Arkiv

Både upp och ner för Ålands Skogsindustrier

Efter två höjningar av skogsägarnas virkespriser under 2023 redovisar Ålands Skogsindustrier en vinst på 1,47 miljoner euro. En ny prishöjning på hela sortimentet gjordes i början av det här året och nu har bolaget också tecknat avtal med nya exportkunder om ökad försäljning av hyvlat och impregnerat virke.

SLC - Avskogning Ekstrom 5
Avskogningsförordningen är en sällsynt snårig historia

EU:s avskogningsförordning trädde i kraft 29.6.2023 och efter en övergångsperiod på 18 månader implementeras förordningen från och med 30.12.2024. Enligt förordningen är syftet att ”minimera unionens bidrag till avskogning och skogsförstörelse världen över, och på så sätt bidra till en minskning av den globala avskogningen” samt att ”minska unionens bidrag till växthusgasutsläpp och global förlust av biologisk mångfald”. Detta uppnås genom att säkra att ingen produktion sker på mark där avskogning eller skogsförstörelse ägt rum efter 31.12.2020.

SLC - 848D2F16 0C86 4F32 A169 Ace9Cfdb2057
Frivilligt skydd av skogarna populärt bland skogsägarna

Handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i Södra Finland (METSO-programmet) bidrog i fjol till att skydda sammanlagt nästan 10.000 hektar skogliga livsmiljöer, uppger Miljöministeriet.

Ansökningstiden för de nya skogsbruksstöden börjar 1.3

Skogsägare kan ansöka om de nya stöden för skogsbruket (Metka) hos Skogscentralen från och med 1.3. Med stöden främjas en hållbar vård och användning av privatskogarna.

SLC - Kolumn Asikainen Webben
Kommentaren: Vetenskapspanelen för skogsbioekonomi ger balanserad och tvärvetenskaplig synvinkel i skogsdiskussionen

Vetenskapspanelen för skogsbioekonomi är en sektorövergripande och obunden expertpanel. Dess uppgift är att erbjuda forskningsrön som stöd för politiska beslut i skogsfrågor och för beredningen av beslut som rör skogarna samt för styrning av forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Panelen granskar skogsfrågor utgående från en hållbar värdekedja, alltså utifrån ekonomisk, ekologisk, social och kulturell hållbarhet.

Ledaren: Anna-Maja Henriksson blev ett offer för sina egna goda avsikter men också annat

Inom Sfp-kretsarna är det nu många som hoppas på att en ordförandekamp, en EU-valskampanj samt sedan att ett nytt partiordförandeskap ska ge partiet den vitalisering som onekligen behövs, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Tummen upp för inhemskt ärtprotein!

Behovet av inhemskt ärtprotein har varit stort redan länge och det skulle också vara oerhört positivt att få en mera omfattande och ändamålsenlig ärtodling i Finland, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Henriksson 2024
Anna-Maja Henriksson

Det aktuella Karavanen-projektet samlade in 25.000 euro

Den aktuella Karavanen-insamlingen till Ukraina, där från SLC-sammanhang bekanta Rikard Korkman engagerat sig, uppnådde sin målsättning på 25.000 euro på onsdag kväll.

Vargseminarium i Vörå 4.3 direktsänds på nätet via Wör-TV

Ett vargseminarium ordnas vid Norrvalla i Vörå måndagen den 4 mars kl.15.00. Det är ett forum för att diskutera vargstammens storlek och stamvårdande jakt tillsammans med jägare, markägare och pälsfarmare. Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah deltar i seminariet.

Det nordliga stödet för mjölkproduktion och stärkelsepotatis har fastställts för 2023

Statsrådet har fastställt det slutliga beloppet av nordligt stöd som betalas för 2023 för mjölkproduktionen och stödbeloppet per hektar för stärkelsepotatis.

SLC - Driv4 Feb24 Ct
Ingen djup tjäle i skogen trots kall och lång vinter

Det har varit en lång och periodvis mycket kall vinter. Men de stora mängderna snö har också isolerat marken som inte frusit. Därmed har avverkningsarbetet haft en del utmaningar, men skogsmaskinentreprenör Kennet Storsjö klagar inte. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema!