Arkiv

Nya investeringsstöd följer gamla principer

Ålands landskapsregering har fastställt de nya stödnivåer och urvalskriterier för investeringsstöd som kan ges åt livsmedelsförädlande företag.

Djurtätheten för broilrar uppdateras

Statsrådets förordning om skydd av broilrar ändras så att djurtätheten för broilrar i fortsättningen bestäms på ett sätt som är mera tillförlitligt och som bättre beskriver den verkliga situationen i uppfödningsstallet.

Ändrade stödutbetalningar kan kräva förhandlingar med banken

Kreditgivare och kredittagare ska sinsemellan förhandla om tidsplanen för återbetalning av lån. För att ändra tidsplanen ska kredittagaren själv förhandla med sin egen bank, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Ta hand om bonden ska bli permanent

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om regeringens utkast till proposition som syftar till att göra Ta hand om bonden-verksamheten permanent.

SLC - Besok1
ÖSP-unga på studieresa till Västerbotten

I slutet av mars arrangerade ÖSPs ungdomsutskott en studieresa till Västerbotten. Det var 25 unga ivriga bönder som kom med på resan, och de var från hela Österbotten. I Umeå anslöt Västerbottens unga bönder och vi gjorde studieresan tillsammans.

SLC - Stoneless Bild 1
Innovativ stenplockare blev populär i Danmark

Ett ungt danskt företag har lanserat en lätt stenplockare för åkrar med namnet Stoneless, som ska göra det lättare att plocka sten från åkern efter vårbruket. Mer än 300 enheter har redan sålts i Danmark. Nu utvidgar Stoneless till nya marknader utanför Danmark.

SLC - Img 5841
Jord- och skogsbruksministern diskuterade jordbrukets framtid

Har jordbruket en framtid? Det var frågan då jordbrukare och sakkunniga tillsammans med jord- och skogsbruksminister Sari Essayah samlades på Lärkkulla stiftsgård förra veckan.

SLC - Karavan 1 Apr24
Karavanen levererade hjälpen till Ukraina

Rikard Korkman, ombudsman på SLC, och Mårten Ström, en av deltagarna i insamlingen för att hjälpa Ukraina körde nyligen under några mycket händelserika och känsloladdade dagar i april ner en bil till Lviv i västra Ukraina. Detta skedde som en del av KARAVANEN TILL UKRAINA-projektets insamling för att donera utrustning som Ukraina desperat behöver.

SLC - 20230514 192944
Glyfosat åter tillåtet i Luxemburg – men kanske bara för tillfället

– Vete, korn och raps. Allt får växtskyddsmedel, då jag åter får använda det i Luxemburg, säger en av landets största lantbrukare Jean-Pierre Nau med ett leende. Han uppskattar att tyska Bayer stämde storhertigdömet i frågan – och vann.

Ledaren: Svinaktigt av S-gruppen att byta ut Atrias inhemska grisfilé mot Coops utländska

S-gruppen har i sitt sortiment ersatt Atrias inhemska grisfilé med Coops utländska grisfilé, för tillfället av danskt ursprung. Det är givetvis konsumenten som gör valet, men man kan ju bara välja mellan de alternativ som erbjuds, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Regeringen lät bli att skära i jordbruket och försörjningsberedskapen

I rambudgetförhandlingarna om statsfinanserna 2025-2028 påförs inga nya inbesparingar eller direkta kostnadshöjningar på jordbruket. En tydlig signal om att man identifierar jordbrukets svåra ekonomiska situation och dåliga lönsamhet, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Bryggor
Översvämning