Laxsoppa med fänkål och saffran (4-6 pers)
1 kg forellfilé
300 gr potatis
200 gr palsternacka
200 gr morot
1 fänkål
1 knippe vårlök/1 gul lök
0,5 gr saffran
dill, persilja
fiskbuljong
1 dl vittvin
1 dl grädde
1 msk smör
Herbamare örtsalt
peppar
(200 gr räkor)
Filea en hel forell och ta bort skinnet. Ta vara på ben och huvud. Koka upp fiskrenset i vatten i ca 10 minuter sila bort benen och ta vara på spadet.
Finhacka löken och fräs i olja eller smör och tillsätt saffranet, vitvinet och fiskspadet. Sätt i de skalade och rotsakerna skurna i bitar och låt koka tills de är mjuka. Tillsätt fisken skuren i mindre bitar, ev. räkor, grädde, dill och persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.
Skink-chorizogryta med paprika (6 pers)
600 gr skinka eller grisfilé
300 gr chorizo inhemsk
2 spetspaprikor
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 äpple
2 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver
1-2 tsk chilipasta/färsk chili
2 msk kalvfond
0,5 dl rödvin
2 tsk torkad timjan
persilja
peppar
2 msk maizena
Fräs finhackad lök, vitlök, paprika, äpple och tillsätt rödvin, timjan, chili, peppar och kalvfond. Späd med tomatpuré, vatten och låt koka i 10 minuter. Skär griskött i bitar, fräs med chorizo och häll såsen över köttet. Låt koka upp och strö över finhackad persilja. Servera med stekt potatis.
Kållåda (6-8 pers)
1 kg blandfärs
1 kg vitkål
200 gr hela bovetegryn
2 stora lökar
2 msk sirap
salt och peppar
2 tsk fänkålsfrön
6 dl mjölk
4 ägg
Smörj en stor ugnstekt form. Skölj bovetet i hett vatten och låt koka i ca 10 minuter, häll av vattnet. Skiva vitkålen i tunna strimlor och fräs kort i omgångar i olja. Finhacka löken och fräs i olja. Stek det malda köttet i omgångar och sätt i formen. Blanda ingredienserna och tillsätt sirap, fänkålsfrön, salt och peppar, blanda mjölk och ägg, häll över och stek ugnen i 170 grader i ca 45 minuter. Servera med lingonsylt.
Ugnsbakade päron (4 pers)
4 päron
6 plattor bladdeg
120 gram mörk choklad
2 msk honung
2 msk smör
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
Skala och gröp kärnhuset ur päronen. Skär bladdegen i 2 cm breda strimlor. Rulla bladdegen runt päronen och täck botten med en bit. Smält choklad och smör, blanda i kryddorna och honungen. Använd en sprits till att fylla päronen med varm chokladmassa och täck med tillskuren lövformad deg. Pensla med ägg och grädda i ugn på 175 grader i ca 45 minuter eller tills de fått en fin färg. Servera på en bädd av svartvinbärsgelé och vispgrädde.
Vintips till jul
2017 Wolfberger Muscat DOC Alsace. Vinet på druvsorterna Muscat d'Alsace och Muscat Ottonel från vinområdet Alsace i norra Frankrike är ett torrt, fruktigt och kryddigt vin med fin fruktsötma. Vinet rekommenderas till julens gravade lax och till julkalkonen. Pris: 12,50 €
Nigiro Nature Chardonnay IGP Pays D'OC från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike är torrt, fylligt och elegant, gjord på druvsorten Chardonnay. Vinet har en komplex doft och smak av örter, vanilj och vita frukter med rostade toner. Vinet har inte tillsatta sulfiter och är veganvänligt. Vinet rekommenderas till fiskrätter och kyckling och kalkon. Pris: 12,48 €
2016 Lunar Apogé AOP Côtes du Rhône från Frankrike. Det fylliga och kryddiga vinet på de för området typiska och ekologiskt odlade druvsorterna Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Syrah är ett vin med bra tanniner och med en doft och smak av röda bär och lätt örtighet. Vinet rekommenderas till smakrika köttgrytor och till vilt. Pris: 14,91 €
2016 Llai Llai Pinot Noir från Valle del Bío Bío i Chile. Det medelfylliga och fruktiga vinet på druvan Pinot Noir med doft och smak av röda skogsbär har en balanserad syra och låga tanniner. Vinet rekommenderas till julskinkan. Pris: 10,99 €
Valdespino Ideal Pale Cream Sherry från DO Jerez-Xérès-Sherry i Spanien. Den söta sherryn har en smak och doft av torkad aprikos och mandel. Sherryn rekommenderas till fylliga ostar och söta kakor. Pris: 19,38 €