Arkiv

SLC - 20230514 112121
Bioekonomiutbildningen på Novia ger goda förutsättningar

Yrkeshögskolan Novia erbjuder agrolog- och skogsingenjörsutbildningar på svenska. Johnny Sved som är t.f. prefekt vid institutionen för bioekonomi berättar om utbildningsmöjligheterna och fördelarna med att söka in till Novia.

SLC - Vet5 Feb24 Ct
Arbetet som kommunveterinär är givande och omväxlande

Ett givande, intressant och omväxlande jobb. Så beskriver Monica Lillqvist, praktiserande kommunveterinär på Miljöhälsan Kallan i Pedersöre, sitt arbete. Hon trivs med att arbeta med produktionsdjur som kor, hästar och grisar.

SLC - Hevossairaala 2 Photo Hy Linda Tammisto
Veterinärutbildningen vid Helsingfors universitet siktar på att ta in fler studeranden

Veterinärbristen i Svenskfinland är väldokumenterad. Delvis beror den på att för få avlägger veterinärmedicinsk examen, dels på arbetsmarknadsrelaterade problem. På Helsingfors universitet utreds nu möjligheterna att öka antalet studeranden, men lärarna försöker även skräddarsy kurshelheter på svenska.

SLC - Dsc00101
Distansstudier i Österbotten var idealiskt för Henrik på Åland

20-årige Henrik Perander hade gått ett drygt år på Ålands yrkesgymnasiums husbyggnadslinje när studiehandledaren tipsade om möjligheten att via läroavtalsutbildning på distans avlägga grundexamen inom lantbruksbranschen.

Öst eller väst? är frågan för ålänningar som vill utbilda sig inom naturbruk

Sedan Naturbruksskolan på Åland lades ner för ca tio år sedan har Åland inte längre någon utbildning inom jord- och skogsbruk. Men Ålands yrkesgymnasiums studiehandledare hjälper åländska ungdomar att hitta utbildningar på svenska utanför Åland.

Färskt pro gradu-arbete belyser jordbrukarens relation till hållbarhet

I en ny pro gradu-avhandling avlagd vid fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo akademi utreds jordbrukarnas relation till hållbarhet. Bakom arbetet, som är titulerat Jordbrukarens relation till hållbarhet, står Anna Brunell som själv vuxit upp på en bondgård i Österbotten.

SLC - Img 8644
Blivande småbarnspedagoger vidgade sina jordbruksvyer

Blivande småbarnspedagoger från Åbo Akademi i Vasa fick uppleva inhemskt jordbrukande på närhåll den 8 februari. Dagens utflyktsmål var Bjarne Maras och Tomas Långgårds anläggningar i Vikby respektive Övermalax.

SLC - Educa 1
Educa-mässan är en mötesplats för lärare och bildningsfolk

Educa-mässan i mässcentrum i Helsingfors i mitten av januari är den givna mötesplatsen för utbildningssektorn i Finland. Också SLC och många andra närstående organisationer medverkade.

SLC - Img 6372
Marknadsöversikt: Antalet åkerköp ökade men medianpriset sjönk under 2023

Under fjolåret gjordes totalt cirka 720 köp av åkerområde som endast omfattar åker och är större än 2 hektar. Detta är 7 procent mer än år 2022. Uppgifterna framgår av Lantmäteriverkets köpeskillingsstatistik över fastigheter.

Marknadsöversikt: Yaras resultat kollapsade

Det norska gödselbolaget Yaras intäkter rasade markant under fjolåret. Det framkommer av bolagets fjärde kvartalsrapport för år 2023.

Marknadsöversikt: Raisio förbättrade sin lönsamhet och expanderar till Nederländerna och Belgien

Livsmedelsbolaget Raisios omsättning 2023 uppgick till 219,5 miljoner euro och hölls därmed på samma nivå som 2022 då bolaget omsatte 220,8 miljoner euro. Lönsamheten förbättrades dock från 18,4 till 22,7 miljoner euro.

Marknadsöversikt: Lantmännen uppvisade starkt resultat

Lantmännens resultat för 2023 uppgår till 2.462 miljoner kronor (ca 220 miljoner euro), vilket ligger nära år 2022 rekordresultat på 2.536 miljoner kronor.