Arkiv

Århundradets torka slår mot Argentinas jordbruk

Jordbruket i Argentina plågas av den svåraste klimatkrisen i landets historia. En extrem hetta och torka har enligt uppskattningar redan kostat tre procent av landets bruttonationalprodukt.

SLC - 334044873 5629256820511519 5566932519720568304 N
Livsmedelsverket prickar reklam: Det här är ju bara groteskt säger SLC-basen Mats Nylund

SLC:s ordförande Mats Nylund kritiserar i hårda ordalag Livsmedelsverkets beslut om att pricka Snellman för vilseledande marknadsföring. Organen ansvariga för marknadsövervakning avvaktar med att kommentera.

SLC - Brave Commander
Ryssland förlänger avtalet om spannmål med 60 dagar

Ryssland har gått med på en förlängning av avtalet om export av ukrainsk spannmål via tre hamnar i Svarta havet. Till skillnad från tidigare, gäller nya avtalet endast 60 dagar. Dessutom ställer Ryssland nya villkor.

SLC - Kostnader2022
Under 2022 steg priserna på jordbruksprodukter och insatsvaror

År 2022 var mycket exceptionellt med tanke på förändringar i priserna på jordbruksprodukter, och inom alla huvudprodukter skedde stora förändringar i producentpriserna, konstaterar Naturresursinstitutet. Jämfört med 2021 steg priserna på spannmål med 60-70 procent beroende på sädesslag, på mjölk med 25, på ägg med 28 och på nötkött med 20 procent.

Positiv respons i enkät om SLC-podden Framtidsodlarna

SLC riktar ett varmt tack till alla som tog sig tid att besvarade enkäten och gav respons om SLC:s poddserie Framtidsodlarna, som nu utkommit under tre säsonger.

SLC - Lpx 00161704
Kriget i Ukraina dämpar den globala veteskörden

Den globala veteskörden minskar detta år med nästan 11 miljoner ton, jämfört med 2022. Enligt FN:s jordbruksorganisation FAO reduceras arealen med höstvete att minska märkbart, med tydliga effekter på den globala veteproduktionen.

Utredning föreslår ökad veterinärutbildning och bättre arbetsmiljö för veterinärer

I en utredning föreslås en ökning av veterinärutbildningen och olika åtgärder för att öka branschens attraktionskraft. Utredningen hade beställts av undervisnings- och kulturministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet.

Mängderna fällda vitsvanshjortar och rådjur minskade

Jakten på vitsvanshjort och rådjur avslutades i mitten av februari. I hela landet fälldes 67.152 vitsvanshjortar och 18.583 rådjur. Bytesmängden av såväl vitsvanshjort som rådjur minskade med cirka 9 procent jämfört med tidigare, uppger Finlands viltcentral.

Forskare utvinner el via blött trä – räcker till lampa och miniräknare

Forskare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har låtit vatten passera genom förädlat trä och därigenom fått elektricitet. Den räcker än så länge bara till LED-ljus och en miniräknare.

SLC - Inga1
Jordbrukare bjöd på ärtsoppa i glada Ingå

Ingåborna lät sig väl smaka när de lokala lantbruksföreningarna bjöd på hemlagad ärtsoppa med rågbröd i lördags. Evenemanget ordnades på kyrkans parkeringsplats mitt i byn och tanken var att på ett positivt sätt lyfta fram lantbruket.

SLC - Biogas3 Mar23 Ct
Nu kan man tanka biogas också i Pedersöre

Vasa, Korsholm, Vörå, Jeppo, Jakobstad, Storkyro – och nu även i Pedersöre. Nätverket av tankstationer för biogas breder ut sig. I tisdags invigdes den senaste i raden i Edsevö. Det här är otroligt positivt, säger Niclas Sjöskog som haft gasbil sedan 2016.

SLC - Img 7222
Riksdagskandidater stöder kommersialisering av säljakten

Ska sälprodukter få säljas? Inställningen till fiskodlingar? Hur tackla vargproblematiken? Tio österbottniska riksdagskandidater från olika partier fick ta ställning till olika skärgårds- och landsbygdsrelaterade frågor på en valdebatt i Karperö, Korsholm.