Arkiv

SLC - Carbon1
Carbon Action startar på svenska i vår

Utbildningen inom kolbindande jordbruk fick en förstärkning då agronomie- och forstmagister Anne Antman startade som projektledare för den svenskspråkiga Carbon Action-verksamheten i Baltic Sea Action Group i början av april. Antman har anställts av BSAG för att producera svenskspråkig odlarutbildning och kommunicera om hållbar skötsel av jordmånen på Carbon Action-plattformen.

Husdjur och boskap överför ingen corona

Varken grisar, höns, hundar eller katter sprider coronavirus till människor. Skärpta granskningar av slaktdjur är därför inte aktuella, framhåller experter vid det tyska Friedrich-Loeffler-Institutet för forskning inom smittosamma sjukdomar.

Pilotprojekt på Åland med tvåstegsdike och fosforfälla

Ålands Producentförbunds tidigare vd Henry Lindström har tillsammans med rågrannen Thomas Holmström fått bidragspengar av Lokalkraft Leader Åland för ett tvåstegsdike och en fosforfälla längs utfallsdiket som dränerar Storängen i Saltvik Haga.

SLC - Dsc01073
Våtmark vid Ålands hav blir film med råd och tips

Åländska agrologerna Ulla och Tage Eriksson på Hammarudda gård i Jomala på Åland fick i fjol Världsnaturfonden WWF:s pris som ”Östersjöns miljövänligaste jordbrukare” i Finland. Nu ska de skapa en våtmark och sedimenteringsbassäng för att minska näringsutsläppen från 114 hektar skogsmark.

Insändaren: Den inhemska matproduktion i fokus under undantagsförhållanden

Vi är inne i en historisk period i Finland. Statsminister Sanna Marins regering deklarerade att undantagsförhållanden nu råder i Finland. Vi har aldrig tidigare använt dylik lagstiftning under fredstid, påpekar Henrik Wickström, vice ordförande i Svenska folkpartiet.

SLC - P037748 465511
EU och femton andra länder löser handelstvister utan Trump

USA:s president Donald Trump blockerar sedan förra hösten det viktiga tvistlösningssystemet inom handelsorganisationen WTO. Nu har EU och femton länder enats om en gemensam lösning – utan USA.

SLC - Lamm1
Påsken är högsäsong på Bovik

Emmi Nurmi, som vid generationsväxlingen för ett drygt år sedan tog över föräldragården Bovik i Snappertuna, har händerna fulla. Lamningen som i år räckte sju veckor är avklarad, men ett femtiotal lamm matas med tuttflaska så det är många munnar som skall mättas flera gånger om dagen. Och ett ivrigt bräkande i fårhuset.

SLC - Plantforadling 3 Webben
Förädlade plantor för ökad tillväxt

De finländska skogarna producerar som aldrig förr. Orsakerna är flera, till exempel effektivare skötsel, gynnsammare klimatförhållanden, dikning och en ändring i skogarnas åldersstruktur. En orsak är också förädlingen, som gett träd med snabbare tillväxt. Läs mer i veckans Skogsägartema i LF!

SLC - Beskogning
Snart tar nyplanteringarna fart efter Alfridas svåra härjningar

Efter påsken påbörjas planteringen av 570.000 skogsplantor som det första steget för återbeskogning efter Alfridas härjningar i de åländska skogarna. – I år kommer vi att plantera femtio procent mera än normalt, förklarar Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman.

Kommentaren: Till röjningsskogen!

Nu som alltid finns det att göra i skogen, risken för spridning av coronavirus kan knappast vara en ursäkt att stanna hemma när vädret är passligt för att gå på skogsarbete, konstaterar Micke Godtfredsen.

SLC - Fo Nummer 2 B Webben
Kritik mot att väglag måste ha FO-nummer för att öppna bankkonto

Sedan den första mars måste väglag ha ett FO-nummer för att kunna ha ett bankkonto. Något som ställer till det för många väglag. Stig Simons, som är ordförande för nio väglag i Närpes, är mycket kritisk.

Norrback: Lagstiftningen kunde vara tydligare

Riksdagsman Anders Norrback (SFP) har tagit kontakt med Finansinspektionen om systemändringen som bankerna nu har gjort. Enligt honom kunde lagstiftningen vara tydligare.