Arkiv

Åländska äppelmuster gav guldkant åt finskt OS-guld

Åländska äppelodlarna Anna och Jan Alm från Öfvergårds i Finström Tjudö fanns med på ett litet hörn när det finländska kocklandslaget vann guld i IKA/Culinary Olympics i tyska Stuttgart.

Åtalseftergift för digitalt stängslingsprojekt

Landskapsåklagaren Lars-Erik Styrström har beslutat om åtalseftergift för de två tidigare anställda vid Ålands Hushållningssällskap som polisanmäldes av landskapets miljöbyrå i samband med att hushållningssällskapet ville få tillstånd att demonstrera digitala halsband på åländska betesdjur.

Studiestipendier kan sökas från ÖSP:s fonder

Studerar du till agrolog? Skogliga heltidsstudier? Eller är du aktiv eller framtida förtroendevald inom ÖSP?

SLC - Soeren Soendergaard 2021 Foto Niels Hougaard 4
Danska experter föreslår CO2-skatt för jordbruket

Danmark ska strypa jordbrukets CO2-avtryck med en CO2-skatt. Det föreslår en expertgrupp som nyligen presenterade sin rapport för offentligheten. Beroende på modell, skulle skatten motsvara mellan 17 och 100 euro per ton.

L&F tror på en grön omställning

Efter långa förseningar har expertkommitté, med Michael Svarer i spetsen, presenterat sin rapport. Rapporten ger professionella svar på hur en CO2-skatt på biologiska processer i jordbruket kan se ut.

Lettland stoppar ryska matprodukter

Lettland har som första EU-land förbjudit importen av jordbruksprodukter från Ryssland och Vitryssland. Förbudet omfattar också leveranser via tredjeländer. Undantag beviljas endast transitleveranser av ryska och vitryska varor genom Lettland.

SLC - Dsc00165
ÅPF finslipar intressebevakningen

Med uppbackning från SLC i Helsingfors arbetar Ålands producentförbund med att ta fram en ny strategiplan som ska sätta fart på styrelsens och specialutskottens arbete och ge hela medlemskåren mera framåtanda.

Social villkorlighet blir en del av villkoren för EU:s jordbruksstöd från och med 2025

Social villkorlighet är en ny dimension i villkoren för jordbruksstöd inom hela EU, och syftet med den är att få jordbrukare som är arbetsgivare att uppmärksamma arbetstagarnas arbetsförhållanden, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 801838 Eu Renaturierung Parlament Vorschau 3 A
EU-parlamentet röstade för restaurering av naturen

EU-parlamentet röstade denna veckas tisdag igenom den kontroversiella lagen för återställning av skadad natur. Förslaget måste ännu passera EU:s ministerråd, men denna sista etapp torde inte förorsaka några problem.

SLC - 9Ebacfb328Eebf16B851B683312F5E0074F82F8E
Arga bönder angrep Frankrikes president

Bondedemonstrationer präglar gatubilden i talrika europeiska länder. De senaste veckorna har stämningarna skärpts påtagligt. Frankrikes president Emmanuel Macron hamnade i ett handgemäng på den internationella jordbruksmässan i Paris.

SLC - 9Cdb4Eb 5876 437F B9Cf 3F559Fc70Ec9
EU-länderna efterlyser medicin mot agrarkrisen

EU måste reagera snabbt för att effektivera jordbruket och matförsörjningen. Det fastslår EU-ländernas agrarministrar. Motiveringen är att de senaste protesterna inom jordbruket förutsätter snabba och långsiktiga åtgärder.

Anordningar för mörkerseende ska tillåtas vid vildsvinsjakt

Statsrådet har godkänt propositionen om ändring av 33 § jaktlagen i syfte att underlätta jakten på vildsvin. Propositionen som nu lämnas till riksdagen tillåter i praktiken att elektroniska siktanordningar för nattskytte används utan dispens vid vildsvinsjakt.