Skogsbruk

I Hangö, Kimitoön, Ekenäs och Pargas får skogsägare nya data om sin egen skog

Nya skogsdata om privatskogarna i Hangö, Kimitoön, Ekenäs och Pargas har publicerats i Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi. De nya uppgifterna omfattar 100.000 hektar privatägd skog. Informationen hjälper skogsägarna i planeringen av avverkningar och skogsskötsel. Dessutom får de information om naturobjekt på sina marker.

Utifrån den nya informationen har Skogscentralen gjort upp förslag på avverkningar och skötselarbeten i skogarna. Skogscentralen har skickat ut brev med information om de här förslagen och naturobjekten till dem som äger skog i området. Motsvarande uppgifter och mycket annan information får skogsägaren också genom att logga in i Skogscentralens avgiftsfria e-tjänst MinSkog.fi.

När Skogscentralen samlar data om privatskogarna sker det till största delen genom fjärrkartering, det vill säga laserskanning och flygfotografering. Till stöd för tolkningen av materialet görs det också provytemätningar i skogen.

Med hjälp av materialet från fjärrkarteringen kan man uppskatta trädbeståndets tillväxt och volym figurvis och göra upp avverknings- och skötselförslag. På så sätt får skogsägarna information om vilka möjligheter som finns i deras skog, och kan använda informationen som stöd när de fattar sina beslut.

Avverkningsförslagen för skogsfigurerna har tagits fram kalkylmässigt utifrån de uppskattade beståndsuppgifterna. Förslagen har gjorts upp enligt gällande skogsvårdsrekommendationer och man har inte beaktat skogsägarens egna mål. Innan man inleder några arbeten bör man även kontrollera området på plats i skogen.

Skogsdata som tagits fram genom fjärrkartering är i allmänhet bättre ju äldre skog det är fråga om. Fjärrkartering ger ingen bra information om plantbestånd, och därför granskas dessa på plats i terrängen.

De skogsdata som Skogscentralen samlat in finns tillgängliga i e-tjänsten MinSkog.fi, där informationen också uppdateras. I beståndsuppgifterna läggs den årliga tillväxten till. Informationen uppdateras också utifrån avverkningsanmälningar och anmälningar om verkställande av Kemera-arbeten som lämnas in till Skogscentralen. Dessutom kan skogsägare och de som arbetar i skogsbranschen meddela om utförda skogsarbeten i MinSkog.fi.