Arkiv

SLC - Dee7611F 0A80 461B 802E Ec4Ff248463C
Fåglarna i Finland häckar tidigare och under en kortare tid

En omfattande studie från Helsingfors universitet visar att fåglarna i Finland har börjat häcka tidigare under de senaste fyra decennierna. Slutet av häckningsperioden infaller också tidigare än förr, vilket har lett till en förkortning av häckningsperioden.

SLC - Trafik1
Parkering på privata vägar ställer till besvär för markägare

Det är bra att känna till spelreglerna gällande biltrafik och parkering också då man rör sig ute på landsbygden, påtalar Vägföreningen i Finland. Parkering på fel ställen väcker irritation bland markägare speciellt sommartid då många bär- och svampplockare är i farten. Vägföreningen påminner om att vägtrafiklagen bör följas också på privata vägar.

Ökad produktion av regnbågslax ifjol

Under 2019 producerade fiskodlarna 15,3 miljoner kilo matfisk för försäljning, dvs. ungefär 1 miljon kilo mer än året innan. Uppgifterna framgår av Naturresursinstitutets vattenbruksstatistik.

SLC - Img 20190718 143703
Finländska matens dag firas 4.9: Uppmärksamma dagen med en banderoll!

Historiens första Finländska matens dag firades ifjol och även i år är alla finländare inbjudna för att uppmärksamma dagen fredagen den 4 september. Inom ramen för kampanjen uppmärksammas Gott från Finland-ursprungsmärket som ett kännetecken för finländsk mat.

SLC - Dsc 3553
Torp Frys håller ställningarna trots svackan inom pälsnäringen

Coronakrisen har tillspetsat den prekära situation som pälsdjursnäringen har befunnit sig i under en lång tid. Utmaningarna till trots saknar Torp Frys vd Bjarne Snellman inte ljuspunkter att relatera till.

SLC - Palsintrang
Inkräktare på farmer ökar risken för virusspridning

Under sommaren har flera pälsfarmer i landet haft påhälsning av inkräktare. Det meddelar Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund. Förbundet anser det oansvarigt och farligt att utomstående tar sig in på farmer mitt under en pågående pandemi.

SLC - Rural America
En grupp USA-farmare går till angrepp mot Trump

En ny politisk kampanjgrupp har grundats i USA för att bekämpa president Donald Trumps landsbygdspolitik. Enligt gruppen ”Rural America 2020” utgör Trump-administrationen ett allvarligt hot mot den amerikanska landsbygden.

Nya jordbrukare

I denna spalt presenteras nya jordbrukare som börjat sin lantbrukarbana det senaste året. Nya jordbrukare inom SLC erhåller en rad med välkomstförmåner.

Metsä Groups resultat påverkades av pandemin

Efterfrågan på mjukpapper och kartong under coronapandemin syntes i Metsä Groups resultat under årets andra kvartal, meddelar koncernen. Samtidigt sjönk efterfrågan på papper för tryck.

SLC - 8817753879 65048F3Fd3 O
Cypriotisk ost blockerar EU:s handelsavtal med Kanada

EU:s frihandelsavtal med Kanada (Ceta) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat. Denna gång stockar processen på en cypriotisk ost.

Åländsk skördefest trots coronakrisen

Den världsomspännande coronapandemin har i år stoppat många stora publikarrangemang också i Finland, men Skördefesten på Åland ordnas i stort sett som planerat den 18-20 september.

Nytt handelsavtal gynnar agrarexporten till Vietnam

EU:s nya handelsavtal med Vietnam trädde i kraft i början av augusti. På sikt ska tullarna avskaffas för 99 procent av alla varor inom den ömsesidiga handeln. Det gäller också jordbruksprodukter.