Opinion

Ledare: Trumps nyckfulla
politik består

Mellanårsvalet i USA blev ett litet nederlag för den sittande presidenten Donald Trump. Republikanerna behåller visserligen sin majoritet i senaten, men demokraterna tar makten i representanthuset.

Trump låter sig inte nedslås av en sådan bagatell. Efteråt marknadsförde han enligt känt mönster valresultatet som ”en stor dag” för republikanerna. Optimister som tror på en försonligare Trump de närmaste två åren kommer nog att missta sig.

I praktiken kommer Trump att fortsätta med sin polariserande och kaxiga stil. Han finner överallt lämpliga fiender som legitimerar häftiga angrepp, ungefär som i gamla tecknade filmer där alla medel är tillåtna för att krossa motståndaren.

Den stridbara presidenten har visserligen förlorat stöd hos framför allt kvinnor i städerna men landsbygden förblir ett starkt fäste. En majoritet av USA:s farmare backar upp Trumps politik trots växande ekonomiska svårigheter inom jordbruket.

Ironiskt nog har Trump själv förorsakat stora ekonomiska förluster för sina farmare med sitt handelskrig mot Kina. Kina reagerade prompt på hans strafftullar genom att införa mottullar på en rad jordbruksprodukter från USA, bland annat soja.

Det resulterade i ett 20-procentigt prisfall på USA-soja och stora ekonomiska problem för de amerikanska sojaproducenterna. Tullarna slår hårt mot USA:s skuldsatta jordbruk där räntorna slukar en stor del av farmarnas inkomster.

Trots detta har farmarna i de agrara kärnområdena i stort sett förblivit lojala mot sin president. Majoriteten känner starkt för sin hembygd och röstar av tradition på republikanerna. Samhörigheten förpliktar.

För att hålla farmarnas humör uppe, har Trump och hans regering dessutom beviljat ett biståndspaket på tolv miljarder dollar som ska kompensera jordbrukets förluster under handelskriget. Hur det blir nästa år är ännu öppet.

Trump främjar en tilltagande polarisering mellan stad och landsbygd. Hans kritiker varnar för växande klyftor och missnöje i områden där infrastruktur, inkomster och chanser till utbildning släpar efter. Missförhållandena föder lätt nya Trumpsympatisörer.

Trump fortsätter att elda under motsättningarna genom att spela ut den, som han hävdar, dekadenta eliten på väst- och ostkusten mot de äkta patrioterna som befolkar landsbygden och producerar maten.

Enligt presidenten är det också patriotiskt att kämpa mot frihandeln. Det är ingenting illa med att försvara den inhemska produktionen men det är fatalt om en president börjar klassa alla potentiella handelspartner som fiender.

I somras undgick EU med ett nödrop att dras in i en svår handelskonflikt med USA, som ville utnyttja jordbruket som spelknapp. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lyckades avvärja de amerikanska kraven med hjälp av diplomati.

USA-sidan försökte genast i början av förhandlingarna pressa EU att acceptera förhandlingar om jordbruket. Kommissionen avvisade kravet och erbjöd sig att köpa mer soja från USA i stället för andra exportländer.

Men USA vill fortfarande dra in jordbruket i tullförhandlingarna och EU:s biltullar är ett rött skynke för Trump. Enligt de senaste uppgifterna från Washington skulle bråket om biltullar igen ha avvärjts, åtminstone tillfälligt. Men säker kan ingen vara.

EU-kommissionen utgår kanske från att mellanårsvalet har försvagat Trump så mycket, att man nu vågar sig på nya förhandlingar om handeln. Men Trump har reagerat irriterat på initiativet och det är inget gott tecken.

Det nyvalda representanthuset ger anledning till en viss optimism men det finns ingen anledning till stora förhoppningar. Trots ett ökat inflytande saknar demokraterna praktiska möjligheter att bromsa Trumps nyckfulla politik.

Trots Trumps avoga inställning har USA, Kanada och Mexiko visserligen enats om det nya USMCA-avtalet men resultatet hänger på Trumps nåd. Om demokraterna frestas att blanda sig i avtalet, hotar Trump att stoppa överenskommelsen.

Inrikespolitiskt sett kan demokraternas miniseger i mellanårsvalet möjligen förbättra chansen till enighet om USA:s jordbrukslag Farm Bill. Den femåriga lagen från 2014 ska förnyas men republikanerna har krävt skärpta villkor för matkuponger till nödställda.

Nu verkar det som om republikanerna skulle ge efter, så att det blir fart på förhandlingarna om jordbrukets pengar. De flaggar för en kompromiss för att få frågan ur världen, eftersom jordbruksprogrammen i annat fall hotas av en finansieringslucka.

De flesta utgår från att Trump kommer att ställa upp på nytt i nästa val. Demokraterna saknar en lämplig motkandidat, åtminstone så länge en Michelle Obama tackar nej till uppdraget. Därmed kan Trump fritt fortsätta på sin aggressiva linje.

Trump kan bli en ordentlig utmaning för nästa EU-kommission, som måste förbereda sig på hårda duster. Han är helt enkelt oberäknelig – för att uttrycka det diplomatiskt, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström nyligen.

Mellanårsvalet blev inget nederlag för Trump, åtminstone inte enligt hans egen tolkning. Resultatet kan i stället uppmuntra honom att stärka attackerna mot etablissemanget. Den nyckfulla sluggerpolitiken väcker utan tvivel uppmärksamhet.

Genast efter mellanårsvalet har Trump igen börjat slänga ut personal som inte faller honom i smaken längre. Och hans besök i Frankrike denna vecka kantades av buffliga kommentarer som väckte förargelse bland värdar och gäster.

En försonligare Trump förblir nog en from förhoppning.