Arkiv

SLC - Louis 20180710  Img7218
In memoriam ”Min värld slutade vid trädgårdsporten”

Louis Ehrnrooth somnade lugnt in den 28 april 2022. Han skulle ha fyllt 99 år den 13 juli.

SLC - Bild2
Mjölkbonden Kristoffer tilldelades Walter Ehrströms guldmedalj

Mjölkbonden Kristoffer Nilsson på Nybondas gård i Liljendal är en av de som erhållit Walter Ehrströms guldmedalj för att oavbrutet under 25 års tid ha producerat mjölk av högsta kvalitet (E). Framtidsdrömmen för Nilsson är en ny ladugård, men världsläget skapar många orosmoment inom både mjölkvärlden och jordbruket överlag.

Kommentaren: Handeln utnyttjar hänsynslöst sin dominerande marknadsställning

Att ingå bindande avtal gällande pris och volym lång tid på förhand, handlar om att systematiskt sätta marknadskrafterna ur spel. Det handlar också om att hänsynslöst utnyttja sin egen dominanta ställning i livsmedelskedjan gentemot den svagare parten, påpekar Tomas Långgård, ordförande för Österbottens Svenska Producentförbund.

SLC - Varbruk9
Vårbruket är igång i Österbotten

Den här veckan har många kommit igång med vårbruket i Österbotten. En av dem som inlett sådden är mjölkproducenten Mats Enqvist i Lillby. Men i onsdags blev det ett litet uppehåll på grund av efterlängtat regn.

Ledaren: Den ryska veteexporten från Svarta havs-området pågår trots allt

Tvärtemot vad man trott så ser den ryska veteexporten ut att rulla på i så gott som oförändrad takt, det här trots restriktioner gällande ryska rubel och betalningstrafik, noterar Staffan Pehrman.

SLC - Certifiering
Certifiering

Ledarsticket: Bra initiativ av nya ministern

En utredning ska beakta vad som händer med den finländska livsmedelsproduktionen, lantbruket och försörjningsberedskapen om odlingssäsongen 2022 blir dålig eller rentav blir ett missväxtår?

SLC - Fpf2
FPF:s nya ordförande: ”Vi har inte kastat yxan i sjön”

Pälsfarmarna har tuffa tider bakom sig. Och framtiden är fortfarande oviss i och med att kriget i Ukraina och coronarestriktioner i Kina påverkar marknaden. Nu måste vi börja få betalt för våra skinn, säger Markus Sjöholm, som nyligen valdes till ny ordförande för FPF.

SLC - Niklas Lonnroth1
Vinterns isbränna tog kål på höstgrödorna i Åboland

I Åboland har största delen av höstsäden gått förlorad. Vinterns hårda isbränna tog kål på det mesta av grödorna. Höstvetet, höstrapsen och höstkornet har i stort sett totalförstörts. Rågen däremot har klarat sig bättre.

SLC - Pontus Franzen2
Isbrännan fördärvade allt

Jordbrukaren Pontus Franzén i Nagu har liksom de flesta andra odlare i Åboland tvingats så om odlingarna där han haft höstgrödor.

Nytt EU-medborgarinitiativ vill slopa stöd för djurproduktion

Ett nytt medborgarinitiativ, kallat ”End the Slaughter Age”, registrerades förra veckan hos EU-kommissionen, uppger LRF:s Brysselnytt.

Flerspråkig video för säsongarbetare i Finland

I Finland har alla rätt att få utföra arbetet på ett säkert och hälsosamt sätt. I Arbetarskyddscentralens video ”Välkomna att arbeta på finländska lantgårdar” går vi igenom de viktigaste reglerna för det finska arbetslivet och grunderna för ett säkert och hälsosamt arbete på lantgårdar och i trädgårdar.