Arkiv

SLC - 6D16Ee67 3Cac 4197 Ae16 842F2A8Da209
Forskning: ”Globaliseringsregimen” har försatt livsmedelssystemet i kris

Sårbarheterna inom det finska livsmedelssystemets beror inte på yttre orsaker, utan på hur själva systemet är byggt och de störningar som uppkommer som ett resultat av detta. Samtidig kan de inbyggda problemen vara svåra att rubba påvisar forskning som gjorts inom projektet Ruokavarma.

SLC - Eexpo5 Apr24 Ct
Energilösningar dominerade på TrädgårdsExpo i Närpes

LED-belysning har varit på tapeten i flera år. Men det är först nu som växthusföretagarna i allt högre grad investerar i tekniken. Det som fick fart på investeringarna är energikrisen. Just lösningar för att spara energi var starkt framme på TrädgårdsExpo i Närpes.

SLC - Vaxtfoljd Rikard Korkman
Växter i följd siktar på heltäckande kunskap om växtföljd

Det är dags att diversifiera den finländska odlingen av åkergrödor. Det är ändå en utmaning att mäta hållbarheten för olika växtföljder, eftersom kunskapen om effekterna av olika odlingsmetoder och deras kombinationer fortfarande är mycket begränsad, särskilt under boreala förhållanden.

Material och inspelning från Växter i följd-webbinariet

Föreläsarnas presentationer och inspelningen från webbinariet har publicerats på SLC:s webbsida där man även kan läsa mer om projektet på svenska.

SLC - Traktordemonstration15042023 12
Unga på Åland tar strid för maten

En bondeprotest mot dåliga priser, sänkta stöd samt växande papperskrig och annan byråkrati samlade ett tiotal traktorer och många ungdomar i Mariehamns centrum på måndagen. Själv har jag med de nya stödreglerna fått 40 procent lägre stöd än i fjol påpekar initiativtagaren Mats Sjöblom från Geta.

SLC - Vaxtskydd 2024 Parm Scaled
Växtskydd för åkergrödor 2024 är här

ProAgrias bok Växtskydd för åkergrödor 2024 är här. Boken presenterar de växtskyddsmedel som finns på marknaden 2024 för bekämpning av ogräs, växtsjukdomar samt skadegörare i åkergrödor, frilandsgrönsaker och jordgubbe.

Axial får undantagslov för 2024 i bekämpningen av flyghavre och hönshirs

En viss lindring i bekämpningen av flyghavre och hönshirs fås till den här odlingssäsongen av det faktum att Säkerhets- och kemikalieverket beviljat undantagslov för bekämpningsmedlet Axial 50 EC.

SLC - 2Cb273C6 3178 40C9 8B43 C71F1A69636A
Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet, meddelar NTM-centralen i Egentliga Finland.

SLC - Danish Crown Reklam
Danish Crown beklagar reklammiss med ”klimatgris”

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har fällts i en dansk domstol i samband med en kampanj för ”klimatvänligt” griskött. Koncernen har nu lovat att inte använda vilseledande påståenden i sin framtida annonsering.

Försörjningsberedskapen tryggades i regeringens ramförhandlingar

Jord- och skogsbruksministeriet följer de sparåtgärder som regeringen fastställt i ramförhandlingarna den 15-16 april, meddelar ministeriet i ett pressutskick. Det sker genom att minska förvaltningen, skära i statsbidragen och öka Forststyrelsens intäktsföring.

SLC om rambudgeten: Regeringen försöker trygga jordbruket och försörjningsberedskapen

I ramförhandlingarna om planen för de offentliga finanserna 2025-2028 har regeringen identifierat jordbrukets svåra ekonomiska situation och påför inga nya inbesparingar eller direkta kostnadshöjningar på jordbruket.

EU-politikerna spurtar inför valet

EU-parlamentet vill i brådskande ordning besluta om de planerade förändringarna i jordbrukspolitiken. Det handlar bland annat om förändringar i arealuttag, växtföljd och marktäckning. Anledningen är det förestående EU-valet i juni.