Det finlandssvenska mathantverksprojektet Kustens mat som pågått sedan början av 2016 avslutades förra lördagen med en videokonferens där ett tiotal åländska mathantverkare diskuterade sina erfarenheter med kollegor från Nyland och Österbotten.
Arkiv


Nylands Svenska Lantbrukssällskap höll årsmöte i samband med den nyländska bondedagen i Vanda. Erik Oljemark återvaldes till ordförande för en tre års period.
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. samlas till allmän förbundskongress den 26-27 november i Esbo på Hotell Korpilampi.

Bönderna måste oftare vara de som tar initiativ. Det sade SLC Nylands ordförande Thomas Antas när han öppnade SLC Nylands höstmöte i Vanda i tisdags.

Thomas Antas återvaldes till ordförande för SLC Nyland på höstmötet i Vanda i tisdags. Likaså återvaldes Erik Perklén till första och Peter Österman till andra viceordförande.

4H-ungdomarna i Finland samlade in 611 ton plast under den gångna sommaren. Det är i huvudsak fråga om konstgödselsäckar.
Noteringarna för mejeriprodukter föll med -3,5 procent på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland.

EU:s matmyndighet Efsa har skärpt gränsvärdena för rester av dioxin och PCB i livsmedel. I Finland kan man ändå äta fisk som tidigare, påpekar livsmedelssäkerhetsverket Evira. Dioxinhalterna har sjunkit märkbart i inhemsk fisk under 2000-talet. Mängderna av dioxin i till exempel strömming har minskat med hälften.

EU-kommissionens förslag till en förenkling av nya CAP riskerar att öka byråkratin befarar flera medlemsländer. Rådets ordförande Elisabeth Köstinger diskuterade före ministermötet också de kommande reglerna för ojusta affärsmetoder med ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott, italienaren Paolo De Castro.

Finland gör en storsatsning på exporten och medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche i Berlin i januari. Det är första gången Finland medverkar på den anrika matmässan som ordnas för 84:e gången och temat som valts är ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen.

Helsingin Mylly, som är Finlands största förädlare av ekologisk havre, är en av deltagarna på Grüne Woche. – Havre är oerhört trendigt och vi tror att havreboomen kommer att synas mer och mer i Europa, säger exportchef Azaliya Sungatullina.

Ekologiska livsmedel fortsätter att vinna marknadsandelar. Branschen omsätter globalt redan 83 miljarder euro. Enbart den europeiska marknaden värderas till 33 miljarder euro, framgår det av statistik från den tyska specialmässan Biofach.