Arkiv

SLC - 4F158E93 B322 42Fc 8400 E75Cabd1C9F0
Skrämselskott och gåsåkrar bästa sätten att hantera gäss

Naturresursinstitutet Lukes tvååriga projekt i Norra Karelen visar att gåsåkrar och skrämselskott utgör de effektivaste sätten av hantera den vitkindade gåsen. Ny lagstiftning skall se till att det blir lättare att betala ut skadeersättningar och bekämpa gässen.

Vietnam lanserar vaccin mot svinpest

Det vietnamesiska företaget AVAC Vietnam har lanserat världens första kommersiellt tillgängliga vaccin mot afrikansk svinpest. Vaccinet är tillåtet i landets samtliga grispopulationer, med undantag för suggor.

SLC - Jonnas2
Riksdagsledamöter fick en dos lantbruk i Nyland

Förra veckans måndag bar det av. SLC och MTK hade ordnat en bussturné i Nyland för politiker där fem nyländska riksdagsledamöter valde att delta: Fatim Diarra (De Gröna), Pinja Perholehto (SDP), Otto Andersson (SFP), Pihla Keto-Huovinen (Saml.) och Eerikki Viljanen (Centern). Dessa ackompanjerades av de två producentorganisationernas tjänstemän samt diverse nyländska producenter.

EU:s skogsministrar träffades i Österrike

Skogsministrarna från Finland, Sverige, Österrike och möttes i veckan på den stora skogsmässan Austrofoma i Österrike. Ministrarna fortsatte sina informella diskussioner om aktuella skogsfrågor. Träffen har redan hunnit bli tradition.

Nytt stöd för återvinning av näringsämnen förbereds

Vid jord- och skogsbruksministeriet har man berett ett utkast till förordning som gäller stöd för biogasanläggningar för återvinning av näringsämnen ur gödsel. Utkastet har nu sänts på remiss.

Skogscentralen inleder omställningsförhandlingar

Finlands skogscentral genomför ändringar i verksamheten och sina tjänster, och inleder omställningsförhandlingar med personalen.

SLC - Vargfragan Ct
Det politiska arbetet fortsätter för att få bukt med vargattackerna

I augusti dödades 14 får i två vargattacker i de södra delarna av Malax. Under hösten har också minst tre jakthundar dödats av varg i Österbotten. Trots att det sker vissa politiska framsteg står producenterna fortfarande handfallna. Läget börjar onekligen bli ohållbart och situationen är nästan absurd, säger Anders Norrback, riksdagsman (SFP) och till vardags själv ekologisk fårproducent i Övermark.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar samt händelsekalender. NYTT: Aktuellt i Österbotten.

SLC - Prosciutto Di Parma  Affettato2
Italien måste avliva tiotusentals grisar

Svenskarna är inte ensamma om sin svinpest. Den norditalienska regionen Lombardiet hemsöks för närvarande av en omfattande epidemi, som myndigheterna försöker stoppa. Grisproduktion är en viktig produktionssektor i Italien.

Elstängsel ska inhägna svenskt svinpestområde

I Sverige skärps skyddsåtgärderna mot svinpest. Ett cirka 90 kvadratkilometer stort område i Fagersta ska inhägnas med stängsel för att förhindra ytterligare spridning av ASF. Fram till senaste veckoslut hade 37 döda vildsvin påträffats i området.

Stödutbetalningstidtabell: Stöd för biodling och växthusproduktion börjar betalas ut i oktober

Livsmedelsverket inleder stödutbetalningarna med betalningen av stödet för biodling enligt antalet bisamhällen för 2023, stödet per djur för renhushållning samt slutbetalningen av stödet för växthusproduktion för 2023 med början den 12 oktober.

Suomen Vilja-Aitta Oy godkändes som producentorganisation

Suomen Vilja-Aitta Oy har godkänts som producentorganisation. Suomen Vilja-Aitta Oy är den andra producentorganisationen inom spannmålsbranschen i Finland och den första godkända producentorganisationen för ärter, raps- och rybsfrö samt halm, meddelar Livsmedelsverket.