Urbanf1
Förra veckan höll nötköttsföretaget Jokitupa Oy öppet hus i Härmä när en ny mellanstation invigdes. Nackbommen, som har levererats av Urbanfeeders är helt ställbar och kan höjas och sänkas, berättar företagets vd Mikael Pettersson.
Jordbruk Maskin & teknik

Ny mellanstation i Härmä

En ny mellanstation för 240 kalvar. Och en grundrenoverad dricksstation. Urbanfeeders har varit med på många hörn när nötköttsföretaget Jokitupa visade upp de nya anläggningarna i Härmä.

I många år har Jokitupa Oy i Ylihärmä producerat nötkött av hög kvalitet. Nu utökar producenterna Ville och Laura Huhtala produktionen som efter en utbyggnad har kapacitet för totalt 800 djur. Förra veckan visades den nya mellanstationen, som rymmer 240 kalvar, för allmänheten.

– Det känns bra och det har varit mycket folk här. Vi är väldigt glada över att vi har kommit så här långt, säger de.

Företaget Urbanfeeders i Pedersöre, som erbjuder lösningar för djurstall, har varit delaktig i planeringen och utformningen av den nya mellanstationen.

– Det har blivit många diskussioner med producenterna och till slut kom vi fram till goda lösningar. Målet för oss är att våra kunder ska kunna ha en produktiv verksamhet och kunna arbeta så effektivt som möjligt, säger Mikael Pettersson, vd för Urbanfeeders Finland.

Urbanf7
Laura och Ville Huhtala visade upp en ny mellanstation för nötköttsuppfödning i Härmä förra veckan. Den nya stationen har rum för 240 kalvar. Företaget Jokitupa Oy har nu kapacitet för 800 djur.

Grindar kan höjas och sänkas

Urbanfeeders har bland annat planerat grindarna som har en en del finesser. Längst bak kan grindarna vid djupströbäddarna höjas.

– När ströbäddarna blir högre kan grindarna också höjas så att djuren inte kan hoppa över dem. Det är också lättare att tömma bäddarna när grindarna inte är stationära, förklarar Pettersson.

Nackbommarna vid foderbordet kan också höjas eller sänkas.

– Nackbommen är helt ställbar och beroende på kalvarnas ålder kan den höjas eller sänkas så att foderintaget blir optimalt. Som du ser där äter en kalv ovanför nackbommen, vilket inte är bra. Den har vuxit och nackbommen borde kanske höjas med några centimeter och flyttas framåt med ett 3-4 centimeter, berättar Pettersson.

Intill ströbäddarna finns en gång på cirka tre meter som skrapas. När det arbetet ska utföras kan den som arbetar i mellanstationen enkelt öppna grindarna med ett snabblås och fösa in kalvgruppen mot ströbädden.

– Vi har en lösning med två snabblås och genom att trycka här öppnas grinden smidigt. Tanken är också att endast en person ska kunna sköta allt arbete i mellanstationen. Orsaken till att det är två snabblås är att ett djur i misstag kan öppna ett men inte två, säger Pettersson.

Huhtala har hela kedjan och uppfödningen inleds när förmedlingskalvarna tas emot. Från och med i april tas de emot i en gammal del som tidigare fungerade som mjölkladugård och i betongbyggnaden har också funnits slutuppfödning. Slutuppfödningen finns numera i en tredje byggnad.

Urbanf3
Grindarna i den nya mellanstationen har två snabblås som gör att de kan öppnas smidigt.

Två dricksautomater

Urbanfeeders var också med och planerade och levererade lösningar till den nyrenoverade dricksstationen. Där finns utrymme för 120-130 kalvar som fördelas i åtta grupper. I mitten av stallet finns den viktigaste tekniken, Urbans dricksautomat.

– Dricksautomaten är utrustad med en pekskärm och härifrån fås all nödvändig information från tuttautomaterna som finns i boxarna. Den här dricksautomaten styr också den andra. Användaren kan med ett knapptryck se hur mycket en kalv har druckit, när den druckit och få mycket annan information. Man kan till och med se kostnaden per kalv per dag, förklarar Pettersson.

Han fortsätter:

– Maskinen alarmerar också om en kalv druckit för lite eller annars verkar svag. Trots att man har ett system med upp till fyra automater och sexton grupper kan man på gruppnivå hitta rätt kalv. I en stor anläggning är systemet mycket hjälpsamt.

Urbanf8
Urbanfeeders dricksstation som styr tuttautomaterna ger mycket information åt användaren, däribland visas utfodringskurvan.

Tuttautomaten i boxen avläser kalvens e-öronmärkning eller halsband när den dricker.

– Automaten doserar dygnsgivan så att kalven får ett jämnt intag.

Förmedlingskalvar levereras vid cirka 2 veckors ålder och stannar där tills de är avvanda efter cirka sextio dagar. Därefter ökas mängden foder och mjölken tas bort, cirka en vecka senare flyttas de till den nya mellanstationen. Där stannar de tills de är cirka sex månader.

– Sedan flyttas de till slutuppfödningen på spalt med gummimattor som har lagts in, berättar Pettersson.

Urbanf10
Här dricker en kalv ur en tuttautomat i Jokitupas nya dricksstation i Härmä. Systemet har levererats av Urbanfeeders.