav på utjämnade direktstöd i både öst och väst.
Yppiga finansieringsönskemål kan möjligen rubba förhoppningarna om en tidig CAP-reform. En växelverkan mellan CAP- och budgetförhandlingarna kan dra ut på processen, eftersom långtidsbudgeten blir klar tidigast under hösten 2019.
Bioekonomin är viktig för Finland
Diskussionen gick också in på den framtida bioekonomin, ett område där jord- och skogsbruket ska en bli en viktig leverantör av tjänster och råvaror. För detta ändamål måste EU:s jordbrukspolitik erbjuda lämpliga sporrar.
Phil Hogan betraktar bioekonomin som ett viktigt mål för nästa CAP. Enligt Hogan borde medlemsländerna lyfta in produktionen av råvaror, energi och cirkulär ekonomi i sina nationella strategiplaner.
Landsbygdsprogrammen i den andra pelaren är särskilt lämpade för satsningar inom bioekonomin. Också Finland passade på att slå en lans för bioekonomin och särskilt skogens roll i sammanhanget.