Arkiv

SLC - Simmar I Amazonfloden 1
Att simma med krokodiler

Det är en omvälvande känsla att besöka Amazonas regnskog för första gången. I tropikerna har jag varit tidigare och också i tropisk regnskog. Men trots det.

SLC - Catrin 1
Catrin ger tips om lönsamhet och glädjerustar gammalt torp

Ålands Hushållningssällskaps nya affärsutvecklare Catrin Sandström trivs med ordning och reda och ser framemot att sätta sig in i sin nya tjänst.

SLC - 20240521 101413
SLC:s och LF:s EU-valpanel bjöd på samförstånd och ett stänk av divergens

Under tisdagen ordnade SLC och Landsbygdens Folk en valpanel där de fem SLC-medlemmar som kandiderar i EU-valet samlades för diskussion om för valet viktiga lantbruksfrågor. I panelen medverkade Mikael Jern (Sfp), Wilhelm von Nandelstadh (Sfp), David Pettersson (KD), Max Schulman (Saml.) och Niclas Sjöskog (Sfp).

SLC - Eu Vote 53510725245 0F389A9Abb O
LF presenterar SLC-medlemmar som ställer upp i EU-valet

Landsbygdens Folk presenterar här de SLC-medlemmar som är uppställda i Europaparlamentsvalet den 9 juni.

Ledaren: Ödestimman närmar sig i Bryssel

EU-kommissionens orkestrerande hand har väckt missnöje i Europa vilket kommer att synas i valet. Detta betyder att allt fler av våra politiker kommer att försöka få fotfäste i staden för att lösa unionens ödesfråga: kommer den nationella suveräniteten att respekteras, eller tar federalisterna över spakarna för gott? påpekar Nicolas von Kraemer.

Ledarsticket: Eurovisionen mobiliserade Europas tysta majoritet

Vad kan då Eurovisionen säga om det politiska klimatet i Europa? Att medieopinionen och aktivismen inte återspeglar sentimentet bland européerna. Frågan är hur detta kommer att visa sig då den tysta majoriteten går till valurnorna i juni, frågar sig Nicolas von Kraemer.

SLC - Eu Val24
EU-parlamentsval

SLC - 20240429 162739
9 ton kryddväxter blir mat under OS i Paris

Under två veckor ska bl.a. 18 ton potatis och 9 ton kryddväxter levereras till OS-idrottarna. 75 procent av maten är odlad i Frankrike. Bara det inte blir trafikkaos kommer allt att gå bra, säger odlaren Grégoire Maurice och som fått en beställning på nästan en miljon färska kryddväxter. De ska plockas bara dagen innan de levereras och tillagas.

SLC - Potatis2 Maj24 Ct
Unga potatisodlare har siktet inställt på framtiden

De var med i traktorn redan som små. Men nu har Jonathan och Robin Träskvik satt sina första potatisar som riktiga jordbrukare. Bröderna tog över gården i Lappfjärd i början av året och har investerat friskt för framtiden.

Marknadsöversikt: Aktuell prisinformation i Finland och EU

Veckans prisuppgifter som pdf-bilagor.

Australien förbjuder fårexporten till sjöss

Australiens regering förbjuder sjötransporter av levande får. Landets jordbruksminister Murray Watt bekräftade nyligen beslutet, som ska träda i kraft i maj 2028. Fårfarmarna protesterar mot den korta övergångsperioden.

Tyskland utvecklar klimatvänlig traktor

Det tyska jordbruksministeriet anslår en miljon euro för ett forskningsprojekt kring klimatvänligare jordbrukstraktorer. Projektet ska utreda alternativa driftsmodeller med radikalt sänkta utsläpp av skadliga drivhusgaser.