Dsc07232
Österbottningarnas presentation av sina nya mathantverksprodukter kunde ses både på storskärm och en mindre dataskärm med bättre skärpa.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Smakbetyg för Kustens
nya mathantverkare

Det finlandssvenska mathantverksprojektet Kustens mat som pågått sedan början av 2016 avslutades förra lördagen med en videokonferens där ett tiotal åländska mathantverkare diskuterade sina erfarenheter med kollegor från Nyland och Österbotten. I Vasa presenterade sex mathantverkare sina produkter efter utbildningen som koordinerats av Anna Häggkvist från Företagshuset Dynamo.

Mathantverksutbildningen som startade 2017 i Nyland hade 16 deltagare både från öst och väst.

– Två av deltagarna var från Åboland och en från Kymmenedalen. Till smakpanelen hade vi 13 produkter och tio personer deltog i avslutningstillfället, berättar projektledaren Ann-Louise Erlund från yrkeshögskolan Novia.

Välutbyggt nätverk

Under studierna har deltagarna runt om i Svenskfinland haft kontakt via webben under 15 helger så det är ett bekant forum för dem.

– Deltagarna känner också varandra eftersom vi haft flera gemensamma studieresor. Dessutom har många av mathantverkarna besökt varandra under sina praktiska studier, säger den åländska projektledaren Harriet Strandvik.

Tolv åländska mathantverkare som under studierna utvecklat nya matprodukter gjorde sina slutpresentationer efter 1,5 års deltidsstudier vid Ålands yrkesgymnasium.

En sak- och smakkunnig jury bedömde examensprodukterna på basen av doft, utseende, konsistens och smak.

– De flesta nya produkter som tagits fram under utbildningen har ännu inte nått marknaden och utgående från smakpanelens feedback kan mathantverkarna nu vidareutveckla sina produkter, påpekar Harriet Strandvik.

Dsc07234
Harriet Strandvik som varit projektledare för den åländska delen av Kustens mat höll också i trådarna för videokonferensens åländska del.

Mat med tydlig identitet

Utbildningen för mathantverkare har omfattat både praktiska och teoretiska studier samt nätverkande och studieresor.

Inom projektet har det funnits fem inriktningar, nämligen frukt och bär, spannmål, mejeri, grönsaker, örter och svamp samt köttförädling.

Mathantverkarna är enligt Strandvik en ny och växande yrkeskår som skapar unika produkter med rik smak och hög kvalitet samt en tydlig identitet.

Produkterna tillverkas i huvudsak av lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och på den egna gården eller i det egna företaget.

– Kännetecknande för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Mathantverk tar gamla traditioner till heders eller förenar dem med nya innovationer.

Ser stor potential för mathantverket

Mathantverksprojekt Kustens mat har varit ett samarbete mellan Nyland, Åboland, Åland och Österbotten.

– Via samarbetet lägger vi grunden till ett nätverk för Mathantverkare i hela Finland och sammanför erfarenheter och kunskap i hantverksmässig livsmedelsförädling. Projektet utvecklar och stimulerar livsmedelsförädling och skapar tillväxtmöjligheter, betonar Harriet Strandvik.

Hon ser en stor potential hos hantverksmässigt framställda produkter eftersom det finns en växande efterfrågan för mat med speciell identitet.