Arkiv

SLC - Besok1
ÖSP-unga på studieresa till Västerbotten

I slutet av mars arrangerade ÖSPs ungdomsutskott en studieresa till Västerbotten. Det var 25 unga ivriga bönder som kom med på resan, och de var från hela Österbotten. I Umeå anslöt Västerbottens unga bönder och vi gjorde studieresan tillsammans.

SLC - Stoneless Bild 1
Innovativ stenplockare blev populär i Danmark

Ett ungt danskt företag har lanserat en lätt stenplockare för åkrar med namnet Stoneless, som ska göra det lättare att plocka sten från åkern efter vårbruket. Mer än 300 enheter har redan sålts i Danmark. Nu utvidgar Stoneless till nya marknader utanför Danmark.

SLC - Img 5841
Jord- och skogsbruksministern diskuterade jordbrukets framtid

Har jordbruket en framtid? Det var frågan då jordbrukare och sakkunniga tillsammans med jord- och skogsbruksminister Sari Essayah samlades på Lärkkulla stiftsgård förra veckan.

SLC - Karavan 1 Apr24
Karavanen levererade hjälpen till Ukraina

Rikard Korkman, ombudsman på SLC, och Mårten Ström, en av deltagarna i insamlingen för att hjälpa Ukraina körde nyligen under några mycket händelserika och känsloladdade dagar i april ner en bil till Lviv i västra Ukraina. Detta skedde som en del av KARAVANEN TILL UKRAINA-projektets insamling för att donera utrustning som Ukraina desperat behöver.

SLC - 20230514 192944
Glyfosat åter tillåtet i Luxemburg – men kanske bara för tillfället

– Vete, korn och raps. Allt får växtskyddsmedel, då jag åter får använda det i Luxemburg, säger en av landets största lantbrukare Jean-Pierre Nau med ett leende. Han uppskattar att tyska Bayer stämde storhertigdömet i frågan – och vann.

Ledaren: Svinaktigt av S-gruppen att byta ut Atrias inhemska grisfilé mot Coops utländska

S-gruppen har i sitt sortiment ersatt Atrias inhemska grisfilé med Coops utländska grisfilé, för tillfället av danskt ursprung. Det är givetvis konsumenten som gör valet, men man kan ju bara välja mellan de alternativ som erbjuds, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Regeringen lät bli att skära i jordbruket och försörjningsberedskapen

I rambudgetförhandlingarna om statsfinanserna 2025-2028 påförs inga nya inbesparingar eller direkta kostnadshöjningar på jordbruket. En tydlig signal om att man identifierar jordbrukets svåra ekonomiska situation och dåliga lönsamhet, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Bryggor
Översvämning

SLC - 6D16Ee67 3Cac 4197 Ae16 842F2A8Da209
Forskning: ”Globaliseringsregimen” har försatt livsmedelssystemet i kris

Sårbarheterna inom det finska livsmedelssystemets beror inte på yttre orsaker, utan på hur själva systemet är byggt och de störningar som uppkommer som ett resultat av detta. Samtidig kan de inbyggda problemen vara svåra att rubba påvisar forskning som gjorts inom projektet Ruokavarma.

SLC - Eexpo5 Apr24 Ct
Energilösningar dominerade på TrädgårdsExpo i Närpes

LED-belysning har varit på tapeten i flera år. Men det är först nu som växthusföretagarna i allt högre grad investerar i tekniken. Det som fick fart på investeringarna är energikrisen. Just lösningar för att spara energi var starkt framme på TrädgårdsExpo i Närpes.

SLC - Vaxtfoljd Rikard Korkman
Växter i följd siktar på heltäckande kunskap om växtföljd

Det är dags att diversifiera den finländska odlingen av åkergrödor. Det är ändå en utmaning att mäta hållbarheten för olika växtföljder, eftersom kunskapen om effekterna av olika odlingsmetoder och deras kombinationer fortfarande är mycket begränsad, särskilt under boreala förhållanden.

Material och inspelning från Växter i följd-webbinariet

Föreläsarnas presentationer och inspelningen från webbinariet har publicerats på SLC:s webbsida där man även kan läsa mer om projektet på svenska.